Baroul Iași contraatacă în scandalul avocaților interceptați ilegal!

1079
Baroul Iasi
Baroul Iasi

@ Baroul Iași a reacţionat astăzi, 3 august 2023, după ce mai mulţi avocaţi şi clienţi ai acestora ar fi fost interceptaţi şi urmăriţi în mod nelegal @ Totul a fost scos la iveală de publicația Dezvăluirea 

Baroul Iași a reacţionat astăzi, 3 august 2023, după ce mai mulţi avocaţi şi clienţi ai acestora ar fi fost interceptaţi şi urmăriţi nelegal.

„Din informaţiile aduse la cunoştinţa publicului de către mass-media, rezulta că înregistrările convorbirilor telefonice realizate în respectivul dosar penal de urmărire penală au fost redate în procese verbale, pe care procurorul ce a instrumentat cauza le-a depus ca proba în proces fără ca avocaţii în cauză să fi fost măcar suspectaţi de săvârşirea vreunei infracţiuni şi fără a li se aduce la cunoştinţa faptul că au fost interceptate o serie de convorbiri pe care le-au avut cu clienţii lor.

Baroul Iaşi considera că maniera în care a procedat DIICOT Iasi înfrânge flagrant atât principiul confidenţialităţii relaţiei dintre client şi avocat, cât şi normele legale imperative ce impun – cu excepţii bine definite, neincidente în cauza – obligaţia procurorilor de a distruge orice înregistrare accidentală a convorbirilor dintre client şi avocat.

Baroul Iaşi apreciază ca existenţa statului de drept este indisolubil legată de respectarea independentei avocaţilor, iar dreptul la apărare al cetăţenilor nu se poate derula normal fără respectarea confidenţialităţii relaţiei client-avocat.

În acest context, Baroul Iaşi condamna cu fermitate modul în care a procedat DIICOT – ST Iaşi, cu privire la folosirea într-un dosar penal a unor înregistrări ale convorbirilor telefonice aparate de principiul confidenţialităţii relaţiei dintre clienţi şi avocaţi, şi analizează oportunitatea de a iniţia toate demersurile ce se impun în vederea sancţionării exceselor, pentru protejarea profesiei, a avocaţilor, a actului de justiţie şi a cetăţeanului.

Nu în ultimul rând, credem că asemenea situaţii, propagate prin intermediul mijloacelor de comunicare mass-media, au ca rezultat ştirbirea încrederii cetăţeanului în actul de justiţie şi în existenţa statului de drept în România, ceea ce trebuie evitat, prin toate mijloacele, de către toţi partenerii implicaţi în desfăşurarea procedurilor judiciare”, a transmis av. Oana Neda, decanul Baroului Iaşi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.