Cazul șocant al unui ieșean care a reclamat un furt: sechestrat de polițist după ce s-a plâns de mușamalizarea dosarului

1470
Gheorghe Eugen Soimu-Vladeni
Gheorghe Eugen Soimu-Vladeni

@ În vara acestui an ieșeanul Gheorghe Eugen Șoimu din comuna Vlădeni a reclamat că doi vecini i-au furat fânul de pe o suprafață de teren @ L-a anunțat pe șeful de post și când i-au cosit iarba dar și când i-au cărat fânul @ Șeful de post Mihai Andrei Bubuțanu nu a făcut  nimic @ În luna septembrie Bubuțanu i-a trimis o adresă în care-i recomandă să-i dea în judecată pe hoți să-și recupereze prejudiciul pe cale civilă @ Gheorghe Șoimu îl reclamă pe șeful de post la Inspectoratul de Poliție condus de chestorul Costel Gîtlan @ Inspectoratul a trimis un alt polițist care l-a sechestrat pe Gheorghe Șoimu în încercarea disperată de acoperi abuzul șefului de post din Vlădeni.

Nu degeaba are Gîtlan timp să-și facă doctoratul și să scrie cărți, Poliția Iași merge ca pe roate. Este o ironie bineînțeles. La IPJ Iași, polițiștii ies în evidență în ultima perioadă fie prin faptul că iau șpagă, fie prin mușamalizarea unor dosare. În ediția de astăzi prezentăm drama unui ieșean care a ajuns să fie sechestrat tocmai de polițiștii cărora le-a cerut ajutorul pentru că a fost călcat de hoți. În vara acestui an, la începutul lunii iulie, Gheorghe Eugen Șoimu din comuna Vlădeni, județul Iași a reclamat că doi consăteni i-au cosit și furat iarba de pe o suprafață de teren pe care o are în arendă. Acesta avea nevoie de iarba respectivă pentru că are o fermă de animale. Gheorghe Șoimu le-a dat numele hoților ba chiar l-a și sunat în momentul în care aceștia încărcau fânul pentru a-l căra la fermele lor. Nu s-a sinchisit să se deplaseze pentru constatarea faptei flagrante. Timp de 2 luni șeful de post Mihai Andrei Bubuțanu nu a făcut nimic pentru a-i pedepsi pe hoți pentru ca în luna septembrie să-i trimită o adresă acasă în care-i spune în bătaie de joc să se adreseze Justiției pentru a-și recupera prejudiciul (foto). Adică, să-i dea în judecată pe hoți că degeaba avem Poliție, condusă de chestor. Văzând că șeful de post a mușamalizat cazul, Șoimu a făcut o petiție către Costel Gîtlan, șeful IPJ Iași. Abia acum începe coșmarul.

adresa Politie catre Gheorghe Soimu - Vladeni
adresa Politie catre Gheorghe Soimu – Vladeni

Coșmarul cu trimisul IPJ. L-a pus să-și închidă telefonul

Pe data de 1 noiembrie a.c este chemat prin telefon de polițistul Lucian Abălașei, la postul de poliție din Vlădeni. Agentul l-a invitat spunându-i că vrea să-i dea unele lămuriri legate de petiția adresată IPJ. Gheorghe Șoimu a dat peste un alt polițist care voia sa mușamalizeze o reclamație. Numai că Abălașei voia să mușamalizeze plângerea depusă împotriva lui Bubuțanu. ‘’Pe data 1 noiembrie la ora 14.00 m-am prezentat la postul de Poliție Vlădeni. A venit un polițist care a spus că se numește Abălașei. Mă chemase la telefon și mi-a spus să mă prezint să ofer niște explicații în legătură cu petiția adresată domnului Gîtlan. Înainte de a intra în cameră mi s-a părut curios că mi-a spus că trebuie să închid telefonul. I-am spus că mi se pare ciudat că trebuie să închid telefonul dar m-am conformat. I-am spus că dacă-mi cere să închid telefonul să înregistreze audierea și a refuzat. Mi-a arătat niște hârtii, niște declarații legate de furtul reclamat de mine. I-am spus că eu consider că domnul șef de post Bubuțanu a comis o ilegalitate, un abuz. Pentru că nu se poate ca eu să fac o reclamație pentru furt iar dumnealui să mă îndrume către secția civilă de la Judecătoria Iași. Am adăugat că după ce am văzut că domnul Bubuțanu nu face nimic am depus o nouă plângere penală pentru furt la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași și abia atunci s-a constituit un dosar penal’’, a povestit Gherghe Șoimu.

