Atentat asupra Targu Frumos. Interese mafiote vor sa rada orasul de pe harta

13794
Targu Frumos

@ Se intampla in judetul Iasi si asta numai cu complicitatea Prefecturii @ S-a incercat ca, printr-o hotarare judecatoreasca, sa se rupa peste 80 la suta din suprafata orasului Targu Frumos si sa fie trecuta sub controlul comunei vecine Ion Neculce, comuna condusa de familia Rusu-Valeanu cu afaceri in agricultura @ Primarul Ionel Vatamanu si juristii primariei au reusit sa opreasca pana acum toate tentativele de dezintegrare a orasului dar lupta nu s-a incheiat

De aproape 5 ani, orasul Targu Frumos duce o lupta crunta sa-si apere integritatea teritoriala. Nici pe timpul invaziilor turcesti si tatare nu a fost mai ameninat asa cum se intampla acum. Asta deoarece, un grup de interese cu afaceri in agricultura vor sa rupa ‘’cu acte’’ peste 80 la suta din teritoriul orasului si sa-l transfere sub controlul comunei invecinate, Ion Neculce, condusa inca de la infiintare de familia Rusu-Valeanu, cu afaceri in agricultura. Toate aceasta actiune este incurajata de Prefectura judetului Iasi, care in loc s incurajeze stabilitatea in interesul public si al guvernului a demarat aceasta procedura de ‘’stabilire a hotarelor’’. In urma cu cateva zile pe data de 23 aprilie, in dosarul nr.5957/99/2014*, proces care vizeaza stabilirea hotarelor dintre orasul Targu Frumos si comuna Ion Neculce, magistratii Curtii de Apel Iasi au admis recursul formulat de primarul Ionel Vatamanu si juristii primariei si au decis rejudecarea dosarului, stabilind un nou termen pe data de 4 iunie anul acesta.

De unde a pornit totul. Voiau din nou o ‘’imparatie mare’’

Cand a pornit aceasta tarasenie traia inca Vasile Rusu, fostul primar al comunei Ion Neculce. Acesta a murit in timp ce era judecat intr-un dosar de coruptie referitor la deturnarea unor fonduri europene pentru agricultura. Limitele administrative dintre orasul Targu Frumos si comuna Ion Neculce fusesera stabilite inca din anul 2010 in baza unui proces verbal asumat si semnat de ambele parti. Prezentam in fotocopie acest document, procesul verbal de recunoastere a limitelor nr.193/1.10.2010. Dupa 4 ani insa, Vasile Rusu se razgandeste si trimite catre orasul Targu Frumos o adresa in care arata ca nu mai recunoaste limitele administrative dintre cele doua unitati administrative. Comuna Ion Neculce a fost infiintata in anul 2004 prin reorganizarea comunei Targu Frumos. Astfel, din comuna Targu Frumos s-au desprins satele Bals, Boureni si Coasta Magurii si a fost infiintata comuna Bals si satele Costesti si Giurgesti fiind infiintata comuna Costesti. Astfel reorganizata, comuna Targu Frumos si-a schimbat denumirea in comuna Ion Neculce. Frustrarea celor de la Ion Neculce consta in faptul ca au pierdut cele cateva mii de hectare care s-au dus spre comunele Bals si Costesti iar acum probabil vor sa recupeze o parte  din ‘’imparatie’’ de la Targu Frumos. Orasul Targu Frumos are o suprafata de 2.687 hectare iar comuna Ion Neculce vrea sa ‘’rupa’’ peste 2.291 ha. Prin urmare la Targu Frumos ar ramane doar vreo 396 hectare, suprafata ocupata de zona de  blocuri. ‘’Ma voi bate pana la capat pentru oras. Nu voi fi de accord niciodata sa cedez nici macar un metru din suprafata orasului. Noi am facut investitii in cartiere iar acum cei de la Ion Neculce vor sa le cedam totul. Nu le mai ajunge pamantul’’, a spus Ionel Vatamanu, primarul orasului Targu Frumos.

