Au furat jumatate de milion de euro dintr-o semnatura. Dezvaluiri incredibile despre jaful de la liceu

7876

@ Aceasta este una dintre cele mai mari fraude care s-a facut in Romania cu banii alocati de Guvern unui liceu @ Firma de constructii care trebuia sa  execute lucrarile de modernizare a primit banii a  doua zi dupa semnarea contractului desi nu batuse nici un cui in perete @ Dirigintele de santier a recunoscut totul in fata procurorilor si a judecatorilor dar cu toate acestea i-au respins cererea de a primi o pedeapsa cu suspendare

Dezvaluirea.ro prezinta in exclusivitate detalii despre  unul dintre cele mai mari jafuri facute in Romania cu banii alocati de Guvern pentru modernizarea unui liceu. Astfel, magistratii ieseni au motivat recent de ce au refuzat cererea „expertei” in constructii implicate in aceasta afacere de a primi o pedepsa cu inchioare cu suspendare in conditiile in care si-a recunoscut faptele. Reamintim ca este vorba despre faptul ca sefii Liceului Harlamb Vasiliul din orasul Podu Iloaiei, judetul Iasi au platit unei firme de constructii 500.000 euro in conditiile in care societatea comerciala respectiva SC Nova Construct SA, nu a executat lucrarile pe care le contractase. Mai mult, decat atat bani nu mai pot fi recuperati de la firma de constructii deoarece a dat faliment si a fost radiata. Magistratii Curtii de Apel Iasi au motivat recent refuzul de a-i aplica diriginetului de santier Georgeta Catarama o pedepsa cu suspendare desi aceasta a semnat in fata procurorilor DNA Iasi, un acord de recunoastere a vinovatiei. In esenta magistratii au aratat ca faptele sunt suficient de grave pentru a admite cu usurinta o pedeapsa atat de usoara si au decis ca Georgeta Catarama sa treaca prin furcile cuadine ale audierilor in fata judecatorilor ca si ceilalti inculpati. In preambulul deciziei luate, judecatorii au aratat ca valoarea inițială a contractului incheiat de Liceul Haralamb Vasiliu din Podu Iloaiei, judetul Iasi cu SC Nova Construct SA a fost de 13.460.488,99 lei, inclusiv TVA, iar prin actul adițional nr. 1/20.03.2008, aceasta a fost majorată cu suma de 1.174.289,25 lei, inclusiv TVA. De precizat ca acest act aditional a fost semnat la trei luni dupa semnarea contractului de lucrari in conditiile in care licitatia pentru selectarea firmei de constructii fusese organizata la data de 10.12.2017.

Au sustinut ca a construit liceul in 24 de ore

Judecatorii au considerat ca fiind de o gravitate maxima faptul ca a doua zi după încheierea contractului nr. 3030/20.12.2007, respectiv la data de 21.12.2007, numita inculpata Maria Gabor,  administrator al SC Nova Construct SA a emis factura fiscala in suma de 1.090.639 lei reprezentand contravaloarea lucrarilor de constructii aferente lunii decembrie 2007, document ce a fost semnat de primire din partea Grupului Scolar Haralamb Vasiliu de Gabriela Dobrea Gabriela director al acestei unitatii de invatamant si avizat ca fiind real de Georgeta Catarama. „La aceasta factura a fost anexate documentele ce ai stat la baza baza emiterii lor si care contineau date nereale, respectiv: un centralizator al valorilor realizate si devize pentru instalatii sanitare, consolidare suprastructură, arhitectura interioara, arhitectura exterioara, șarpanta, arhitectura camin elevi, sarpantă si acoperis, consolidare suprastructura camin elevi, desfaceri demolari cămin elevi, instalații sanitare cămin elevi, compartimentari grupuri sanitare, consolidare infrastructura, transport si utilaje camin elevi, structură grajd, confirmate ca si executate de dirigintele de santier Georgeta Catarama”, au aratat procurorii DNA.

Conform contractului lucrarile trebuiau decontate constructorului la valoarea lucrarilor executate. Dupa aceea in perioada 7.04.2008-10.07.2008 au mai fost emise inca patru facturi tot pentru lucrari neexecutate in valoare de circa 900.000 lei iar in final prejudiciul a ajuns la 1.955.063 lei. Georgeta Catarama a recunoscut in fata procurorilor si judecatorilor ca a semnat toate aceste acte false si a cerut o pedeapsa de doi ani cu suspendare, solicitare care dupa cum s-a mai precizat a fost respinsa. Reamintim ca in acest dosar au mai fost trimisi in judecata Gabriela Dobrea, fosta directoare a liceului din Podu Iloaie, judetul Iasi, Maria Gabor- reprezentanta a firmei de constructii, Liliana Botez- contabila unitatii de invatamant si pe Georgeta Catarama, dirigintele de santier.  Liceul s-a consitituit parte civila cu suma de 1.955.063 lei, reprezentand contravaloarea lucrarilor achitate, dar neexecutate, si suma de 188.444 lei, reprezentând garantia de buna executie.

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.