Medicul ‘’înger’’ de la Sfânta Maria, succesul unui felcer. Din trei copii operați, doi ramân fără mâini și picioare

22254
Sidonia Susanu
Sidonia Susanu

@ Imaginea de medic  salvator pe care și-a construit-o cu ajutorul mass-media, Sidonia Susanu, oșefa secţiei de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, de la Sfânta Spitalul Sfânta Maria are în spate o realitate cutremurătoare: două din trei din operațiile de replantare eșuează iar copiii rămân fară mâini și fără picioare @ Statistica nu minte: dintr-un număr total de 61 de operații de replantare realizate în perioada 2013-2022, in această secție 35 au eșuat, finalizându-se cu amputarea membrelor operate @ Cazurile încununate de ‘’succes’’ ascund de asemenea jumătăți de adevăruri tot pentru ca Sidonia să rămână cu imaginea de medic salvator @ Astfel, Alexia Tudose fetița care a rămas fără mâini în urma accidentului de autocar de la Pașcani, nu poate mișca deloc mâna stanga iar cu dreapta nu poate sa bea niciun pahar cu apă @ Asta in condițiile in care Susanu spunea că fetița se va recupera în proporție de 90 la sută @ Cazul băiețelului de 15 ani de la Vatra Dornei, călcat de tren: la 3 zile după ce a realizat amputația,  adică pe 11 februarie, Sidonia Susanu a declarat postului Radio Iași că baiatul va juca fotbal @ Pe data de 13 a recunoscut ca piciorul a fost amputat @ Am contactat-o pe Sidonia i-am trimis un e-mail cu un set de întrebări, i-am trimis si pe whatsup, am și sunat-o dar aceasta refuza să ne raspundă @ Opinia publică are dreptul să cunoască adevarul

O imagine de medic salvator construită pe baza unor informatii false, cu ajutorul mass-media. Această imagine de medic ‘’înger’’, medic salvator pe care și-a construit-o Sidonia Susanu șefa secţiei de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, de la  Spitalul de Copii Sfânta Maria are în spate un adevăr șocant: în realitate, două treimi din operațiile de replantare au eșuat, iar membrele amputate au ajuns la crematoriu. Mai mult decât atât așa zisele succese chirurgicale, intervenții despre care Susanu sustine că au fost reușite și care-i mențin imaginea de medic salvator, cum este cazul fetiței care a ramas fara mâini în urma accidentului de autocar de la Pașcani (Alexia Tudose) sau cazul baiețelului cu piciorul tăiat de tren de la Vatra Dornei, sunt prezentata cu jumătăti de adevar și chiar cu afirmatii mincinoase.

Realitatea din statistică: 35 de operații eșuate total

Am solicitat Spitalului de Copii Sfanta Maria, printr-o adresa ca, în baza Legii nr.544/2001 privind informatiile publice sa ne ofere o statistică despre operațiile de replantare realizate în unitatea medicala din 2013 și până în 2022 pentru ca 2023 este abia la început. Pentru o lecturare facilă prezentam cifrele in tabelul atasat mai jos. Astfel, în total, în acest interval de timp, au fost efectuate un număr de 61 de operații de replantare. Din cele 61 au reușit numai 26, restul de 35, adică aproape două treimi s-au finalizat cu amputarea membrelor replantate. Prin urmare vorbim despre forțarea unor replantări, în condițiile în care pentru membrele acelor copii nu se mai putea face nimic. Astfel, în anul 2013 a fost înregistrată o replantare reușită iar una s-a finalizat cu amputarea membrului. După un an s-a reușit o singură replantare. În 2014 a început să crească numărul eșecurilor deoarece 2 operații de replantare s-au finalizat cu o amputarea membrelor în condițiile în care in total au fost efectuate 3 interventii de acest fel. Trendul se păstrează și în anul 2015 când din 3 operații de replantare, 2 eșuează finalizându-se cu amputare. În 2016 se fac doar două operații și reușește numai una. Anii 2016 si 2017 au fost ani buni, din cele 4 operatii anuale 3 au fost reusite. Echipa prinde curaj iar in anul 2019 realizează un numar de 8 operații de replantare dar cu eșecuri dureroase. Din cele 8 operații,  5 au eșuat. Acesta a fost și anul in care un tânăr de 17 ani, Mihai Sergiu Burangic din comuna Scânteia, călcat de tren, a murit la câteva ore după operația de replantare a piciorului. În anul 2020, Susanu nu a lucrat în spital deoarece la sfarsitul lui 2019 s-a certat cu fostul manager Corneliu Mihai și a plecat in concediu fara plată. A revenit la sfarsitul lui 2020. În acest an, cele 7 operatii au fost efectuate de medicii ramasi. Doar 3 din 7 operatii au fost o reușită. În anul 2021 rezultatele sunt catastrofale. Din cele 16 operatii de replantare 11 s-au finalizat cu amputări. Și, în sfârșit anul trecut din cele 12 operatii doar 5 au reușit.

statistica operatii replantare Sfanta Maria
statistica operatii replantare Sfanta Maria