Prefectura a intrat in jocuri dubioase

Revoltator este ca, in toti acesti ani, Prefectura judetului Iasi a facut jocurile Primariei Ion Neculce. Acum se explica de ce fosti prefecti si subprefecti Bogdan Abalasi si altii, mergeau des in ‘’vizite oficiale’’ urmate de mese imbelsugate la Ion Neculce iar dupa aceea postau pe Facebook, fotografii de la chermeze. Astfel, in acelasi an 2014, dupa ce Vasile Rusu instiinteaza, dupa cum am mai spus, printr-o adresa Primaria Targu Frumos ca nu mai recunoaste hotarele, prefectura judetului Iasi intra in jocul celor de la Ion Neculce si infiinteaza o ‘’comisie de mediere’’. Pe data 28 mai 2014, subprefectul Bogdan Abalasi intruneste aceasta comisie de negociere formata din reprezentanti ai institutiei pe care o conducea si ale celor doua primarii. In sedinta respective Abalasi ii cere secretarei Felicia Spulber sa ia pixul si sa traseze pe harta noile granite ale orasului Targu Frumos prin renuntarea la mai mult de jumatate din teritoriu. ‘’Bineinteles ca nu puteam sa accept asa ceva. In primul rand nu aveam baza legala sa fac asta. Ori, limitele administrative fusesera stabilite si insusite inca din 2010 cand atat reprezentantii Primariei Targu Frumos cat si cei de la Ion Neculce au semnat un proces verbal de recunoastere a limitelor’’, a spus Felicia Spulber.

Totul din vina prefecturii

La sfarsitul intalnirii de la prefectura de pe 28 mai 2014, Bogdan Abalasi intocmeste un process verbal in care spune ca cele doua parti nu s-au inteles, ca Vasile Rusu nu recunoaste semnaturi de pe procesul verbal dn 2010 si decide sa se adreseze instantelor de judecata cu o ‘’cerere de stabilire hotar’’. Prin urmare procesul de care vorbeam mai sus cel din dosarul 5957/99/2014* de la Curtea de Apel Iasi a inceput ca urmare a unei actiuni deschise de prefectul Romeo Olteanu la presiunile lui Abalasi. Prefectul a insistat sa deschida acest proces in conditiile in care depasise cu doi ani termenul prevazut de Lege. Astfel, Legea 133/2012 pentru aprobarea ordonantei de urgenta  privind Cadastrul si Publicitatea Imobiliara prevedea ca prefectul putea sa declanseze demersurile respective in termen de 15 zile de la aprobarea actului normativ. Ori in acest caz, prefectul a deschis actiunea dupa doi ani.

Vom reveni in editiile urmatoare cu detalii legate de modul in care a decurs pana acum acest proces, prezentand argumentele false si aberante prin care se incearca distrugerea orasului Targu Frumos.

Un prost arunca o piatra….

Dupa cum am aratat si mai sus, o sentinta nefavorabila Primariei din Targu Frumos ar pune orasul intr-o situatie catastrofala deoarece ar pierde peste 80 la suta din suprafata. Practic, cand vor iesi din casa scarii locuitorii blocurilor din Targu Frumos vor pasi direct in comuna Ion Neculce. Mai mult decat atat, in discutie sunt si trei mari cartiere din Targu Frumos si anume Florilor, Jora si Tineretului. In cazul unei sentinte nefavorabile mii de cetateni se vor trezi cu o alta adresa, pe alta localitate si vor fi nevoiti sa schimbe toate documentele, buletine, documente de inregistrare proprietati etc. Cine va plati pentru toate acestea? Guvernul care promite sa faca autostrazi? Mai mult decat atat, pe suprafata respective de peste 2.000 hectare Primaria Targu Frumos a facut investitii in modernizarea infrastructurii, drumuri, retele de apa si canalizare iluminat, scoli si gradinite etc. Acestea fac parte din domeniul public, (inalienabil si insesizabil) al orasului si nu exista nici o baza legala chiar si in cazul unei sentinte judecatoresti nefavorabile in procesul de mai sus, sa poata fi predate catre Primaria Ion Neculce. Un proverb romanesc suna cam asa: ‘’Un prost arunca o piatra in apa si zece intelepti se chinuie sa o scoata’’. In acest caz prostul trebuie cautat la prefectura.

Sa reamintim pentru a intelege mai bine ca Primaria Ion Neculce este condusa de Gheorghe Valeanu, cumnatul lui Vasile Rusu fostul primar. Sora acestuia, Petronela Rusu, sotia fostului primar lucreaza in continuare in primarie ‘’la fond funciar’’. Ambele familii au firme care exploateaza sute de hectare de terenuri agricole.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.