Femeie moartă după o banală operație estetică la buze. Anchetă penală la clinica medicului Susanu

5149
Sidonia Susanu,Gabi si Gabriela Rubina
Sidonia Susanu,Gabi si Gabriela Rubina

@ O ieșeancă în vârstă de numai 47 de ani și-a găsit sfârșitul după s-a prezentat la clinica de chirurgie estetică a medicului Sidonia Susanu pentru o banală operație de rejuvenare a feței @ La scurt timp după ce a început intervenția chirurgicală Gabriela Rubină a făcut un accident vascular cerebral, a fost chemată ambulanța, a intrat în comă și a decedat după aproape două săptămâni la Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu din Iași @ În urma unei plângeri depuse de familie pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă a fost deschis un dosar penal @ Soțul femeii acuză o tentativă de mușamalizare a anchetei penale @ Institutul de Medicină Legală a stabilit ca și cauza decesului AVC-ul declanșat de o afecțiune pe care femeia nu ar fi declarat-o înainte de intervenția din cabinetul medicului Susanu @ Un expert medical independent angajat de familie a susținut ca aceasta explicație nu este suficientă @ Sidonia Susanu a continuat intervenția chirurgicală și după ce a constatat ca femeia avea tensiunea foarte mare @ Procurorii nu au finalizat cercetările

Dosar penal pentru ucidere la culpă la clinica de chirurgie estetică a medicului Sidonia Susanu unde o ieșencă de numai 46 de ani a intrat în sala de operație pe picioarele ei, pentru o banală operație de rejuvenare la nivelul feței și la scurt timp după ce a început intervenția chirurgicală a fost luată cu Ambulanța, a intrat în comă, după care a decedat la Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu din Iași, după nici două săptămâni. Familia a depus plângere penală pentru ucidere din culpă și acuză, cel puțin la începutul cercetărilor, o încercare de mușamalizare a anchetei. După o discuție prealabilă cu medicul Sidonia Susanu, Gabriela Rubină s-a prezentat la Susanu Clinic, în Copou pe data de 25 mai 2022 pentru o operație ‘’Rejuvenerea regiunii supraorbitale cu grefă de țesut autolog. Augmentare de buze cu țesut autolog.  Rejuvenare glabelă cu țesut autolog’’. A fost vorba despre prelucrarea grăsimii preluate de pe abdomen și infiltrarea acesteia la nivelul buzelor, superioară și inferioară precum și la nivelul cearcănelor și la glabelă (între arcadele sprâncenelor, la rădăcina nasului). În timpul intervenției realizate de medicul Sidonia Susanu, tensiunea Gabrielei a crescut brusc, s-au încercat diferite metode de a reduce tensiunea, fără rezultat, Gabriela Rubină a suferit un accident vascular cerebral. A fost chemată Ambulanța iar Gabriela Rubină a fost transferată la Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu din Iași unde a intrat în comă iar la data de 7 iunie 2022, la ora 7: 45 a decedat.

Dosarul penal. Încercare de mușamalizare

ordonanta de incepere a urmaririi penale Susanu Clinic - cazul Rubina
ordonanta de incepere a urmaririi penale Susanu Clinic – cazul Rubina

Inițial familia a depus plângere penală pentru ucidere din culpă iar după decesul Gabrielei, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au schimbat încadrarea juridica în ucidere din culpă. Plângerea penală vizează Susanu Clinic. În consecință familia cere efectuarea necropsiei pentru stabilirea cauzei exacte a decesului și angajeaza și un expert medical independent in persoana lui Mihnea Costescu. Familia solicită ca la necropsie, în data de 8 iunie 2022 să participe și expertul independent. Numai că, polițistul Lucian Nuțu Voicu de la secția 4 Poliție, cel care instrumenta atunci dosarul a greșit numele expertului desemnat iar cei de la IML nu l-au primit de la început. Atitudinea ulterioară a polițistului a arătat ca greșeala a fost premeditată și că Voicu a vrut să împiedice aflarea adevărului. ‘’După decesul soției, cu toate că familia încheiase contract cu un expert din București pentru a participa la efectuarea necropsiei (fapt adus la cunoștința și Parchetului), s-au făcut presiuni pentru ca acesta să nu asiste. În ziua în discuție, când am aflat că necropsia deja începuse, am luat legătura cu domnul polițist care instrumenta cazul și l-am anunțat că numele expertului parte nu apare menționat în cuprinsul ordonanței de efectuare a necropsiei. Dumnealui, în loc să remedieze problema de la birou (cum era firesc) și să expedieze la IML de urgență o noua ordonanța prin care să i se ofere șansa și domnului expert să participe la necropsie, s-a deplasat la sediul IML și a început să tipe la mine și la doamna avocat Cristea că el nu are ce să facă și că de vină suntem noi. Toate acestea în timp ce necropsia deja începuse, iar domnul expert parte nu era lăsat să participe la efectuarea ei. Acest episod s-a petrecut între orele 12-13:30. În mod miraculos, la dosarul cauzei, apare atașată o noua ordonanță (întocmita de același domn polițist) în cuprinsul căreia era inserat și numele expertului-parte, ordonanță emisă la ora 13:02, mai exact în timp ce domnul polițist era la sediul IML. Într-un final, domnul expert a reușit să asiste la efectuarea necropsiei, însă doar după o perioadă de timp și din bunăvoință personalului IML’’, a spus Gabriel Rubină, soțul Gabrielei Rubină.

