Război la cel mai mare Colegiu din Iași. Profesorii de la Național reclamați la parchet după un concurs

50538
Adriana Radu si Colegiul National Iasi
Adriana Radu si Colegiul National Iasi

@ Pentru că a pierdut postul de director adjunct al Colegiului Național Iași, profesoara Adriana Radu și-a reclamat colegii la Parchet @ Doi dintre profesorii care făcut parte din comisia de interviu din cadrul concursului pentru ocuparea funcției de director adjunct s-au ales sesizare penală pentru fals din partea Adrianei Radu @ Asta în condițiile în care Adriana Radu a pierdut concursul deoarece a luat notă mică la proba scrisă (test grilă)

O profesoară de la Colegiul Național nu știe să piardă și dă dovadă de lipsă de fair-play. Pentru că a pierdut concursul pentru ocuparea funcției de director adjunct al Colegiului Național Iași, Adriana Radu i-a reclamat la parchet pe colegii din liceu care au făcut parte din comisia de concurs. Deși a pierdut concursul pentru că a luat o notă mică la proba scrisă, Adriana Radu a căutat și a găsit motive pentru a-i șicana pe doi dintre colegii care au făcut parte din Comisia de Interviu. Astfel, Adriana Radu a fost director adjunct al Colegiului Național Iași de la 1.09.2017 până la 1.09.2021. Pentru că i-a expirat mandatul a fost necesar să se organizeze un nou concurs pentru ocuparea postului, selecție care s-a desfășurat în perioada 14.09.2021 – 22.12.2021. Conform procedurilor pe lângă reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, ai Sindicatului etc. din comisia de concurs trebuiau să facă parte și trei profesori de la Colegiul Național. Consiliul Profesoral a decis ca din Comisia de evaluare a probei de interviu să facă parte, prof.Jean Marius Rotaru, prof. Dorina Apetrei și prof. Adriana Preotu.

Doi profesori, două plângeri penale

După ce s-au dat rezultatele și s-a aflat că prof. Mihaela Țurcănașu va ocupa funcția de director adjunct, primul profesor din Comisia de interviu care s-a ales cu sesizare penală a fost Doina Apetrei. Adriana Radu și-a adus aminte că a avut în trecut o discuție în contradictoriu cu Doina Apetrei și s-a folosit de acest lucru pentru a contesta concursul în instanță dar și pentru o sesizare penală. ‘’Concret doamna profesor Apetrei Dorina unul dintre membrii Comisiei de evaluare a probei de interviu a completat în fals declarația tip Anexa 11, atestând în fals că nu ar avea relații conflictuale cu vreun candidat în condițiile preexistenței dovedite a unei relații conflictuale între candidata Adriana Radu și dumneaei așa cum veți observa fără dubiu, din probatoriul administrat’’, se arată în acțiunea înregistrată la Tribunalul Iași de Adriana Radu.

Aceasta a chemat în judecată (vezi aici) Colegiul Național, Inspectoratul Școlar Județean precum și pe profesorii care au câștigat concursul pentru ocuparea posturilor de director și director adjunct și a cerut prin acțiunea depusă în instanță, anularea Deciziei nr.537/10.11.2021 precum și a Hotărârii nr.38/10.2021 privind constituirea și instituirea Comisiei de Evaluare a Probei de Interviu, anularea probei de interviu din 17.11.2021, constituirea unei noi comisii pentru proba de interviu și reintegrarea pe postul de director adjunct până la sfârșitul anului școlar 2021-2022. Revenind, Adriana Radu susține că Doina Apetrei a fost incompatibilă și că a completat în fals declarația potrivit căreia nu are rude printre candidați și de asemenea nu este în relații conflictuale cu nici unul dintre aceștia. Aceasta a invocat un incident petrecut în cancelaria instituției de învățămând în data de 8 noiembrie 2018. Atunci, Adriana Radu a ridicat tonul la o altă profesoară și Doina Apetrei care se afla de față i-a reproșat acesteia că nu are un comportament demn de un director. Atât. Din cauza acestui incident, Doina Apetrei s-a ales cu plângere penală pentru că ar fi completat în fals declarația potrivit căreia nu ar fi fost într-o relație conflictuală cu vreo unul dintre candidați. Asta în condițiile în care Comisia de implementare a Codului de Etică Profesională a constatat că, în data de 8.11.2018, Adriana Radu a încălcat normele de etică atunci când a ridicat tonul la un alt profesor în cancelarie. Celălalt profesor pomenit într-o sesizare  penală tot pentru fals, se numește Jean Marius Rotaru. Adriana Radu a susținut că una dintre declarațiile pe care le-a completat în calitate de membru al comisiei de concurs ar fi fost semnate în locul său de o altă colega. Acesta a trimis la instanță o declarație autentificată la notar în care susține că a mandatat-o pe respectiva colegă să semneze în locul său documentul deoarece în momentul în care trebuia parcursă această procedură nu se afla în incinta unității de învățământ.

Oricum nu ar fi câștigat concursul

În întâmpinările depuse la dosar, atât Colegiul Național cât și Inspectoratul Școlar Județean au arătat că demersurile Adrienei Radu sunt inutile având în vedere că aceasta a pierdut postul de director adjunct pentru că la proba scrisă (test grilă) a luat o notă mai mică decât ceilalți contracandidați. Prin urmare, faptul că Doina Apetrei, cu care Radu pretinde că se află într-o relație conflictuală, a făcut parte din Comisia de evaluare a probei orale nu a influențat deloc rezultatul final. ‘’Menționăm faptul că reclamanta a fost declarată promovată în cadrul concursului, a avut note foarte mari, departajarea dintre doamna profesor Radu Adriana și cadrele didactice care au obținut postul de director/director adjunct a constat în proba scrisă (rest grilă) unde doamna profesor Radu Adriana a primit o notă mai mică decât ceilalți candidați. Potrivit borderoului de notare reclamanta a obținut nota 10 la proba de interviu pentru funcția de director adjunct dar nu a ocupat funcția deoarece la proba scrisă a obținut o notă mai mică decât ceilalți candidați. Așa cum se poate observa din borderourile de notare atât pentru funcția de director cât și pentru funcția de director adjunct, doamna profesor Apetrei Dorina a dat note mari reclamantei, respectiv 9.00 și 10.00 aceste note neinfluențând ocuparea postului de director adjunct, diferența făcând-o notele de la proba scrisă (test grilă)’’, au arătat reprezentanții Colegiului Național.

La ultimul termen de judecată care s-a desfășurat la Tribunal pe data 24 mai a.c. avocata Adrianei Radu a invocat în fața judecătorului existența dosarelor penale.

Sute de directori de liceu picați la un test cu întrebări de școală ajutătoare

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.