Final in dosarul sex pentru licenta la Cuza. Profesorul: inchisoare si exclus din invatamant

5339

@ Rasturnare de situatie  in dosarul profesorului Constantin Petrovici de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, cel trimis in judecata pentru ca a cerut favoruri sexuale unei studente in schimbul unei note de trecere @ Aseara judecatorii Curtii de Apel l-au condamnat la 2 ani de inchisoare dupa ce in urma cu cateva luni Tribunalul a decis achitarea acestuia @ Acum Petrovici nu mai poate fi profesor la nici o universitate

Surpriza de proportii pentru profesorul Constantin Petrovici de la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, cel care a fost trimis in judecata deoarece a solicitat favoruri sexuale de la o studenta in schimbul unei note de trecere. Astfel, Curtea de Apel a decis condamnarea profesorului Petrovici si asta dupa ce in urma cu cateva luni acesta a obtinuse achitarea la Tribunal. Chiar daca acesta a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare cariera universitara a lui Petrovici s-a incheiat deocamdata. Asta deoarece judecatorii i-au interzis acestuia sa mai ocupe o functie de cadru didactic atat la universitatile private cat si la cele de stat.

Sex pentru nota 5

Totul a plecat de la un denunt depus de Anca Balut, care in anul 2016 era studenta in anul III, la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei- sectia Pedagogia invatamantului primar si prescolar. Cu un an inainte aceasta picase examenul la disciplina „Didactica activitatilor matematice pentru invatamantul  prescolar si primar”, curs care fusese predat de Constantin Petrovici. Pe data de 16.06.2016, Anca Balut a sustinut din nou acest examen dar a picat din nou obtinand nota 3.00. Disperata ca ar putea rata examenul de licenta,  Anca Balut l-a contactat prin e-mail intrebandu-l daca mai poate sustine inca o data examenul. Acesta a raspuns ca nu se mai poate face deoarece a trecut nota in catalog. Anca Balut, a revenit cu e-mail in care „l-a rugat pe inculpat sa-i mai acorde o sansa deoarece doreste sa sustina examenul de licenta si a precizat ca ar face orice sa promoveze examenul”, dupa cum au constatat judecatorii. In cele din urma cei doi s-au intalnit, fata a urcat in masina profesorului, au mers pe o strada laturalnica din Copou si au oprit. Cu aceasta ocazie studenta s-a oferit sa-i dea bani pentru a trece examenul iar profesorul i-a cerut sa se culce cu el. Dupa aceea, Petrovici a chemat-o pe studenta la el acasa. Pe data de 17.06.2016, cei doi s-au intalnit in fata blocului in care locuieste Petrovici.

„Trebuie sa faci si tu niste lucruri”

Discutia dintre cei doi a fost monitorizata de anchetatori si asta deoarece, dupa ce s-au intalnit  prima data in masina profesorului, urmand sfatul parintilor Anca Balut a depus o plangere penala. „Cei doi s-au intalnit in fata imobilului unde locuiește inculpatul, acesta intreband-o pe martora de ce nu a urcat la el in casa. Martora a raspuns ca ii era frica, deoarece nu vrea sa-i creeze probleme, avand in vedere ca inauntru putea fi sotia inculpatului. Acesta din urma i-a reproșat faptul ca a intarziat, spunandu-i martorei ca putea sa urce sa faca un duș la el, dandu-i astfel de inteles apropierea sexuala care urma sa aiba loc in apartamentul sau, in scopul de a o promova pe martora la materia restanta. Martora s-a justificat ca nu a urcat in apartament de teama ca putea fi sotia inculpatului, acesta insa dand dovada de o imoralitate desavarșita raspunzand ca era cu atat mai bine daca era și sotia lui acasa. Petrovici Constantin  i-a precizat martorei ca trebuie sa mearga la facultate, ca situatia școlara se incheie in acea zi. Martora Balut Anca I-a intrebat pe inculpat ca daca merge la secretariat poate sa-i modifice nota și eventual sa se intalneasca dupa aceea. Inculpatul a refuzat ferm acest lucru și i-a spus martorei ca mai intai trebuie sa intretina cu el relatii sexuale: „Nu! Pentru ca trebuie sa faci si tu niste lucruri”, se arata in documentele din dosar.

Cei doi au stabilit cu aceasta ocazie ca Petrovici va modifica nota si dupa aceea va obtine si favorurile sexuale cerute. Numai ca dupa ce a modificat ilegal nota, cei doi nu s-au mai intalnit iar Petrovici a fost luat pe sus de anchetatori.

Studenta devenita profesoara l-a iertat

Dupa cum s-a mai precizat  Petrovici a fost achitat pentru toate acuzatiile de judecatorii de la Tribunalul Iasi. Acesta a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, fals intelectual si folosirea abuziva a functiei in scop sexual. Achitarea s-a produs ca urmare a faptului ca studenta care intre timp a devenit si profesoara si-a schimbat declaratia in fata judecatorilor. La un an distanta, Anca Balut a spus ca Petrovici nu i-a mai cerut favoruri sexuale si ca a inteles ea gresit.     „Deosebit de relevanta este declaratia data de martora denuntatoare Băluț Anca, in fata instantei, declaratie in care acesta face anumite precizari pe care nu le-a facut in plangerea initiala. Astfel, martora arata ca, dupa ce a avut un curs intreg cu inculpatul in calitate de profesor, dupa ce a obtinut nota 3 in urma examenului scris și a avut un schimb de mesaje cu acesta, niciodata nu a avut impresia ca inculpatul ar fi urmarit sa obtina favoruri sexuale de la acesta”, se arata in sentinta de la Tribunal.

Prin urmare judecatorii l-au condamnat deoarece „discutiile dintre cei doi nu au depasit caracterul de flirt”. Insa, Curtea de Apel l-a condamnat pe Constantin Petrovici la doi ani de  inchisoare pentru „fals intelectual” si asta deoarece a modificat  ilegal in catalog nota studentei Anca Balut. Sa mai precizam ca in prezent Petrovici are 64 de ani, deci este in pragul pensionarii.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.