Cel mai mare angajator din Iași a concediat sute de salariați după ce a ascuns 1 milion de euro

3360
Borgwarner (fosta Delphi Diesel Systems Romania
Borgwarner (fosta Delphi Diesel Systems Romania

@ Cel mai mare producator de componente auto din zona Moldovei si cel mai mare angajator industrial din Iasi, Borgwarner (fosta Delphi Diesel Systems Romania)  se confrunta cu zeci de procese deschise de fosti angajati care sustin ca au fost concediati abuziv @ Salariatii au inceput sa castige in instanta procesele de reintegrare in functie, plata salariilor pentru perioada in care nu au lucrat precum si daune morale @ In acelasi timp Fiscul a constatat ca Borgwarner a ascuns operatiuni impozabile care au adus un prejudiciu de aproape 1 milion de euro bugetului statului

Borgwarner (fosta Delphi Diesel Systems Romania), cel mai mare angajator industrial cu capital privat din Iasi se confruntă cu probleme serioase. Astfel, in luna iunie a anului trecut compania notifica autoritatile ca va concedia 265 de angajati dintr-un numar total de 2.731. In cele din urmă, potrivit unor surse ar fi fost concediat mai putini (vezi aici). O buna parte din cei concediati s-au adresat justitiei si au inceput sa castige procese de reintegrare in functie, de plata a unor salarii compensatorii si a unor despagubiri morale. In aceiasi perioada Borgwarner a avut mari probleme cu Fiscul care a constatat ca multinationala a ascuns operatiuni impozabile care au adus un prejudiciu de aproape 1 milion de euro bugetului statului, mai exact 4.480.791 lei. In cazul angajatilor care au catigat procese instanta a ajuns la concluzia ca desfacerea contractului de munca a fost abuziva desi compania a invocat reducerea activitatii din cauza Crizei Covid. Unul dintre angajatii care au castigat este fostul mecanic Ionel Dura, care pe langa reintegrarea in functie si plata unor salarii compensatorii a obtinut si despagubiri morale de 5.000 lei.  ‘’Raportat la probatoriul administrat, dar și la cele reținute anterior referitor la modul de concediere al contestatorului, instanța reține că, în cauză, relațiile dintre reclamant și unitatea pârâtă nu s-au bazat pe bună-credință (principiu instituit de art. 8 din Codul muncii), întreaga procedură de concediere fiind viciată, iar modul de alegere a postului contestatorului în vederea desființării a fost superficial, netransparent și lipsit de obiectivitate. Față de aceste repere teoretice, instanța reține că, în cauză, consecințele negative suferite de reclamant sunt pe plan psihic și afectiv (nu și fizic), însă intensitatea perceperii acestora nu este pe deplin probată, fiind în principal deduse. Acțiunile pârâtei nu s-au perpetuat, ci au avut loc doar la concedierea reclamantului. Valorile lezate sunt stabilitatea locului de muncă și siguranța traiului, însă aceste lezări nu s-au produs într-un mod iremediabil, reclamantul deținând în acest moment o hotărâre judecătorească de anulare a deciziei de concediere și de reintegrare în funcție, cu obligarea pârâtei la plata de despăgubiri materiale. Raportat la aceste elemente de fapt, instanța apreciază că valoarea despăgubirilor morale solicitate de reclamant, respectiv 25.000 lei, este mult prea mare și că este îndestulătoare în acoperirea/repararea prejudiciului moral produs reclamantului și în realizarea unei satisfacții morale ale acestuia suma de 5000 lei’, se arata in sentinta obtinuta de Ionel Dura.

 

Borgwarner - Delphi
Borgwarner – Delphi

Au dosit 1 milion de euro de ochii Fiscului

Exact în perioada în care opera concedierile colective Borgwarner era verificata de Fisc, ocazie cu care inspectorii ANAF au constatat ca multinational s-a sustras de la plata unor taxe si impozite catre bugetul statului. Dupa controlul finalizat la data de 28.06.2019 a fost intocmit raportul de inspecție fiscală nr. F-MC 159/28.06.2019, document ce a stat la baza emiterii deciziei de impunere prin care s-a stabilit în sarcina societății  obligații fiscale suplimentare în cuantum total de 3.333.895 lei (compusă din suma de 1.496.369 lei reprezentând impozit pe profit și suma de 1.837.526 lei reprezentând TVA). Ulterior a fost emisa inca o decizie de impunere pentru penalitati in valoare totala de 1.146.896 lei, formată din suma de 922.441 lei reprezentând dobânzi aferente impozitului pe profit și suma de 224.455 lei reprezentând penalități de întârziere aferente impozitului pe profit. Borgwarner a platit intreaga suma 4.480.791 lei, dupa care a facut contestatie la Curtea de Apel Iasi. Recent compania si-a retras contestatia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.