Renovarea unui spital din Iași: lucrări oprite pentru că medicii nu puteau dormi în gardă

7492
Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi
Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi

@ Declarație șocantă în instanță, în dosarul de corupție al lui Grigore Tinică managerul Institutul de Boli Cardiovasculare prof.dr. G.I.M Georgescu Iași @ Eduard Dabija, fostul director medical a declarat în fața judecătorilor că lucrările de renovare îi deranjau pe medicii care voiau să se odihnească în gardă și de aceea s-a introdus un program în care se puteau efectua respectivele lucrări de construire @ Despre odihna bolnavilor bolnavi de inimă nu a pomenit nimic @ Un medic este plătit și cu 1.000 lei pentru o gardă în care trebuie să fie activ non-stop la căpătâiul bolnavului

Vi s-a întâmplat vreodată să vă moară o rudă sau un prieten în timpul nopții în timp ce era internat la Institutului de Boli Cardiovasculare din Copou? Aflați ce se întâmplă în timpul unei gărzi de noapte la acest spital condus de foarte mult timp de Grigore Tinică, trimis în judecată pentru corupție: medici își încep odihna încă de la începutul gărzii. Informația a fost dezvăluită de Eduard Dabija, fostul director medical al Institutului de Boli Cardiovasculare, în timp ce era audiat la Tribunal în dosarul de corupție în care a fost trimis în judecată managerul Grigore Tinică. Reamintim ca acuzatiile din dosar se refera la faptul ca Tinică si ceilalti directori ai spitalului au platit ilegal, 407.000 lei catre firma Almar Med SRL lucrările de reparații ale unei sălii de operații (Sală Hibridă) în condițiile în care aceiași societate își încasase deja odată banii efectuând aceleași lucrări, în subantrepriza, de la firma Gemedica. Întrebat ce fel de lucrări a făcut Almar Med SRL, fostul director medical nu a vrut să spună mare lucru dar în schimb, a declarat că amenajările s-au făcut după un anumit program având în vedere că medici au reclamat că nu se puteau odihni în gardă din cauza zgomotelor făcute de muncitorii de pe șantier. ’’Am avut atribuții de verificare a lucrărilor din punctul de vedere a ceea ce mă interesa pe mine. În anul 2010 am aflat că în luna decembrie 2010 urmează să se efectueze lucrări la Sala Hibridă care era situată între blocul operator și secția de terapie intensivă, zonă care trebuie să fie tot timpul aseptică. Împreună cu asistenta șefă am luat hotărârea de a face un corridor și lucrările să aibă loc după amiaza și seara. Din acest motiv am avut reclamații din partea medicilor de gardă care nu se puteau odihni’’, a declarat Eduard Dabija,  în fața judecătorilor de la Tribunal.

Eduard Dabija
Eduard Dabija

Dosar judecat în ‘’doru Lelii’’

Eduard Dabija a fost și el cercetat în acest dosar de corupție dar a scăpat de trimiterea în judecată. In cadrul acestui proiect au fost achizitionate unele echipamente ce urmau a fi instalate conform unor proceduri, persoana desemnata in proiect sa le efectueze fiind directorul medical Eduard Dabija. Numai ca Dabija a luat banii, 10.000 lei dar de modul de instalare a echipamentelor nu i-a pasat. „S-a atestat nereal faptul ca Dabija Raul Eduard a desfasurat activitati de supraveghere a instalarii si punerii in functiune a echipamentelor achizitionate in cadrul proiectului mentionat desi in realitate acestea nu fusesera efectuate in perioadele amintite”, au arătat procurorii DNA Iasi care insa nu l-au mai trimis in judecata pe Dabija. Tinică este acuzat complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu pentru că a plătit de două ori lucrările la această sală de operații, prejudiciul calculat de procurori fiind de 407.000 lei. Tinică a fost trimis în judecată de DNA Iași în anul 2018, însă primul termen de judecată a avut loc peste aproape 4 ani. În tot acest timp, dosarul a stat ‘’Camera Preliminară’’. Devine evident că se trage mâța de coadă pentru ca faptele să se prescrie și Tinică să scape basma curată.

DNA a spart buboiul la Cardiologie. Directorul spitalului a facut un denunt bomba in instanta

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.