Cutremur la o firmă simbol din Iași. Patronul obligat sa imparta 1 milion de euro cu asociații

1818
Marian Berdan-Electra
Marian Berdan

@ Unul dintre asociatii grupului de firme Electra a deschis un proces in justiție pentru a obtine dividentele care i se cuvin @ Instanta a obligat compania condusa de Marian Berdan sa imparta catre asociați suma de  5.588. 735,26 lei profitul obtinut in  4 ani

Continua razboiul intre asociatii grupului de firme Electra, societati cunoscute ca lideri de piata in productia de interfoane si alte sisteme de acces. Astfel, unul dintre asociati Ionica Lola Iordache îi acuză pe actualii patroni ai grupului de firme controlat de Marian Berdan că nu a distribuit conform intelegerii proifitul obtinut de companie. Ionica Lola Iordache care a decis sa se regrata din actionariatul firmelor a deschis un proces prin care a solicitat ca firma EMS Electra SRL sa imparta catre asociati profitul obtinut de aceasta firma in perioada 2014-2018. In joc este suma de 5.588. 735,26 lei adica peste 1 milion de euro. Ionica Lola Iordache detine 12 la suta din partile sociale ale companiei. Aceasta a aratat in fata judecatorilor ca potrivit statutului societatii anual cel putin 40 la suta din profit trebuie repartizat asociatilor prin dividente. Ori, potrivit Hotararii Adunarii Generale a Acționarilor nr. 113/20.10.2020 s-a decis ca intrega suma sa fie folosita pentru investitii. Ori, Ionica Lola Iordache a obtinut anularea acestei hotarari AGA si prin urmare acum cel putin 40 la suta din 5.588. 735,26 lei trebuie distribuita asociatilor. „Fără îndoială că o atare decizie este contrară actului constitutiv al societății, care obligă adunarea generală a asociaților să respecte procentul de 40% din profit care să fie repartizat asociaților, o atare contradicție urmând a fi sancționată cu nulitatea hotărârii in cauză. Pentru aceste considerente, instanța urmează a admite cererea reclamantei si va dispune anularea hotărârii nr. 113/20.10.2020 a Adunării Generale a Asociaților societății pârâte si a procesului verbal al Adunării Generale a Asociaților societății pârâte din 20.10.2020”, se arata in sentinta judecatoreasca.

Trebuie observat ca Marian Berdan si ceilalti asociati au decis sa elimine  respectivele dividente tocmai in perioada in care femeia a decis sa se retraga din actionariatul grupului de firme. Deci s-a urmarit ca aceasta sa se retraga fara prea mari avantaje financiare. Femeia a deschis in justitie mai multe procese pentru a fi despagubita pentru actiunile si partile sociale detinute si pentru a obtine dividentele nerepartizate in anii anteriori. Despre asta am mai vorbit in articolul „Partea unui director după ce a muncit o jumătate de viață la Electra: 400.000 euro”, publicat in data de 9 aprilie 2021.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.