Costel Alexe, Președintele CJ Iași: „Spitalul de Copii „Sf. Maria” va fi prima unitate din ţară cu un compartiment special destinat copiilor cu autism.”

281

Prin aprobarea noii structuri de către Consiliul Județean Iași a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Maria” Iași, acesta va fi prima unitate medicală din țară care va avea ”Compartimentul de psihiatrie pediatrică„. Acesta va avea cinci paturi și va fi adresat copiilor cu patologie din spectrul autist. În ultimul timp, medicii spitalului s-au confruntat cu solicitări din partea părinților ai căror copii au fost diagnosticați cu această patologie. De altfel, pentru înființarea acestui compartiment, care are în structură, printre altele, un logoped și un psiholog, au fost purtate discuţii cu reprezentanţii asociaţiilor naţionale care au ca specific de activitate spectrul autism. Astfel, noul compartiment răspunde nevoilor copiilor și părinților.
„Autismul în România este din ce în ce mai întâlnit în ultimii ani, iar statisticile arată că 1 din 100 de copii se confruntă cu această tulburare care afectează comunicarea, relațiile sociale și comportamentul. Din păcate, lipsa de acces la serviciile de specialitate sau la informațiile necesare îi fac pe părinți să devină deznădăjduiți atunci când vine vorba de a oferi copiilor diagnosticați cu autism tratamentul și terapia necesară. Să nu mai vorbim de problemele cu privire la recunoașterea acestei tulburări în societate, mulți dintre cei afectați fiind poate discriminați și stigmatizați.
Copiii cu autism au nevoie de ajutorul nostru și de oferirea de servicii adaptate de către medici și profesioniști specializați în acest domeniu. Mă bucur, astfel, că am aprobat în plenul Consiliului Județean Iași noua structură a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” Iaşi, prin care, începând cu data de 1 noiembrie, va fi înființat un compartiment adresat copiilor cu tulburări din spectrul autist, acesta devenind primul spital pediatric din România care va putea oferi astfel servicii.
Dacă această problemă despre care vorbim ar fi depistată de timpuriu, iar mai apoi tratată cu seriozitate, copiii cu autism ar putea să ducă o viață normală, plină de satisfacții și să își atingă potențialul maxim. Depinde doar de noi să îi ajutăm!” a menționat Președintele Consiliului Județean Iași Costel Alexe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.