Cea mai mare maternitatea din Moldova a facut o investitie de o importanta vitala

1059

@ Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie ”Cuza Voda si-a cumparat propria statie de oxigen @ Timp de 18 ani spitalul a folosit o statie inchiriata @ Investitia a costat 270.000 euro iar fondurile au fost asigurate de Consiliul Judetean

Dupa 18 ani in care a folosit o statie de oxigen inchiriata, Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie ”Cuza Voda” are acum propriul sistem de producere a acestui gaz. Intregul dispozitiv a costat 270 de mii de euro. „In acest moment nu mai depindem de nimeni. Ani la rand spitalul a platit pentru oxigenul atat de necesar pacientilor din sectiile de terapie intensiva si neonatologie. Daca in trecut eram taxati lunar pentru un consum de 15 mii de metri cubi, acum cantitatea reala folosita de noi este de 6.000 de metri cubi. La inceputul acestui an ajunsesem ca un metru cub de oxigen sa ne coste 5 lei. Este clar o economie vizibila in ceea ce priveste costurile, iar calitatea oxigenului este mult mai buna– pana nu de mult, la sectia de neonatologie, care este la ultimul nivel al cladirii spitalului, calitatea era de 85 la suta din ceea ce ar fi trebuit sa fie, acum am ajuns la 93 la suta”, a spus managerul Maternitatii „Cuza Voda”, Robert Danca.

Fondurile necesare realizarii acestei investitii au fost asigurate de Consiliul Judetean. „Este o investitie mai mult decat necesara intr-un asemenea spital. Sunt vizibile economiile care rezulta dupa instalarea statiei proprii, iar suma de 270 de mii de euro pe care am alocat-o pentru aceasta va fi amortizata in trei ani. Ma bucur ca, inca o data, Consiliul Judetean a reusit sa faca investitii in folosul pacientilor si va continua aceste demersuri si pe viitor”, a afirmat presedintele Consiliului Judetean, Maricel Popa.

Statia de producere a oxigenului este formata dintr-un compresor, rezervor de aer, uscator, filtru cu carbon activ, generator si rezervor de oxigen. Aerul este preluat din atmosfera, prelucrat si purificat, obtinandu-se oxigenul necesar sectiilor de terapie intensiva si neonatologie. Statia va avea in final doua generatoare care pot prelua furnizarea de oxigen in caz de avarie. In situatia in care,  din diverse motive, generatoarele nu vor putea functiona, sistemul va comuta automat pe statia de distributie cu butelii ce pot fi umplute tot de acest dispozitiv.

Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie ”Cuza Voda” din Iasi este cea mai mare unitate de profil din zona Moldovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.