‘’Vin din partea domnului Gîtlan’’

Abălașei a încercat în continuare să-l apere pe Bubuțanu și când a văzut că nu are sorți de izbândă și-a ieșit din pepeni. ‘’După ce i-am spus cele povestite anterior parcă am turnat gaz pe foc. A început să vorbească. Ați reclamat că nu s-a constituit dosar pentru furt. Mi-a spus că întâi s-a constituit dosar penal pentru distrugere și ulterior a fost cazul de furt. I-am răspuns că eu am reclamat furtul. Domnul Abălașei mi-a spus că trebuia să mai depun o plângere și pentru furt. Eu depusesem plângere pentru furt, domnul șef de post înregistrare plângere pentru distrugere. I-am spus că este aberant ce spune, adică să depun o plângere pentru fiecare infracțiune. L-am întrebat, dacă domnul Bubuțanu a constituit un dosar penal, aveți vreo ordonanță de la procuror să-mi arătați? Mi-a spus că nu am acces la astfel de documente etc. Mi-am dat seama că am căzut într-o capcană. Încă un amănunt foarte important. Înainte să-mi ceară să închid telefonul și să refuze să înregistreze mi-a spus: << Eu vin personal din partea domnului Gîtlan. Mi-a trimis domnul Gîtlan personal să lămuresc problema>>’’, a mai povestit acesta.

Sechestrat de polițist

Văzând că nu reușește să-l convingă de nevinovăția șefului de post Abălașei a întors-o. A zis că vrea să-l audieze în dosarul pentru furt. ‘’I-am spus că nu-i dau declarații în dosarul pentru furt în condițiile în care m-a chemat să dau explicații legate de plângerea pe care o depusesem împotriva șefului de post. I-am spus că nu pot să-i dau declarația pentru că nu am vorbit cu avocata și că mi s-a părut dubios ce se întâmplă. Nu vă dau nicio declarație i-am spus. Atunci a sărit în sus. Mi-a blocat ieșirea și mi-a spus că nu pot părăsi postul de Poliție și că îmi pune cătușe. M-am gândit că situația degenerează că a început să tremure și mi-a blocat ieșirea. Nu mi-a dat voie să ies. Mi s-a făcut frică, m-am temut pentru siguranța mea. Eu eram parte vătămată și tot eu eram agresat. Pentru a mai potoli lucrurile i-am spus că-i dau o declarație. În timp ce scria declarația i-am cerut voie să sun avocatul și a fost de acord. Am întrebat avocata dacă domnul Abălașei poate să-mi pună cătușele. Avocata mi-a spus că ar putea dacă aș fi un infractor periculos și m-a sfătuit să mă port calm că polițistul poate fi sub influența băuturilor alcoolice și totul poate degenera. Avocata m-a sfătuit să nu-i dau declarație în aceste condiții. A încercat să mă pună să semnez că nu vreau să dau declarație. L-am rugat să mă lase să plec. Două ore jumătate m-am luptat cu dânsul, că dau nu dau declarații că vreau sa plec și așa mai departe. A încercat să mă înduplece să mă convingă că șeful post a procedat corect’’, a încheiat Șoimu.

Acesta a aflat ulterior de ce a mușamalizat Bubuțanu dosarul de furt. Șeful de post și cei care i-au furat fânul au prieteni comuni. Fac parte din același cerc de prieteni.

Ce spune IPJ Iași

Am cerut un punct de vedere din partea IPJ Iași legat de incidentul care a avut loc pe data de 1 noiembrie în postul de poliție Vlădeni. IPJ Iași a preluat cel mai probabil versiunea lui Abălșei și ne-a transmis-o. ‘’ În cadrul verificărilor efectuate la nivelul Secției nr.3 Poliție Rurală Popricani, într-o petiție adresată de persoana în cauza  Inspectoratului de Poliție Județean Iași, aceasta a fost invitată la data de  1 noiembrie a.c., în vederea audierii la sediul Postului de Poliție Vlădeni. Pe timpul desfășurării activității de audiere, bărbatul  s-a ridicat și a refuzat să continue declarația, părăsind unitatea de poliție’’, a transmis IPJ.

Șeful IPJ, bătăuș de studenți, a lansat o carte despre violența domestică. Video

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.