APIA executata silit de firma sefului PSD. Curtea de Conturi vrea banii inapoi

3770
Sergiu Jitareanu

@ Firma presedintelui PSD Iasi, Maricel Popa a demarat procedurile de executare silita impotriva Centrului Judetean al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura si a scos din conturile institutiei peste 6 miliarde lei vechi @ Curtea de Conturi a imputat o buna parte din bani sefului APIA Iasi

SC Constructii Feroviare Moldova SA, societate intrata in grupul de firme al liderului PSD Iasi, Maricel Popa inca din anul 2005 a executat silit Centrul Judetean al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura iar Camera de Conturi a constatat ca aceasta afacere miroase de la o posta. Astfel, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (structura centrala) a inchiriat de la Constructii Feroviare Moldova SA in anul 2006 un spatiu in suprafata de circa 500 metri patrati imobil care a servit drept sediu al institutiei o buna perioada de timp. In anul 2008, APIA – structura centrala transmite APIA Iasi sa preia responsabilitatea inchirierii sediului, contractul incheiat in 2006 fiind deja expirat. Zis si facut APIA Iasi negociaza cu SC CCF Moldova SA si stabilesc de comun acord un pret de 15 euro mp/luna pentru birouri si 25 lei mp pe luna pentru parcare. Contractul de inchiriere nu a fost incheiat iar intre timp APIA Iasi a trimis o serie de solicitari catre Primarie, Consiliul Judetean, Prefecturii sa puna la dispozitie un sediu pentru functionarea Agentiei de Plati. Solicitarile au ramas fara rezultat si cu toate acestea APIA Iasi a continuat sa ocupe spatiul aflat in proprietatea SC CCF SA. APIA a ocupat spatiul societatii comerciale fara vreun contract pana in anul 2011 cand Ministerul Agriculturii i-a pus la dispozitie un nou sediu. Din anul 2008 si pana in anul 2011, SC CCF SA a somat APIA sa plateasca pentru folosinta spatiului dar institutia a transmis ca nu are bani. In plus in toti acesti ani APIA Iasi a facut catre structura centrala o serie de adrese prin care a solicitat bani de chirie, cereri care nu au primit un raspuns pozitiv. In cele din urma, APIA Iasi semneaza cu SC CCF SA, in aprilie 2011 un proces verbal de eliberare a spatiului document folosit de societatea liderului PSD pentru a da in judecata Agentia de Plati. Printr-o sentinta ramasa definitiva la sfarsitul anului 2015, APIA este executata silit de SC CCF SA si este obligata sa plateasca firmei liderului PSD nici mai mult nici mai putin decat 613.567 lei din care 595.924 lei reprezinta contravaloarea chiriei si dobanzi pentru neplata la timp a acesteia iar diferenta sunt cheltuieli de judecata si de executare silita. Anul trecut Camera de Conturi Iasi a verificat aceasta afacere si a constatat ca lucrurile nu sunt in regula. Camera de Conturi a considerat ca din suma totala de 613.567 lei platite firmei lui Maricel Popa trebuie sa le impute sefilor de la APIA nici mai mult nici mai putin decat 143.533 lei reprezentand dobanzi pentru neplata la timp a chiriei, cheltuieli de judecata si de executare.

Seful APIA sustinut pe functie de cel care i-a luat banii

Inspectorii Curtii de Conturi au considerat aceste sume trebuie imputate sefilor APIA deoarece se fac responsabili de neplata la timp a chiriei.
Sergiu Jitareanu cel care conduce APIA Iasi si a fost seful institutiei si cand s-au petrecut aceste lucruri a atacat in justitie decizia Curtii de Conturi si asta doarece decizia de impunere a sumei platite aiurea din bugetul statului il vizeaza si pe el. Jitareanu a solicitat suspendarea afectelor deciziei Curtii de Conturi iar pana acum a pierdut procesele deschise. Judecatorii continua insa si procesele prin care Jitereanu si APIA Iasi au solicitat anularea deciziei Curtii de Conturi. Culmea, dupa toate acestea Sergiu Jitareanu este sustinut acum pe functie chiar de Maricel Popa, presedintele PSD Iasi.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.