Despagubiri de 100.000 pentru fetitele abuzate sexual de afaceristi . Dosarul minore pentru VIP-uri

4736

@ In baza sentintei pronuntate  zilele trecute de magistrati cele 15 fete abuzate de afaceristii din Iasi vor primi fiecare despagubiri cuprinse intre 400 si 2.000 euro @ Afaceristii au fost condamnati la pedepse cu executare @ Cea mai mare pedeapsa a primit-o Nicusor Cosuta, patronul unor pizzerii, fiind cel care racola fetele si organiza petrecerile cu orgii sexuale

Despagubiri totale de 100.000 euro pentru toate cele 15 fete abuzate de afaceristii ieseni. Suma reprezinta despagubiri morale si civile pe care fetele trebuie sa le primeasca de la afaceristii trimisi in  judecata in dosarul „Minore pentru VIP-uri”. Practic, fiecare dintre cele 15 fete trebuie sa primeasca despagubiri morale si civile de le toti cei 4 afaceristi trimisi in judecata. Aceste despagubiri au fost dispuse de magistratii ieseni zilele trecute odata cu pronuntarea sentintei de condamnare in acest dosar in care afaceristii au fost trimisi in judecata ca au facut sex cu minore si le-au si traficat deooarece le-au pasat de la unul la altul sau le-au „imprumutat” si prietenilor pentru a profita de ele. Cea mai pedepsa a primit-o Nicusor Cosuta, patronul unor pizzerii din Iasi, cel care ar fi racolat primele minore implicate în orgii sexuale și care a pus la dispoziție vila sa din Bucium pentru organizarea petrecerilor respective. Coșuță a fost condamnat la 8 ani de închisoare fiind găsit vinovat atât pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori cât și pentru act sexual cu un minor. Afaceristul Dorin Cohal s-a ales cu 7 ani de închisoare, Cornel Hitruc patronul restaurantului Familial de la baza pasarelei Alexandru cel Bun a primit 6 ani de închisoare iar afaceristul Ionel Daniel Onofriciuc a s-a ales cu 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. Sentința s-a dat în dosarul nr. 701/99/2016 și nu este definitivă putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Iași.

Peste 12 ani de cercetari si procese

Cercetările au demarat în martie 2006 iar care au rămas cu calitatea de inculpat au fost trimiși în judecată în luna februarie 2016. Am spus căîn final au fost trimiși în judecată cei care au rămas cu calitatea de inculpat deoarece inițial a început urmărirea penală împotriva a zeci de oameni și politicieni printre care Victor Chirilă, actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Iași, Liviu Țigănașu cel care a deținut restaurantul Barbarosa din Podu Roș, lângă actualul sediu al PNL dar și alți oameni de afaceri precum, Gabriel Cristian Dascălu, Marinel Mihai Badea, Cezar Bolat etc. De asemenea în dosar apare și numele lui Vasile Pușcașu, patronul de la Hotel Bucium. De asemenea, în acest dosar s-au constituit parte civilă, dupa cum s-a mai precizat un număr de 15 fete care după cum s-a mai precizat au întreținut relații sexuale cu afaceriștii.

Le racolau de la scoala

În rechizitoriul pe care l-au întocmit, procurorii DIICOT au arătat că în perioada 2003-2007 cei trimiși în judecat au racolat fete, eleve cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani sub pretextul participării la petreceri organizate de Coșuță la o casă pe care acesta o deținea în Pietrărie cu scopul de a întreține relații sexuale cu ei dar și cu invitați de-ai lor. Procurorii au arătat că fetele erau determinate să întrețină relații sexuale normale, orale și anale cu oameni de afaceri români și străini contra unor sume modice de bani. „Manipularea acestor minore cu vârste foarte fragede este cu atât mai gravă cu cât acestea erau determinate de persoanele cu care intrau în contact la aceste petreceri să aducă mereu alte tinere, de principiu din aceiați școală cu ele, din aceiași clasă, dacă se poate mai mic. Interesul inculpaților pentru vârsta cât mai redusă a minorelor se desprinde și din interceptările telefonice atunci cănd se lăuda unul altuia cu cele mai noi fete „hai să-ți dau una de 17 ani” sau „astea 4 pe care le aduc sunt copile”.

In acest dosar a fost urmarit penal si Victor Chirila, liderul ALDE Iasi, in prezent vicepresedinte al Consiliului Judetean. Acesta a scapat de acuzatii desi doua dintre minore au declarat ca au facut sex cu acesta.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.