Dosarul șpăgilor de la Cardiologie. „Mi-a murit băiatul, de ce mi-ai luat atâția bani?”

5656
Eugen Bitere
Eugen Bitere

@ Magistrații ieșeni de la Tribunal au motivat sentinta prin care l-au condamnat la 3 ani de inchisoare pentru luare de mita pe chirurgul Eugen Bitere de Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi @ Punctele forte ale acuzarii sunt o serie de interceptari telefonice in care Bitere vorbeste cu pacientii sau cu aparținătorii acestora și recunoaște că a luat șpagă de la ei @ În unele cazuri, in care operatiile au esuat Bitere se ofera sa le dea banii inapoi @ Prezentam mai jos o parte din interceptarile telefonice care l-au incriminat pe Bitere

În perioada octombrie 2016 – iunie 2017, medicul cardiolog Eugen Bitere de la Institutul de Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iasi a luat spaga la pacienti sau de la apartinatorii acestora de cel putin 11 ori. Iată respectivele șpăgi depistate de procurori:

  1. în luna septembrie 2016, a pretins suma de 7000 de lei pacientului S. D. I în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale ; pentru că acesta nu avea suma de bani solicitată a primit prin intermediul lui C. ( prieten cu pacientul ) suma de 4.000 de lei , în perioada 26.09 – 20.10.2016 ;

2.  în perioada 02.02 – 16.02.2017 a pretins și primit suma de 1.000 de lei de la pacienta T. T in vederea efectuării unei intervenții chirurgicale ;

3.  în cursul lunii aprilie 2017 a pretins pacientului U. U și fratelui acestuia  suma de 1500 euro în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale pentru pacient . Deoarece cei doi nu dispuneau de această sumă de bani , a acceptat și primit în cursul lunii mai 2017 suma de 4500 lei, după ce a efectuat actul medical ;

4) în data de 06 06 2017 a pretins suma de 1500 de euro pacientei L. Agurița și fiicei sale pentru a efectua o intervenție chirugicală pentru pacientă ;

5) în data de 14 06 2017, a acceptat și primit  de la A.F  suma de 100 de euro, ca urmare a consultației medicale oferite mamei sale D.D

6) în data de 15 06 2017, a primit suma de 1500 euro de la F. F reținând pentru sine suma de 1300 de euro ( deoarece a restituit 200 euro ), pentru a efectua o intervenție chirurgicală pacientului E. E , după ce anterior în data de 11 06 2017 pretinsese suma de 1500 euro lui E.E.

7) în data de 06 06 2017, a primit suma de 400 de lei de la J.J, ca urmare a consultației medicale oferite numitei I. I.

8) în data de 08 06 2017, inculpatul  a primit suma de 1000 de lei de la H. H, ca urmare a unei intervenții chirurgicale efectuate pentru pacienta G

9) în data de 12 06 2017, inculpatul în timp ce se afla în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu , a pretins suma de 8000 de lei numitelor P. A și K. K, pentru a efectua o intervenție chirurgicală pentru aceasta din urmă ; în aceeași împrejurare, inculpatul a primit de la P.A  suma de 500 de lei ca urmare a consultației medicale oferite cu privire la pacienta K. K.

10) în data de 13 iunie 2017, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu , inculpatul a primit suma de 100 de lei de la pacientul B. B care solicitase să fie examinat și să fie trimis pentru analizele premergătoare unei intervenții chirurgicale la vezică , pentru a prescrie aceste analize ;

11) în data de 15 iunie 2017, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu , inculpatul a primit suma de 6000 de lei de la pacienta X. X. pentru a-i efectua o intervenție chirurgicală, după ce în luna ianuarie 2017 îi pretinsese 8000 de lei.

„De ce mi-ai luat atâția bani, eu trăiesc din pensie”

Dupa cum spuneam mai sus printre probele forte ale acuzarii se numără interceptari telefonice in care medicul recunoaste ca a luat spaga. Mai mult decat atat in cazurile in care operatiile au esuat, pacientul a decedat dupa interventia sau aceasta nu s-a mai putut realiza, Bitere se ofera sa dea inapoi banii primiti. Prima interceptare pe care o prezentam este o discuție între  Bitere și o femeie de 86 din Bacău. Bitere i-a operat băiatul care a decedat după operație. Femeia l-a sunat disperata iar Bitere se ofera sa-i dea banii inapoi. In transcierea de mai jos Bitere este notat BEV iar femeia SE. Discutia a avut loc pe data de 25.04.2017 .

BEV: – Alo! Alo!

SE: – Da, să deie Dumnezeu și Maica Domnului să nu…n-ai avea durerea mea!

BEV: – Da cine-i? Cu cine vorbesc doamnă?

E: – Da!

BEV: – Alo! Doamnă, vreau să-mi spuneți cine sunteți dv.? Eu sunt doctorul Bitere, cred că aveți măcar curajul să spune ce vă nemulțumește?

SE: – Mă nemulțumește…

BEV: – Cine sunteți în primul rând dv. doamnă? Ca să știu cu cine vorbesc, că așa e corect, să ne prezentăm!

SE: – Așa, sunt S.E!

BEV: – Da…

SE: – Am 86 de ani…

BEV: – Da…

SE: – Așa, și mi-ai operat băiatul! Și a trebuit să umblu tot BACĂUL ca să împrumut bani ca să dau la operație, că am zis că scăp băiatul! Dar nu l-am scăpat!

