DNA l-a ratat la mustață. Șeful Poliției locale trebuie să returneze venituri necuvenite de 50.000 euro

1648
Mihai Tucan
Mihai Tucan

@ Magistrații ieșeni au decis zilele trecute că Mariana Tucan, soția lui Mihai Tucan, șeful Poliției Locale din Târgu Frumos trebuie să returneze subvenții încasate ilegal in valoare totală de 210.427 lei @ Banii au fost încasați pentru terenuri ale Primăriei Târgu Frumos in perioda in care Mihai Tucan era secretar @ Aceste afaceri au facut obiectul unui dosar penal instrumentat de DNA Iași și de Departamentul de Luptă Antifraudă

Pe Mihai Tucan, actualul șef al Poliției Locale din Târgu Frumos îl cam ajung din urmă afacerile facute in perioada in care era secretar al orașului. Astfel, Curtea de Apel Iași a decis recent că Mariana Tucan, soția lui Mihai Tucan trebuie să returneze subventii europene in valoare totală de 210.427 lei (50.000 euro la nivelul anului 2011 cand s-au incasat toti banii). Asta deoarece, Mariana Tucan a incasat in anii 2010 si 2011 subventii pentru o suprafata de 41,17 hectare de teren, pe care nu îl deținea. Se intampla in perioada in care Mihai Tucan era secretar al orasului Târgu Frumos. Pentru a incasa subventiile Mariana Tucan a depus o adresa care ar fi fost emisa de Primăria Târgu Frumos dar cu toate aceastea Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a constatat că documentul nu a fost inregistrat de autoritatea locală. „Reclamanta nu a depus contracte de concesiune sau închiriere pentru terenurile cu destinația pășune, adeverințele depuse de reclamantă atașat cererilor de finanțare nu se regăsesc și în evidențele Primăriei Târgu Frumos, iar reclamanta nu avea drept legal de folosință asupra suprafeței de 41,17 ha preluată de la ADS în condițiile în care Tucan Mihai, soțul reclamantei și secretar al orașului Tg. Frumos, nu a făcut demersurile legale pentru introducerea terenului în patrimoniul UAT”, au retinut magistratii ieseni in dosarul in care au judecat contestația depusa de Mariana Tucan impotriva deciziei emise de APIA, pentru returnarea banilor.

Afacere verificată de DNA

Terenul pentru care Mariana Tucan a incasat subventia era la dispozitia Comisiei Locale de Fond Funciar din Târgu Frumos si in evidentele Agentiei Domeniilor Statului. Modul in care Mariana Tucan a incasat acesti bani a fost verificat inclusiv de DNA Iasi. Mariana Tucan a susținut in fata judecatorilor ieseni ca DNA ar fi clasat dosarul. „În ceea ce privește legalitatea sumelor încasate ca subvenții, arată reclamanta că cele reținute de pârât nu au nimic cu realitatea. Obținerea de subvenții pe suprafața de 41,17 ha a făcut obiectul unor ample verificări, din partea Prefectului, ANI, Curtea de Conturi, DLAF și de DNA – Serviciul teritorial Iași, aceasta din urmă emițând Ordonanța din 10.07.2018 în dosarul 90/2013 de clasare sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 18 ind.1 al. 1 din Lg.78/2000, respectiv prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”, se arata in sentinta prin care judecatorii de la Tribunal au respins contestatia depusa de  Mariana Tucan.

Cu toate acestea judecatorii au respins contestatia Marianei Tucan deoarece au constatat ca aceasta nu detinea cu forme legale terenul pentru care a incasat subventia.

Acum, dupa cum am mai spus familia Tucan, Mariana si Mihai trebuie sa returneze statului suma de 210.427 lei. Spunem asta deoarece cei doi au refuzat sa accepte partajul intre soti solicitat de ANAF in urma cu doi ani pentru o datorie de 56.992 lei pe care Mariana Tucan o avea catre bugetul de stat.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.