Adevărul din spatele minunilor

După cum spuneam mai sus și operațiile ‘’minune’’ cu care se laudă Susanu si care îi întrețin imaginea de medic salvator sunt prezentate cu informatii trunchiate. Cel mai cunoscut este cel al Alexiei Tudose, fata de 15 ani ale cărei mâini au fost smulse in urma accidentului de autocar care a avut loc în decembrie 2022, lângă Pașcani. Mâna stângă a fost smulsă complet iar mâna dreapta era secționată în proporție de doua treimi. Adica mâna dreapta se mai ținea de o bucată de piele, o bucata de mușchi si un nerv care traverseaza tot bratul de la degete până la umar. Umerii nu au fost afectati. După replantarea bratelor Sidonia Susanu a declarat in interviuri televizate ca fetita se va recupera in proporție de 90 la suta, dupa ce va face exercitii de recuperare. Acum, la aproape trei luni de la operatie, mana stanga nu se misca deloc iar mana dreapta, care mai avea un nerv neafectat in totalitate dupa accident se misca doar putin. ‘’Mâna stanga nu o poate mișca. În ceea ce priveste mana dreaptă, misca un pic degetele, o misca putin din cot dar nu poate bea singura apa. Nu are putere’’, ne-a declarat telefonic mama Alexiei.

Ulterior, dupa ce a vizitat-o pe Alexia acasa, tot in cadrul unui exercitiu de imagine, deoarece Susanu si-a facut poze cu fata si le-a postat pe Facebook, doctorita a devansat putin termenul spunand că se va recupera in procent de 85 la suta dupa un an si jumatate.

De la băiețelul care va putea juca fotbal la băiețelul fără picior

Cel mai recent caz a fost care compromite serios imaginea acestui medic salvator este cel al adolescentului de 15 ani al cărui picior stang a fost retezat de tren, in Vatra Dornei in timp ce traversa calea ferată pe 17 ianurie 2023. Băiatul avea căști pe urechi și glugă pe cap. Transferat cu elicopterul la Spitalul Sfânta Maria, intr-o operatie de 20 de ore, echipa condusa de Susanu forteaza replantarea gambei. ‘’Interventia chirugicala a fost finalizata cu success deocamdata, in speranța ca membrul replantat isi va pastra viabilitatea in urmatoarele 24 de ore. Acesta este intervalul de timp in care ne dăm seama daca membrul a fost salvat. Deja copilul are o evolutie favorabila’’, a spus Sidonia Susanu, dupa operatie.

Pentru a replanta piciorul Susanu si ajutoarele sale au luat din mușchiul mâinii și au pus la picior. În februarie 2023, piciorul era necrozat iar pe 8 februarie Susanu decide să i-l amputeze. Potrivit unor surse ar fi facut asta la insistentele unor medici din spital care i-au spus ca in caz contrar copilul isi va pierde viata. Ciudat este ca pe data de 11 februarie, la trei zile dupa amputare, Radio Iasi da publicitatii o declaratie a Sidoniei Susanu in care aceasta afirma ca dupa 2 ani băiețelul va putea juca fotbal. Pe 13 februarie Susanu admite public ca piciorul a fost amputat. Problema este ca baiatul ramane cu un handicap si la mâna de la care a fost recoltat mușchi pentru replantarea piciorului aruncat ulterior la gunoi.

Ore suplimentare pentru Susanu Clinic

De ce forțează Susanu aceste operatii de replantare? Știm ca suna cinic, dar Susanu face rost astfel si de personal medical specializat si pentru clinica sa privata. Astfel, o astfel de operatie de replantare dureaza si pana la 20 de ore iar medicii fac ore suplimentare. Susanu efectueaza aceste operatii cu inca 4 medici. Toti 5 participa la interventii. Pentru ca fac ore suplimentare acestia au dreptul să-și ia zile libere. Doi din cei 4 medici lucrează și la Susanu Clinic. Și, chiar daca operatiile de replantare nu reușesc si in final se amputeaza membrele, medicii isi iau zilele libere. Astfel, cei doi medici angajati si la Susanu Clinic pot lucra linistiti uneori și cateva zile pe saptamana si la afacerea privata a familiei Susanu. De exemplu, in ianuarie 2022, Susanu a pontat 76 ore suplimentare iar medicii care au fost cu ea au pontat intre 44 si 66 ore suplimentare. Anul acesta, în doar doua luni, invocand cele doua cazuri invocate mai sus, cel al Alexiei si al baiatului de la Vatra Dornei, Susanu a pontat 130 ore suplimentare și astfel si-a luat liber 2 saptămâni. Legat de aspectele prezentate mai sus i-am trimis Sidoniei Susanu un set de întrebări, în urmă cu o saptamana, prin e-mail si pe whatsup dar nu a răspuns. De asemenea, am sunat-o si nu a raspuns. În editiile urmatoare vom vorbi despre decesele survenite în urma unor operatii de replantare efectuate la Secţia de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, de la Sfânta Spitalul Sfânta Maria.

statistica ore suplimentare Susanu
statistica ore suplimentare Susanu

 

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.