O scurtă istorie a jocului de poker

65
poker
poker

Originile pokerului sunt incerte și învăluite în mister, dar asta nu-l împiedică să fie unul dintre cele mai iubite jocuri de cărți din lume. Deși inițial a fost considerat doar un simplu joc de noroc, în prezent el se bucură de recunoașterea internațională ca fiind adevărat joc al minții. Pentru a câștiga o partidă, ai nevoie de gândire analitică și strategică, de disciplină și răbdare, și de îndemânare și iscusință. Da, ai nevoie și de noroc, dar acesta intră în plan secundar.

poker
poker

Începuturile pokerului

Câțiva istorici menționează jocul persan As Nas drept inspirație a jocului de poker, alții îi atribuie originea în jocurilor europene primero, poque și pochespiel, toate jucate în jurul secolului XVI. Mai sunt voci care susțin că el ar fi apărut ca o derivație a jocului de domino jucat la curtea împăratului Chinei secolului X.

Cert e că pokerul pe care-l cunoaștem în ziua de azi a apărut în America. Prima mențiune oficială a jocului a avut loc în 1829 și a fost făcută de actorul britanic Joseph Cowell. El a scris în jurnalul său că a observat emigranți jucând poker în porturile râului Mississippi. Pe atunci, pokerul era jucat cu un pachet de 20 de cărți dar regulile și blufatul, deși într-o formă rudimentară, se regăsesc și în jocul din ziua de azi.

Evoluția pokerului

La sfârșitul anilor 1840, pokerul a început să fie jucat cu pachetul de 52 de cărți folosit și în prezent, iar flush-ul se alătură combinațiilor de cărți câștigătoare. Câțiva ani mai târziu, pokerul a început să dezvolte și alte versiuni printre care și Texas Holdem. Prima dintre ele a fost jocul de Draw care a fost menționat și într-o carte despre jocuri publicată în perioada respectivă.

Poker
Poker

În timpul Războiului Civil, au apărut variantele Stud și Straight, urmate de pokerul cu wild card, cu lowball, cu split-pot și cu cărți comunitare.

Apariția și evoluția versiunii Texas Holdem

În prezent, Texas Holdem este cea mai populară versiune de poker cu peste 12 milioane de jucători. Ea a fostjucată prima datăîntr-un orășelpenume Robstown din statulamerican Texas înanul 1925. Aproape patru decenii mai târziu, jocul de Texas Holdem a fost introdus într-un club de poker din Las Vegas, lucru care a ajutat la creșterea popularității lui. În anii 1970, au apărutșiprimeleturnee din World Series of Poker care au contribuitșimaimult la popularitateaTexas Holdem-ului. Acesta a început să fie jucat și în Europa unde a cucerit imediat inimile jucătorilor.

Alte variante populare de poker

În anul 1986 a fost jucat pentru prima dată jocul de Omaha. Acesta a fost inventat de Robert Turner în California. Omaha are și el propriile turnee și versiuni, una dintre ele chiar îți permite să câștigi cu cea mai slabă formație de cărți. Pe lângă Texas Holdem și Omaha, populare printre jucătorii de poker se regăsesc și variantele 7 Card Stud, 2-7 Triple Draw și multe altele. Pokerul, întoateformele sale, poate să satisfacă așteptările și pretențiile tuturor.

Pokerul în era internetului

Avansul tehnologic al anilor ‘90 a contribuit la o explozie a popularității pokerului la nivel mondial. Apariția internetului a făcut jocul accesibil tuturor. Pasionații de poker nu mai aveau nevoie de cărți, jetoane, planuri în avans cu prieteni, și părăsirea comfortului propriei case pentru o partidă. Descoperirea jocului online a fost o adevărată revelație în lumea pokerului, iar comunitatea jucătorilor a crescut foarte mult în această perioadă.

Poker
Poker

În 1998, a fost jucată online prima mână pe bani reali, fapt care a coincis cu apariția filmului Rounders cu Matt Damon, Edward Norton, și John Malkovich, o producție cu povestea centrată pe jocul de Texas Holdem. La începutul anilor 2000, au început să apară din ce în ce mai mulți operatori și platforme dedicate pokerului online, care mai de care mai avansate și promițătoare. Acestea au început să organizeze diferite turnee live și online, unele dintre ele fiind active și în ziua de astăzi. În 2003, WSOP și WPT au început să fie televizate, jocul câștigând astfel atenția și interesul și persoanelor din afara sferei de poker.

Pokerul, o adevărată industrie

În 2009, s-a înființat la Lausanne, în Elveția, Federația Internațională de Poker. Scopul organizației respective e să promoveze jocul într-un mod eficient și legal. Existența unei astfel de instituții a contribuit foarte mult la felul cum este perceput jocul de către public. Pokerul a devenitoficialmaimultdecâtunjoc de noroc. În 2015, uneveniment din cadrul WSOP a strânspeste 22.000 de participanți.

Din punct de vederefinanciar, industriapokeruluicontinuăsă fie profitabilă. Chiar dacă începuturile ei au fost pline de controverse și câștiguri mici, aceasta a atins, până în 2019, valori de peste 50 de miliarde de dolari.

Fără îndoială, pokerul este și va rămâne, pe bună dreptate, unul dintre cele mai populare jocuri din lume. Mesele lui online și offline vor continua să atragă în continuare noi jucători.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.