Acum dosarul este instrumentat de un polițist de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Iași sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

 

Care este cauza morții?

Expertul Mihnea Costescu este lăsat spre final să participe la necropsie. În noiembrie 2022, medicul Diana Bulgaru Iliescu, șefa IML Iași finalizeaza raportul de medicină legală și stabilește ca și cauză a morții accidentul vascular cerebral. Raportul IML arată că acest AVC ar fi fost cauzat de o afecțiune de care suferea Gabriela. Numai că, expertul Mihnea Costescu nu a fost de acord cu concluziile raportului IML arătând ca afecțiunea respectivă nu era suficienta să declanseze AVC. În concluzie familia suplimentarea raportului de expertiza. Primul obiectiv al suplimentului de raport este ’’stabilirea cauzei morții  decesului sus-numitei, în Raportul de expertiză medico-legală necropsie, cauza decesului sus-numitei fiind neclară şi insuficient raportată cauzal  la operaţia de chirurgie estetică practicată’’. Adică, familia cere să se stabilească clar daca Sidonia Susanu și echipa sa au vreo vina în declanșarea AVC-ului. Familia este îndreptățită să afle adevărul în condițiile în care anterior Gabriela suferise alte 5 interventii estestice, la alte clinici și nu se întâmplase nimic neplăcut.

Secretele din ziua operației estetice

conversatie Gabriela Rubina -Susanu Clinic
conversatie Gabriela Rubina -Susanu Clinic

În plus, familia a solicitat înregistrările realizate de camerele de supraveghere din ziua de 25 mai 2022, când Gabriela a intrat în Susanu Clinic. S-au cerut înregistrări atât de la Susanu Clinic cât și de la blocul A7 Exclusive Rezidence, imobilul în care funcționează clinica. Reprezentanții Asociației au spus ca respectivele camere nu funcționau în ziua respectivă iar Susanu Clinic a transmis că nu are camere de interior. Convenabil. Pentru intervenția estetică Susanu Clinic a cerut 1.485 euro. Dupa cum discutase anterior cu Susanu Clinic, în ziua operației, Gabriela Rubină s-a dus sa achite cu bani cash. Când a ajuns la Neuro nu mai avea nici euro in buzunar. Familia nu a primit nici un contract, factura și chitanță.

Susanu Clinic
Susanu Clinic

Ce spune Sidonia Susanu

Am contactat-o pe Sidonia Susanu și i-am cerut un punct de vedere despre decesul Gabrielei Rubină. Aceasta nu ne-a răspuns solicitării. Am extras însă punctual de vedere trimis de Sidonia Susanu către Institutul de Medicină Legală, pentru finalizarea raportului necropsiei. ‘’În timpul pregătirii seringilor necesare rejuvenării etajului superior facial, fără a exista o interacțiune în acel moment cu pacienta, se constată o congestie importantă mai ales la nivelul regiunii pectorale care ulterior se extinde și la nivelul regiunii faciale și se suspicionează o reacție alergică. Se administrează intravenos tratament antialegeric conform fișei de tratament asociată. Congestia nu se reduce după 10-15 minute și se masoră din nou tensiunea arterială și se constată valoare de tensiune arterială 210 mm/HG. Se administreza antihipertensive siblingual sub formă de spray-repetat la 5 minute. Deoarece valorile tensiunii nu se remit se administrează antihipertensiv intravenos in doze repetate la 5 minute.  În tot acest timp pacienta este cooperantă. Ulterior acuză cefalee importantă motiv pentru care se suspicionează instalarea unui AVC….Se solicită transferul catre Spitalul de Neurochirurgie’’,  a transmis Sidoania Susanu către medicii legiști, opinia acesteia fiind consemnată în raportul IML. În dosarul penal deschis după decesul Gabrielei este începută urmărirea penală În Rem, doar asupra faptei. Deocamdata nicio persoană nu are calitatea de suspect.

Medicul ‘’înger’’ de la Sfânta Maria, succesul unui felcer. Din trei copii operați, doi ramân fără mâini și picioare

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.