Cunoscută clinică medicală, amendată de Antifraudă! Umanitas Med Center a pierdut o bătălie cu inspectorii

2483
Centrul Umanitas Med Center din Tatarasi si Aurelia Chiprian, administratorul clinicii
Magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au respins recent cererea formulată de Umanitas Med Center în contradictoriu cu inspectorii Antifraudă

@ O cunoscută clinică medicală a fost amendată de Antifraudă, iar, acum, Umanitas Med Center a pierdut o bătălie cu inspectorii @ Antifrauda a controlat clinica medicală și a descoperit nereguli @ Inspectorii antifraudă au identificat operațiuni nelegale desfășurate în perioada martie – august 2021 @ Umanitas Med a făcut 84 de plăți către administratorul societății, Aurelia Chiprian

O cunoscută clinică medicală a fost amendată de Antifraudă, iar, acum, Umanitas Med Center a pierdut o bătălie cu inspectorii. Antifrauda a anunţat că a controlat clinica medicală și a descoperit mai multe nereguli.

„Instanţa respinge plângerea contravenţională formulată de petenta Umanitas Med Center SRL în contradictoriu cu Direcţia Generală Antifraudă Fiscală – Direcţia Regională Antifraudă Fiscală 1 Suceava şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală”, au afirmat recent magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi. Decizia a fost contestată, urmând ca apelul să fie judecat la Tribunalul Iaşi.

Cunoscută clinică medicală, amendată de Antifraudă: cum a izbucnit scandalul

Procesul dintre Umanitas Med Center SRL şi finanţişti a început pe 1 octombrie 2021. Clinica medicală a contestat un proces-verbal de contravenţie întocmit de inspectori pe 20 septembrie 2021. Astfel, clinica a solicitat, în contradictoriu cu intimata Direcția Generală Antifraudă Fiscală – Direcția Regională Antifraudă Fiscală 1 şi ANAF, anularea procesului-verbal şi, în subsidiar, înlocuirea sancţiunii amenzii contravenţionale cu un avertisment.

„În perioada 8 – 20 septembrie 2021, agenții constatatori angajați în cadrul ANAF au efectuat un control operativ la sediul punctului de lucru aparținând petentei. În urma verificărilor efectuate, agenții constatatori au observat o diminuare considerabilă a soldului contului 5311 „Casa în lei” la nivelul lunii septembrie 2021, față de luna decembrie 2020. Din documentele contabile rezultă că au existat ridicări de numerar în perioada analizată de către administratorul societății, Aurelia Chiprian, cu titlu de „avasuri spre decontare”. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispoziția administratorilor sau a salariaților din entitate, în vederea efectuării unor plăți în numele acestuia, iar aceste sume au fost ridicate de către administrator în vederea extinderii activității medicale, respectiv achiziționarea unui teren, a unei clădiri, precum și achiziții din magazinele cash and carry”, au susţinut reprezentanţii Umanitas Med Center SRL.

A așteptat deschiderea unor programe europene de finanțare

Cei de la clinica medicală au adăugat că nu au fost efectuate documente justificative întrucât administratorul Aurelia Chiprian a așteptat deschiderea unor programe europene de finanțare pentru continuarea proiectului. Organul constatator a arătat că, pe o perioadă de 84 de zile, astfel cum rezultă din pagina nr. 5 a procesului-verbal de constatare, s-au efectuat plăți în numerar către administrator în valoare totală de 761.000 de lei, cu toate că plafonul legal reglementat era de 420.000 de lei.

„Diferența dintre suma totală retrasă și plafonul maxim admis de lege este reprezentat de suma de 341.000 de lei, motiv pentru care a fost aplicată sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 10% din această valoare. Art. 1, alin. 1, din Legea nr. 70/2015 prevede operațiunile de încasări și plăți efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniști, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri și alte entități cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar, definite potrivit legii., iar art. 3, alin. (1) prevede că, prin excepție de la prevederile art. 1, alin. (1), se pot efectua operațiuni de încasări și plăți în numerar, în următoarele condiții: c) plăți către persoanele prevăzute la art. 1 alin.1 plafon zilnic de 5.000 de lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 de lei/zi; 3) Art. 3 alin. (4): La data acordării avansurilor spre decontare, sumele aferente intră în calculul plafonului zilnic prevăzut la alin. (1) lit. c) sau d), după caz. Procesul-verbal este încheiat pentru o contravenție ce nu a fost săvârșită de către noi, deoarece contravenția presupus a fi săvârșită e prevăzută de dispozițiile art. 3, alin. (1), lit. c), din Legea nr. 70/2015”, au mai susţinut cei de la Umanitas Med Center.

Au cerut înlocuirea amenzii de 34.000 de lei cu un avertisment

Clinica medicală a mai arătat că nu se face vinovată de încălcarea prevederilor art. 3, alin. (1), lit. c), din Legea nr. 70/2015, deoarece nu a efectuat plăți către una dintre persoanele reglementate la art. 1, alin. (1), ci a dispus plata către persoana fizică Aurelia Chiprian într-un plafon maxim de 10.000 de lei pe zi.

În plus, aceştia au solicitat înlocuirea sancțiunii amenzii în cuantum de 34.100 de lei cu sancțiunea avertismentului sau reducerea amenzii. în situația în care se va trece peste argumentele cu privire la nelegalitatea procesului-verbal de contravenție deoarece scoaterea banilor din conturile societății de către administrator s-a efectuat cu scopul de a reinvesti acei bani în societate prin achiziționarea unor bunuri în vederea accesării unor proiecte europene.

Ce au spus inspectorii de la Antifraudă

Prin întâmpinare, inspectorii au solicitat respingerea acţiunii şi menţinerea procesului-verbal ca fiind legal şi temeinic întocmit.

„Din documentele contabile rezultă că au existat ridicări de numerar în perioada analizată de către administratorul societății, respectiv Aurelia Chiprian, cu titlu de „avansuri spre decontare”. Nu au fost efectuate documente justificative, întrucât administratorul a așteptat deschiderea unor programe europene de finanțare pentru continuarea proiectului. Pentru o perioadă de 84 de zile, s-au efectuat plăți în numerar către administrator în valoare totală de 761.000 de lei, cu toate că plafonul legal reglementat era de 420.000 de lei. Petenta a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 34.100 de lei. Procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor este legal”, au susţinut finanţiştii în instanţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.