Un ieșean a ‘’demolat’’ singur un bloc între case. Judecătorii au anulat autorizația de construire

12826
bloc fara autorizatie

@ Tribunalul Iași a anulat autorizația de construire  obtinuta de patronii Cream Outlet din Iasi pentru a ridic un bloc intr-o zona de case in Moar de Vânt @ Solicitarea a venit din partea unui vecin pe nume Alexandru Grigorescu care locuiește la casă @ În urmă cu doi ani judecătorii Tribunalului au anulat Planul Urbanistic Zonal în baza căruia a fost emisa autorizatia de construire pentu blocul pe care urmau sa-l construiasca in zona Moara de Vânt, soții Cezar și Maria Roxana Șaramet

Un ieșean din zona Moara de Vânt a reușit să elimine orice posibilitate ca in vecinătatea casei sale sa poate fi construit un bloc. Alexandru Grigorescu a luptat în justiție timp de doi ani și a reușit sa anuleze atat Planul Urbanistic Zonal cat și autorizatia de construire pentru blocul cu două etaje și o înălțime de 10 metri pe care soții Cezar și Maria Roxana Șaramet, patronii Cream Outlet din Iași voiau sa-l ridice langa casa lui. Astfel, zilele trecute Tribunalul Iași a anulat (vezi aici) autorizaţia de construire nr. 110/09.03.2021. Sentința nu este definitivă dar judecătorii au suspendat autorizația astfel incat sotii Saramet nu pot construi nici in perioada judecării recursului. Asta în condițiile in care tot în urma cu doi ani, ieseanul obtinuse la Tribunalul Iasi anularea Planului Urbanistic Zonal in baza caruia a fost emisa autorizatia respectivă. Asta deoarece PUZ-ul nu avea nici macar aviz de oportunitate.‘’Astfel, Curtea constată că la data adoptării HCL nr. 29/2019, pentru propunerea PUZ a pârâților Șaramet, astfel cum a fost modificată, nu exista un aviz de oportunitate al Arhitectului șef valabil, deși obligativitatea unui astfel de aviz a fost prevăzută atât prin lege (art. 32 alin. 1 lit. c din Legea nr. 350/2001), cât și prin ambele certificate de urbanism emise pentru zona și investiția propusă. În aceste condiții, lipsa unui aviz de oportunitate valabil pentru propunerea PUZ a pârâților Șaramet, așa cum a fost modificată, echivalează cu inexistența documentului prin care se justifică necesitatea și oportunitatea adoptării derogărilor de la regulile de urbanism preexistente, astfel că acest motiv de nelegalitate invocat de către reclamant apare ca întemeiat’’, se arata în motivarea judecătorilor.

În zonă sunt alunecări de teren

Alexandru Grigorescu a arătat de asemenea ca zona nu este propice construirii unui bloc deoarece terenul este instabil. ‘’A mai invocat reclamantul faptul că actul de reglementarea urbanistică, astfel cum a fost adoptat, duce la încălcarea drepturilor și intereselor locuitorilor din zonă, referindu-se la dreptul la viață privată, protecția domiciliului și a dreptului la un mediu sănătos, prin faptul că terenul în zonă este supus unor alunecări însemnate, care au condus inevitabil la surparea întregului deal și implicit la distrugerea imobilului situat în partea superioar’’, se mai arata in sentintă.

Urmează blocul lui Bolobiță?

bloc Bolobita - strada Octav Botez
bloc Bolobita – strada Octav Botez

Pe data de 1 iulie urmeaza sa se pronunțe sentinta și in cazul blocului construit de dezvoltatorul Cristinel Bolobiță lângă casa iesenilor Sorin și Demetra Andrian, pe strada Octav Botez langa Spitalul de Boli Infectioase. Familia Andrian a adus mai multe argumente prin care a arătat ca autorizatia de construire este construita nelegal (vezi aici).

Bloc între case „demolat” de judecători. Mafia din urbanism primește incă o lovitură

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.