Achizitii criminale la Spiridon. Barliba a cumparat defibrilatoare la preturi exorbitante

4228
Barliba manager Spiridon

 

@ Rapoartele intocmite de Ministerul Sanatatii, la sfarsitul anului trecut, in urma verificarilor de la Spitalul Sfantul Spiridon au scos la lumina si achizitiile scandaloase efectuate de managerul Ioan Barliba @ Printre acestea se numara si achizitia unor defibrilatoare la preturi de cateva  ori mai mari decat cele cu care au cumparat alte spitale din tara @ Asta, in conditiile in care Spitalul Spiridon nu detine inca un angiograf, aparatul care ar salva anual mii de vieti, iar Barliba  sustine ca nu-l poate achizitiona din lipsa de fonduri

Cel mai mare spital din Moldova nu detine un angiograf aparat care ar salva anual mii de vieti, managerul Ioan Barliba sustine ca nu are fonduri sa-l cumpere, in schimb cumpara alte aparate la preturi de cel putin cateva ori mai mari decat cele cu care sunt achizitionate de celelalte spitale din tara. Rapoartele intocmite de Ministerul Sanatatii in urma verificarilor efectuate anul trecut la Spitalul Sfantul Spiridon contin si unele constatari legate de  achiztiile scandaloase de la aceasta  unitate medicala. Astfel, in anul 2017 Spitalul Sfantul Spiridon a achizitionat defibrilator simplu la pretul de 47.946 lei iar la scurt timp a cumparat un defibrilator bifazic la un pret de 58.680 lei. Asta in conditiile in care  celelalte spitale din tara au cumparat aceste aparate cu preturi cuprinse intre 7.620 lei si 20.957  lei. Ambele aparate au fost cumparate de Spiridon de la firma Navo Theo SRL o societate de la care Barliba a achizitionat si alte aparate. „S-a constatat ca pretul de achizitie pentru defibrilator si defibrilator bifazic este cu mult mai mare decat preturile existente in acest catalog de produse.  Anexam prezentului raport de control extras din catalogul SEAP unde preturile de achizitie de la alte unitati medicale  sunt intre 7.620 lei fara TVA si maxim 20.597 lei fara TVA”, se arata in raportul Ministerului Sanatatii.

Prezentam o fotocopie din  raportul de control in care se vorbeste despre aceste achizitii. Acestea sunt numai doua dintre achizitiile gasite cu nereguli de inspectoriii ministerului.

Afacerile lui Barliba si lipsa unui angiograf

Intr-o editie anterioare am aratat bataia de joc legata de modernizarea Unitatii de Primire Urgenta. Lucrarea a fost contractata de Ted Construct, patronata de Cornel Branza, prietenul deputatului PMP, Petru Movila sustinatorul lui Barliba (vezi aici). Aceasta bataie de joc pe banii spitalului pune in pericol vietile iesenilor si nu numai. Sunt ani buni de zile de cand cunoscutul medic cardiolog Dan Tesloianu solicita ca Spitalul Sfantul Spiridon sa cumpere un angiograf, un aparat  de o importanta vitala pentru pacientii cardiaci. Acest aparat ajuta foarte mult la diagnosticare dar si la montarea stenturilor (pe arterele infundate) astfel incat sangele sa poate circula. Medicul Dan Tesloianu a aratat ca anual mii de pacienti au nevoie de montarea acestor stenturi. Pretul mediu de achizitie al unui angiograf este de 1 milion de euro. De cand este manager de peste 12 ani, Barliba promite la fiecare inceput de an ca va cumpara un angiograf dar dupa aceea constata ca nu-i mai ajung banii.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.