BEV: – Doamnă, dacă e băiatul de trei zeci… ăla tânar, Dumnezeu să-l ierte, știu despre cine e vorba și-mi pare rău! Dar cred că e cel mai corect înainte de a mă blestema să vorbiți cu mine, să veniți, să trimiteți pe cineva să discutăm. Nu ați sunat niciodată!

SE: – Doamne, durerea care o am…!

BEV: – Eu vă cred! Doamnă, eu vă cred! Vă cred, nu l-am omorât eu! Deci, în primul rând nu faceți, nu faceți declarații de genul că l-am omorât eu! Vă înțeleg durerea și înco o dată îmi pare nespus rău!

SE: – Dacă nu l-ai omorât… dacă nu l-ai omorât pentru ce a trebuit să iei atâția bani? Pentru ce? Că eu m-am dus tot BACĂUL și am împrumutat, că eu trăiesc din pensia mea! Am plătit din pensia mea!

BEV: – Doamnă, trimiteți, aveți o fată, trimiteți-o…

O alta discutie telefonica se refera la o batrana care urma sa sufere o interventie si î-i dăduse lui Bitere banii inainte. Operatia nu s-a mai putut face iar Bitere se ofera sa-i dea banii inapoi. Femeia stabileste cu Bitere sa trimita o nepoata sa-i dea banii, suma de 1.000 lei.

BEV: – Alo! Alo!

PI: – Alo! Bună dimineața!

BEV: – Bună dimineața!

PI: – P. sunt, domnu doctor!

BEV: – Da doamna, spuneți!

PI: – Domnul doctor, cred că o să trimit nepoata să-mi da-ți banii înapoi!

BEV: – Da doamnă, nicio problemă, uitați sunați mâine și… fără nicio problemă, da?

PI: – Spuneți când să vin!

BEV: – Mâine la ora nouă jumătate, da? Măine îi… mâine la nouă jumătate da?

PI: – Nu o lasă mâine de asta trebuie neapărat…

BEV: – Nu doamnă mâine la … mâine la nouă jumătate trimiteți-o și se rezolvă, Se poate? da?

PI: – Da, că eventual reluăm…

BEV: – Nicio problemă doamnă, mâine la nouă jumate poate să vină ca să nu vin degeaba?

Poate veni mâine la nouă jumate?

PI: – Da, da, da!

BEV: – Bine, bine! Mâine la nouă jumate să vină aicea, aștept!

PI: – Mulțumesc mult, mulțumesc pentru înțelegere! Numai bine!

BEV: – Sănătate!Numai bine! Doamne ajută!

Discutia se reia mai tarziu in aceiasi zi pe 28.04.2017.

BEV: – Alo!

PI: – Da!

BEV: – Doamna , nu poate veni astăzi până în ora 11:00?

PI: – Ba da!

BEV: – Hai, vă rog tare mult, că mâine nu cred că mai ajung eu! Spuneți-i că o aștept până în unsprezece să vină, vă rog tare mult, da?

PI: – Până în unsprezece, da?

BEV: – Da! Da! Aștept!

PI: – Bine, mulțumesc! O zi bună!

BEV: – Sănătate!

O alta discutie este purtata cu fratele unui barbat care urma sa fie operat. Bitere le-a cerut 1.500 euro dar apartinatorul nu a facut rost decat de 4.500 lei. Din acest motiv Bitere tot amana operatia.

BEV: -Alo!

PG: – Alo! Bună ziua domnu doctor! P.G la telefon!

BEV: – Da, domnu P!

PG: – Fratele lui Vasile! Vă deranjez….

BEV: – Da domnu P___! Uie, am stat în spital vrând să-l operez, a căzut aparatul de sterilizare, nu se se face nicio operație că nu se fac sterilizări! Asta e situația! Na!

PG: – Aha!

BEV: – Nu știu, mâine nu e ziua mea, eu te mai pot opera vineri! Deci, dacă se repară până vineri, vineri o să fie operat!Mâine nu, mâine nu am cum!

PG: – Aha! Înțelegeți domnu doctor! Vă făceam și eu rostu’, dar nu am putut face decât 45  de milioane, am făcut!

BEV: – Nu are nici o legătură! D..meu… și cu asta închei, nici o legătură! E în spital, a văzut că am vorbit cu asistenta șefă? Deci știe tot spitalul că nu se mai operează, mai mult de atât ce vrei să vă spun? Că și eu am stat, că puteam să plec acasă, nu? Am stat special pentru el!

PG: – Am înțeles!

BEV: – Mi-a dat anestetista anestezie, îmi dădea tot, dar uite că nu a fost să fie! Da?

PG: – Deci îl operați? Nu e cazul că nu am suma totală de bani?

BEV: – Nu domnule, Doamne ce coincidență! Încheiem subiectul ăsta! Să întrebe pe asistenta șefă!

PG: – Aha!

BEV: – Da? Să afle din altă sursă, să nu creadă că i-am spus eu minciuni! Da?

PG: – Da, da!

BEV: – Bine domnu’! Bine! Sănătate!

Vom reveni. Sentinta prin care a fost condamnat Bitere nu este definitiva. Nemultumit de pedeapsa Bitere a formulat apel iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iasi.

Constantin MAZILU

1 COMENTARIU

  1. Crede cineva ca e singurul medic care cere spaga? Toti medicii cu nume din Iasi cer bani, altfel nu-si fac datoria la timp sau chiar deloc. E foarte greu sa ajungi sa discuti cu ei, zici ca trebuie sa ajungi la presedintele tarii. Niste spagari ordinari care-si bat joc de meserie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.