Bloc între case „demolat” de judecători. Mafia din urbanism primește incă o lovitură

6752
Bloc in constructie
Bloc in constructie

@ În  urma unei plângeri depuse de un ieșean care locuiește la casă, Curtea de Apel Iași a anulat zilele trecute un Plan Urbanistic Zonal, aprobat de CL Iași, care permitea construirea unui bloc in zona Moara de Vânt @ Beneficiarii „investiției” ar fi fost Cezar si Roxana Șaramet, patronii unui out-let din centrul orașului

Cea mai catastrofală administrație din istoria post-decembristă a Iașului, administrația Mihai Chirica-Gabriel Harabagiu (ambii inculpați de DIICOT Iași intr-un dosar legat de Mafia Imobiliara –vezi aici) primeste inca o lovitura din partea judecatorilor. Zilele trecute, Curtea de Apel Iași a anulat un Plan Urbanistic Zonal, aprobat de Consiliul Local in anul 2019, prin care se permitea construirea unui bloc intr-o zona de case din Moara de Vânt (vezi aici). Astfel, Curtea de Apel Iași a anulat  Hotărârea Consiliului Local nr. 29/31.01.2019 care permitea ca pe o suprafață de teren de 1.044 metri din Moara de Vânt la numerele cadastrale 162077, 137637 sa se construiască un  bloc 2S+D+P+3E cu un regim de inălțime de 14 metri. Suprafata construita la sol a blocului ar fi ocupat 37,4 la suta din suprafata totala a terenului alocat investiției. Beneficiarii acestui plan urbanistic au fost soții Cezar si Roxana Șaramet, patronii unui out-let din centrul orașului.

Plangere depusa de un vecin

Moara de Vant
Moara de Vant

Hotărârea de anulare a acestui plan urbanistic a fost luata de judecatori care urmare a unei contestatii depuse de  unul dintre proprietarii de case din zonă. Acesta se numește Alexandru Grigorescu. Ieșeanul a aratat in plangerea sa că proprietarii imobilelor care se invecineaza cu terenul soților Cezar si Roxana Șaramet nu au fost informati cu privire la intentia acestora de a construi un bloc. Mai mult decat atat Alexandru Grigorescu a  aratat ca imobilul pe care vor sa-l construiasca soții Șaramet nu respectă regimul de înălțime al zonei, care prevede numai imobile de maxim 9 metri. Acest lucru a fost stabilit printr-o hotararea din 2013 aprobata tot de Consiliul Local Iași. „Schimbarea destinației zonei nu a fost susținută de un studiu aprofundat al întregii zone, încălcându-se dispozițiile art. 47 alin. 1 din Legea nr. 350/2001 că, în vecinătatea amplasamentului vizat sunt locuințe și funcțiuni anexe, regimul de înălțime fiind limitat la maximă 9 metri, iar prin PUZ atacat s-a derogat de la regimul zonei, fiind acceptată de către autoritatea publică locală edificarea unor locuințe colective mari de 14 metri măsurat de la CTN la cornișă, regim de înălțime 2S+D+P+3E deși, prin PUZ aprobat prin HCL nr. 315/20.12.2013, în vigoare la data adoptării Hotărârii de Consiliu Local atacate, terenul era încadrat din punct de vedere funcțional în UTR 1 – funcțiunea dominanta Zonă rezidențială cu regim mic de înălțime, cu POT existent =35%, CUT=1,05, H maximă=9 metr i – D+P+M”, au aratat judecatorii ieșenii.

Primăria in Epoca Mafiei Imobiliare. Alte autorizatii anulate de justiție

Hotărârea de aprobare a acestui Plan Urbanistic Zonal a fost adoptata in perioada in care Consiliul Local  era dominat de primarul Mihai Chirica și cumatrul sau viceprimar Gabriel Harabagiu si de dezvoltatorii imobiliari care făceau ce voiau in Iași, obțineau autorizații pentru blocuri pe spații verzi intre case, pe terenuri fara cai de acces suficient de late etc. Ancheta demarata recent de DIICOT Iași a spart acest buboi de corupție. In ediții anterioare am aratat ca judecatorii au anulat si alte autorizații sau planuri urbanistice pentru blocuri din Iași aprobate de administrația Chirica- Harabagiu, vezi articolele „Gata! Blocul ilegal din Copou numai bun de demolat”, publicat in data de 3 decembrie 2019 si articolul „Mafia din urbanism invinsa definitiv de o firma din Iasi. Bloc nou bun de dinamitat”, publicat in data de 15 iunie 2019.

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.