E definitiv! Gabriel Liiceanu a pierdut procesul intentat scriitorului ieşean Liviu Antonesei!

10353
Liviu Antonesei si Gabriel Liiceanu, cu Mihai Plesu
Liviu Antonesei si Gabriel Liiceanu, cu Mihai Plesu

@ Dosarul dintre filosoful Gabriel Liiceanu și scriitorul ieșean Liviu Antonesei, intitulat generic „Procesul intelectualilor”, s-a încheiat la București @ Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de Liiceanu şi Editura Humanitas

Dosarul dintre filosoful Gabriel Liiceanu și scriitorul ieșean Liviu Antonesei, intitulat generic „Procesul intelectualilor”, s-a încheiat la București! Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de Liiceanu şi Editura Humanitas.

„Instanţa respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurenţii – reclamanţi Liiceanu Gabriel şi Societatea Humanitas S.A. împotriva deciziei civile nr. 228 din 10 mai 2022 pronunţată de Curtea de Apel Iaşi – Secţia civilă. Obligă recurenţii – reclamanţi Liiceanu Gabriel şi Societatea Humanitas S.A. la plata către intimatul – pârât Antonesei Liviu a sumei de 3.311 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă”, au spus ieri magistratii. Decizia a fost luată în litigiul dintre filosoful Gabriel Liiceanu și Editura Humanitas, pe de-o parte, și scriitorul ieșean Liviu Antonesei, de cealaltă parte.

„Procesul intelectualilor” a fost reluat la București

„Procesul intelectualilor” a început în urmă cu 5 ani. La prima instanță și la Curtea de Apel Iași, magistrații au respins acțiunea formulată de Gabriel Liiceanu și Editura Humanitas contra scriitorului Liviu Antonesei. Gabriel Liiceanu și Editura Humanitas l-au dat în judecată pe Liviu Antonesei, cerând daune morale de 100.000 de euro de la scriitorul ieșean. Editura și filosoful au fost deranjați de o postare de pe 15 august 2018, de pe blogul lui Liviu Antonesei. A fost publicat un „interviu cu Liviu Antonesei”, denumit „Intelectualii publici după 1990”, acordat Mirunei Fântânescu, „pentru o teză de doctorat dedicată rolului intelectualilor publici în perioada de după 1989”. În interviu se facea referire la Gabriel Liiceanu și la fosta Editură Politică.

Acolo a apărut întrebarea: „În zona intelectuală, academică, publicistică, a scriitorilor, cum s-a manifestat această nouă îmbogățire, trecerea aceasta la noul sistem? Cine a avut mai degrabă de beneficiat?”, iar răspunsul conținea și acest fragment:

„Acum e limpede că au beneficiat cei care au marșat cu Puterea, în primul rând cei care au marșat cu prima putere FSN-istă până prin 1996, toți ajungând miniștri, au ajuns cumularzi – și aici ne gândim la Simion, care primea din 6 surse publice bani. E un exemplu, dar sunt o mulțime pe linia asta. Să ne gândim la Liiceanu, care era de opoziție, dar a primit cadou fosta Editură Politică, cu tot ce avea aceasta în patrimoniu, inclusiv titluri cumpărate, pentru că chiar Editura Politică publica în Idei Contemporane și cărți occidentale mai cenzurate.”

Decizii în favoarea scriitorului ieșean

Amintim ca, la primele două instanțe, acțiunea formulată de Gabriel Liiceanu și Editura Humanitas în contradictoriu cu Liviu Antonesei a fost respinsă. Totuși, reclamanții au contestat deciziile luate de Tribunalul și, mai apoi, Curtea de Apel Iași.

În cadrul procesului au fost aduse acuzații destul de grave și au existat contre între cele două părți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.