Antifrauda bate la ușa lui Deleanu după culesul viei. Cotnari SA: gaură de peste 1 milion de euro la buget

2178
Cotnari SA, Constantin si Remus Deleanu
Cotnari SA, Constantin si Remus Deleanu

@  Executarea silită a companiei Cotnari pentru paguba la buget descoperită de Direcția Antifraudă a fost suspendată în luna august deoarece firma condusă de familia Deleanu a cerut clemență deoarece are nevoie de bani pentru campania de toamnă @ Culesul viei s-a terminat iar Curtea de Apel a decis zilele trecute reluarea discuțiilor legate de demararea executării silite @ În urma controlului s-a constatat că SC Cotnari SA a evitat plata unor impozite în valoare de 2.388.776 lei dar în același timp s-au calculate penalități de 3.912.000 lei astfel încât suma imputată depășește 1 milion de euro

Producătorul de vinuri SC Cotnari SA din județul Iași se află la un pas de a fi executat silit de ANAF pentru recuperarea unei pagube de circa 1 milion de euro la bugetul de stat. Amintim că SC Cotnari SA, patronata de Constanrin Deleanu și fiii săi a făcut obiectul unui control al Direcției Antifraudă Fiscală în această vară ocazie cu care inspectorii au constatat că producătorul de vin a plătit ilegal în perioada mai 2016 – iunie 2019  unor distribuitori suma de 3.188.045 lei reprezantând tichete cadou. Inspectorii Antifraudă au considerat că sumele plătite reprezintă venituri salarile și prin urmare trebuiau plătite și impozitele aferente în valoare de 2.388.776 lei. Pentru că aceste impozite nu au fost achitate la timp, ANAF a calculat accesorii (penalități și dobânzi) în sumă totală de 3.912.000 lei astfel încât statul vrea să recupereze acum 6.300.776 lei.

Aveau nevoie de bani să culeagă via

Procedura de recuperare a banilor a fost suspendată de Tribunal in luna august a.c la cererea SC Cotnari SA care a invocate faptul că are nevoie de bani pentru campania de toamnă. ‘’Referitor la condiția pagubei iminente instanța reţine că aceasta este îndeplinita câta vreme suma in discuție este considerabila, respectiv 2.388.776 de lei, iar in lipsa suspendării actului administrativ existând reala posibilitate de a fi inițiata şi efectuată executarea silită a fondurilor reclamantei. Or, la acest moment, având în vedere obiectul de activitate al reclamantei şi campania de toamnă pe cale a debuta în această perioadă, ce presupune cheltuieli pentru reclamantă de peste 18.000.000 de lei conform înscrisurilor depuse de reclamant la dosar, apare ca pertinentă susţinerea reclamantei privind prejudiciul material la care este expusă dacă actul în litigiu ar fi executat acum’’, se arata in decizia Tribunalului.

ANAF a formulat recurs și campania de toamnă s-a cam încheiat. Zilele trecute Curtea de Apel Iași a admis recursul formulat de ANAF (vezi aici) și a dispus ca Tribunalul să reanalizeze decizia de suspendare a procedurii de recuperare a banilor, astfel încât compania condusă de familia Deleanu se poate trezi în curând cu portăreii la ușă.

Antifrauda a îngenunchiat Cotnari SA. Deleanu cere clemență pentru o gaură de milioane la buget

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.