Eșec răsunător al DIICOT Iași: toți cei 12 inculpați din ‘’lotul Chirica’’ au scăpat de control judiciar

5016
ofiteri BCCO la Primarie
ofiteri BCCO la Primarie

@ Pe data de 12 decembrie DIICOT Iași a descins la Primăria Iași cu 50 de polițiști pentru a ridica documente și a duce la audieri functionari si afaceristi intr-un dosar ce priveste emiterea unor autorizații de construire @ Astazi, Curtea de Apel Iași a decis ca toți inculpații din dosar sa fie cercetati în stare de libertate ridiandu-le controlul judiciar instituit de procurorul Daniel Horodniceanu

Magistratul Adrian Chiriac, șeful secției penale a Curții de Apel Iași a spulberat astăzi printr-o decizie dosarul de ‘’corupție’’ pentru care in data de 12 decembrie a.c. procurorul Daniel Horodniceanu a considerat ca trebuie sa descinda la Primăria Iași cu 50 de polițiști. Astfel, Adrian Chiriac, șeful secției penale a Curții de Apel (soțul Cristinei Chiriac șefa DNA Iași) a considerat ca toți cei 12 inculpați din dosar pot fi cercetați în stare de libertate ridicandu-le astfel controlul judiciar. Dosarul DIICOT a fost instrumentat de procurorul Daniel Horodniceanu care de la 1 ianuarie 2023 va activa însă în cadrul CSM. Astfel, Curtea de Apel Iași a ridicat astăzi controlul judiciar instituit primarului Mihai Chirica, omului de afaceri Cristin Zămosteanu și a omului său de incredere Ovidiu Crețu, cadastristului Vasile Bleorț dar și funcționarilor Mariana Popa, Cristina Daniela Oțeleanu, Răzvan Marius Popa, Andreea Raluca Mocanu, Lucian Remus Amăriuței, Alexandru Florin Mustiață și Andras Vartolomei Zlăvog (vezi aici). Reamintim ca acest dosar vizeaza modul în care au fost emise unele autorizații de construire dintre care una se refera la supraetajarea Halei Centrale.

Ce spun avocații părților din dosar

Contactați telefonic avocații celor cercetați in dosar au apreciat ca masura controlului judiciar instituita de procuror a fost mult exagerata in raport cu probele si acuzațiile aduse. „Consider ca este o decizie foarte corecta a judecatorului de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Iasi de a revoca masura controlului judiciar luata de procuror fata de clientul meu în noaptea zilei de 14.12.2022. Cred ca procurorul s-a grăbit sa dispună niște masuri preventive fără a aloca înainte timp ca fiecare dintre persoanele acuzate, care sunt toate persoane cu studii superioare, sa își prezinte punctul de vedere și sa își facă aparari. S-a forțat intr-un fel, la limita legii, luarea măsurii preventive fata de clientul meu, fără a exista vreo proba certa ca acesta a săvârșit vreo infracțiune. În urma unei expertize judiciare în construcții, făcută de un expert care si-a dat cu părerea despre aspecte de urbanism, interpretate subiectiv și greșit, s-a ajuns la punerea sub acuzare a clientului meu. Problema cea mai mare este, din punctul meu de vedere, ca procurorul a greșit obiectivele stabilite și ca expertul a emis concluziile în raport de ce a găsit în luna aprilie 2022 la Hala Centrala – terasa Veranda, și nu ce era în decembrie 2020, când s-au finalizat lucrările și s-au emis actele finale (certificatul de edificare a constructiei). Așadar, s-a plecat din start de la o premisa eronata, care a condus, pe lângă nemotivarea ordonantei de luare a măsurii preventive, la soluția de revocare a acesteia de către judecator. Nu se pot încalca atât de flagrant și de grav drepturile unei persoane fără a exista un fundament solid și un prozatorii adecvat în dovedirea. Clientul meu este nevinovat, nu a încălcat nicio dispoziție legală și acest lucru va ieși la iveala pana la final’’, a spus Iulian Gafon, avocatul lui Zlăvog.

De asemenea, Cătălin Boacnă, avocatul Cristinei Oțeleanu a spus ca decizia judecatorului Adrian Chiriac este singura corecta in aceasta situație.  „Este o victorie a adevarului. Este o dovada clara a faptului ca justitia din Iasi este sănătoasă și functioneaza corect. Curtea de Apel Iasi a revocat integral masura controlului judiciar impus de procurorul de caz. Ne aflam in situatia in care judecatorul a vazut clar ca interdictiile impuse acuzatilor sunt exagerate in raport de acuzatiile aduse acestor oameni”, a spus Cătălin Boacnă.

Chirica: ”Circ cu 56 de politisti si mascati..o nedreptate”

Mihai Chirica si Daniel Atasiei
Mihai Chirica si Daniel Atasiei

Dupa publicarea deciziei Curtii de Apel, primarul Mihai Chirica a transmis un comunicat de presa pe care-l transmitem integral. ”La finele acestui an atât de complicat și după decizia pozitivă de astăzi a magistraților Curții de Apel Iași sunt optimist față de perspectiva statului de drept, dar și extrem de dezamăgit de felul în care funcționează unele instituții ale Statului Român, cu atât mai mult cu cât este vorba de instituții chemate să facă justiție și dreptate în țara noastră. Este a doua oară în acest an când judecătorii desființează integral măsurile abuzive de control judiciar luate de unii procurori! Oare câți primari din țara noastră nu au dosare penale construite pe zvonuri și lipsă de înțelegere a actului administrativ, așa cum e cazul meu?! Oare este vreun primar în țara noastră care să nu aibă dosare penale? Dar, pe de altă parte, câți primari au avut parte de un asemenea „circ” cu 56 de procurori, polițiști și mascați?! Și cine repară tot deficitul de imagine creat Iașului, Primăriei și mie personal? De ce este nevoie de un asemenea exercițiu? Cred că România mai are câțiva pași importanți pentru a clădi un sistem de justiție respectat de statele democratice ale lumii, în care vinovații să plătească, iar actul de justiție să respecte Constituția țării, drepturile omului, fără ingerința unor elemente subiective și fără politică. Eu, dacă fac un rău cuiva, trebuie să plătesc. Așa este corect. Dar dacă cineva îmi face rău mie, plătește? Și cum? „Eu” nu înseamnă Mihai Chirica, ci orice cetățean al acestei țări care poate suferi o nedreptate. Voi respecta întotdeauna legile și statul de drept! Am jurat pentru asta! Dar, totodată, vă promit că atât în calitate de primar, cât și de om politic, voi veghea ca lucrurile să meargă pe drumul corect, așa cum s-a manifestat și Curtea de Apel Iași astăzi!”, a transmis Chirica.

‘’Trupele’’ DIICOT au înconjurat Primăria Iași. Nu iese nimeni! Chirica și 30 de funcționari duși la audieri

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.