Comision de 3 milioane euro la Spitalul Covid. Popa si Arsene au batut palma. Documente explozive

3158
Maricel Popa si Ionel Arsene bat palma in fata spitalului Covid
Maricel Popa si Ionel Arsene bat palma in fata spitalului Covid

@ Publicam astazi rezultatele unei investigatii jurnalistice care arata ca cele doua consilii judetene care au cumparat spitalul modular Covid de la Letcani, Consiliul Judetean Iasi si Consiliul Judetean Neamt au platit firmei turce  Global LLC cu 3 milioane de euro mai mult decat aceasta ceruse initial @ Oferta initiala a firmei turce fost de 10,2 milioane euro iar in final contractul a fost incheiat pentru 13,2 milioane euro @ Totul s-a realizat printr-un intermediar pe nume Vladimir Evtodiev un cetatean din Transnistria @ Mai mult decat atat  documentele pe care le detinem arata ca firma turca a fost selectata cu cel putin o saptamana inainte de organizarea ”licitatiei” chiar de acest personaj cheie pe nume Vladimir Evtodiev, proprietar al firmei Marsal SRL din Vaslui

Serviciile secrete romanesti stiu ca spitalul modular Covid de la Letcani, spital NATO cu o valoare de 13,2 milioane euro a fost livrat printr-un intermediar cu origini dintr-o  zona controlata de Rusia din Republica Moldova si anume Transnistria? Si numele sau este de origini rusesti,  personajul nostru cheie se numeste Vladimir Evtodiev si detine firma Marsal SRL din Vaslui. Mai mult, in conditiile in care s-a facut deja public faptul ca DNA a demarat o investigatie cu privire la aceasta achizitie, procurorii stiu ca cele doua consilii judetene au platit firmei turce SDI Global LLC cu 3 milioane euro mai mult decat aceasta ceruse initial? Sa precizam ca din suma totala de 13,2 milioane euro, Consiliul Judetean Iasi contribuie cu 10 milioane euro iar Consiliul Judetean Neamt asigura diferenta de 3,2 milioane euro. Achizitia s-a facut prin Asociatia Euronest o entitate din subordinea Consiliului Judetean Iasi.

Turcii au fost ochiti inainte de licitatie

Asadar personajele cheie din aceasta afacere sunt doi pesedisti de frunte, Maricel Popa presedintele CJ Iasi,  Ionel Arsene personaj trimis deja in judecata de DNA in doua dosare de coruptie si acest enigmatic Vladimir Evtodiev  in legatura cu care autoritatile trebuie sa lamureasca ce cauta intr-o afacere atat de importanta derulata din bani publici. Astfel, acest Vladimir Evtodiev a contactat firma castigatoare SDI Global LLC din Ankara cu 9 zile inainte ca Euronest sa lanseze invitatia de participare pentru Spitalul Covid cu 250 de paturi, adica inainte de demararea propriu – zisa a licitatiei. In numele firmei sale, Marsal SRL, Vladimir Evtodiev solicita de la SDI Global LLC o oferta pentru un spital Covid modular cu 256 de paturi. Firma din Ankara ii raspunde lui Evtodiev a doua zi pe 2 aprilie. Prezentam oferta transmisa de SDI Global, document in care se arata ca firma turca cere suma de 10,2 milioane euro pentru spitalul Covid cu 256 paturi.

 

Evtodiev adauga 3 milioane euro

Desi cere oferta pentru spital de la turci in numele firmei Marsal SRL, Evtodiev nu a participat la licitatie cu firma sa. Potrivit ziarului Libertatea, Evtodiev a participat la licitatie ca si reprezentant al SDI Global LLC. Numai ca de data asta Evtodiev prezinta o oferta cu 3 milioane euro mai mare, oferta emisa de aceiasi SDI Global LLC.  Prin urmare timp de 10 zile, perioada in care Popa si Euronest au pregatit licitatia, spitalul nostru s-a scumpit brusc cu 3 milioane euro. Am incerat sa-l contactam pe Maricel Popa sa ne spuna ce reprezinta suma de 3 milioane de euro adaugata de firma turca dar acesta nu ne-a raspuns. Am contactat-o pe Alina Popa, sefa Euronest, entitatea prin intermediul careia a fost achizitionat acest spital. I-am adresat doua intrebari. Am intrebat-o daca poate confirma faptul ca SDI Global LLC a fost reprezentata la licitatie de Vladimir Evtodiev si, daca stia ca acesta primise anterior de la firma turca o oferta de numai 10,2 milioane euro pentru acelasi spital. Insa, desi s-au cheltuit 13,2 milioane euro din bani publici pentru achizitia acestui spital Alina Popa a trecut totul la secret. „Nu va pot raspunde la intrebari legate de reprezentantul imputernicit sau altceva din cadrul procedurii”, a spus sec Alina Popa.

Prezentam in fotocopie ambele oferte prezentate de firma turca.

 

Poate ca intr-un final ne va lamuri DNA sau alte institutii care verifica aceasta achizitie de ce ni s-a scumpit brusc spitalul cu 3 milioane euro. Maricel Popa a declarat in urma cu numai o luna in cadrul unei conferinte de presa ca a primit informatia ca doua personaje s-au deplasat la Ankara si au cerut spaga de la turci pentru achizitionarea spitalului. Popa s-a jurat ca cele doua personaje nu au legatura cu el si a depus la randul sau o plangere. Pe de alta parte, un martor audiat in dosarul deschis de DNA ne-a spus ca procurorii l-au intrebat si de aceasta diferenta de 3 milioane de euro dintre prima oferta a turcilor si cea de a doua. Asteptam  pozitia oficiala a DNA.

Consantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.