Elevii ieseni din nou pe podium. Medaliile la olimpiada nationala pentru stiintele pamantului

2913

@ Elevii Andrei Mircea Lupuleasa, Matei Bogdan Plescan ambii de la Colegiul National Iasi au fost premiati de Ministerul Educatiei @ Elevii ieseni au mai obtinut patru medalii de bronz, oferite de Societatea Româna de Fizica: este vorba despre Andrei Lupuleasa, Matei Plescan, Octavian Mihai Buta si Vlad Ciocârlan, toti de la Colegiul National Iasi

Elevii ieseni au performat inca de la Prima Olimpiada Nationala din calendarul Competitiilor scolare 2019. Este vorba despre Olimpiada Nationala stiintele Pamântului, editia a XXIII-a ,care s-a desfasurat la Suceava, în perioada 1-5 februarie 2019, sub patronajul Ministerului Educatiei, al I.S.J. Suceava si al Universitatii „stefan cel Mare” din Suceava. La aceasta competitie au participat peste 100 de elevi de liceu din toate judetele tarii, delegatia Iasului fiind formata din sapte elevi, sase de la Colegiul National si unul de la Colegiul National Emil Racovita Iasi.
Competitia este una dintre cele mai dificile, concurentilor fiindu-le testate abilitatile si competentele stiintifice la patru discipline de studiu (geografie, fizica, biologie si chimie), fiind vizata latura teoretica, dar si pe cea practica, aplicativa. Astfel, în zilele de concurs fiecare concurent a sustinut patru probe teoretice si patru probe practice, de laborator sau de teren. Reprezentantii Iasului au obtinut doua Mentiuni acordate de M.E.N. pentru punctajul cumulat: Mircea Andrei Lupuleasa si Matei Bogdan Plescan ambii de la Colegiul National Iasi, coordonati de profesorii Adriana Preotu, Marioara Lacatusu, Andu Ouatu, Jean Rotaru, Cornelia Fiscutean si Dorin Fiscutean. ”Rezultatele iesenilor, primele din aceasta perioada efervescenta a olimpiadelor scolare, sunt frumoase, dovedesc pasiune si numeroase ore de studiu si efort, atât din partea elevilor, cât si din partea dascalilor, profesorii coordonatori ai elevilor participanti”, a aratat inspector scolar Mihaela Lesenciuc, intr-un comunicat de presa.
Elevul Andrei Lupuleasa s-a situat pe locul cinci în clasamentul national, pozitie care i-ar fi permis accesul la lotul national largit dar, conform regulamentului specific acestei competitii, un concurent poate participa doar la o singura etapa internationala, iar Andrei este deja medaliat cu bronz la editia anterioara, derulata în Tailanda, în 2018. Tot Andrei Lupuleasa a obtinut, la aceasta editie, si Premiul I pentru cel mai mare punctaj cumulat din concurs, la probele practice. Elevii ieseni au mai obtinut patru medalii de bronz, oferite de Societatea Româna de Fizica: este vorba despre Andrei Lupuleasa, Matei Plescan, Octavian Mihai Buta si Vlad Ciocârlan, toti de la Colegiul National Iasi, coordonati de profesorii Andu Ouatu si Rotaru Jean.
Patru Premii Speciale, oferite de Societatea Româna de Geografie, au revenit delegatiei iesene: este vorba despre Robert Porcisanu de la Colegiul National Emil Racovita (profesor coordonator Mihaela Lesenciuc), Andrei Lupuleasa, Robert Ghetiu si Octavian Buta de la Colegiul National, coordonati de profesorii Cornelia si Dorin Fiscutean. Din delegatia judetului Iasi a facut parte si eleva Perdun Patricia Maria, de la Colegiul National.
Programul competitiei din acest an a fost unul complex, în afara probelor, teoretice sau practice, participantii au vizitat numeroase obiective în fosta capitala a Moldovei, precum Muzeul de Istorie al Bucovinei, Manastirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, Cetatea de Scaun, Manastirea Dragomirna si au cunoscut tineri cu preocupari comune din toate colturile tarii.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.