Afacerista cercetată pentru matrapazlâcuri cu bani europeni, ţinută după gratii!

902
Petronela Stefan
Petronela Stefan

@ Recent, 3 suspecţi de fraudă cu fonduri europene au intrat în atenţia anchetatorilor ieşeni @ Astfel, Petronela Ştefan a fost arestată preventiv @ Aceasta a solicitat să fie arestată la domiciliu, dar, ieri, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au respins cererea femeii

 

Recent, 3 suspecţi de fraudă cu fonduri europene au intrat în atenţia anchetatorilor ieşeni. Astfel, Petronela Ştefan a fost arestată preventiv. Aceasta a solicitat să fie arestată la domiciliu, dar, ieri, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au respins cerea femeii.

„Instanţa respinge, ca nefondată, cererea formulată de inculpata cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată (7 acte materiale, raportat la sprijinul acordat fiecărei societăţi angajatoare beneficiară a sprijinului nerambursabil), de înlocuire a măsurii arestării preventive, dispusă faţă de aceasta, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu”, au menţionat ieri seară magistraţii ieşeni.

 

Afacerista, cercetată pentru matrapazlâcuri cu bani europeni

 

Amintim că, recent, Cătălin Cristea, Petronela Ştefan şi Tereza Grigoraş au intrat în vizorul Parchetului European.

Aceştia sunt suspectaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată. De altfel, Curtea de Apel Iaşi a şi dispus arestarea celor 3 suspecţi, doi fiind arestaţi preventiv, iar una – arestată la domiciliu.

 

Ridicaţi din Bacău în urma unor percheziţii

 

Aşadar, procurorii Biroului Teritorial Iași ai Parchetului European și zeci de polițiști au acționat pentru destructurarea unui grup infracțional suspectat că ar fi fraudat fonduri importante. Biroul Teritorial Iași a desfășurat în Bacău o operațiune împotriva unui grup infracțional suspectat că a fraudat 1,6 milioane de euro din fonduri europene și naționale, fonduri destinate promovării angajărilor.

Au fost percheziționate 13 case din județul Bacău, inclusiv sediul unei firme. Astfel, 12 persoane au fost duse la audieri. Potrivit anchetatorilor, investigația a fost începută în decembrie 2021 și preluată ulterior de către Parchetul European. Procurorii au descoperit că cei 12 suspecți ar fi înființat, începând din 2019, 7 societăți comerciale fictive pentru a obține în mod fraudulos fonduri europene și naționale nerambursabile destinate la calificarea persoanelor fără loc de muncă. Activitățile infracționale s-ar fi derulat în perioada 2019-2022.
Suspecții, în calitate de administratori în drept sau în fapt ai mai multor societăți comerciale, ar fi obținut în mod fraudulos fonduri în valoare de 1,6 milioane de euro, dintre care 85% fonduri europene nerambursabile.

Petronela Stefan, patroana firmei Inovexpert
Petronela Stefan, patroana firmei Inovexpert

Ce au spus procurorii

 

Oamenii legii au spus că, pentru a-și atinge ținta, suspecții ar fi întocmit și au depus documente inexacte sau false la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, cu scopul de a primi subvenții pentru organizarea acestor programe de pregătire. În mod concret, cei 12 suspecți ar fi certificat faptul că 197 de persoane beneficiare ale fondurilor erau persoane fără locuri de muncă, potrivit condițiilor de acordare a banilor.

Anchetatorii afirmă că, în realitate, în multe cazuri, persoanele erau deja angajate ale acestor societăți comerciale și au întrerupt contractele în mod formal, pentru a putea fi reangajate.
În alte zeci de cazuri, persoanele beneficiare ale subvențiilor nu ar fi îndeplinit cerințele stipulate pentru acordarea subvențiilor. Mai mult, suspecții ar fi depus și unele acte false, prin care ar fi atestat faptul că ar fi oferit activități de formare, care, conform procurorilor, în fapt nu ar fi avut loc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.