Fiscul taxează cu dobândă frauda milionarului de la Gip Est. DNA intrase deja pe fir

4623
Dorian Marin-Gip Est
Dorian Marin-Gip Est

@ Statul vrea penalități de întârziere pentru banii europeni cheltuiți în mod fraudulos de firma de pază ieșeana Gip Est @ Pentru că a înapoiat cu întârziere suma de 3.188.112 lei cheltuită în mod ilegal pentru amenajarea resortului din Deltă, statul vrea ca firma patronată de Dorian Marin să achite și penalități de întâziere de 180.143 lei @ Verificările au fost efectuate ca urmare a unei solicitări venite din partea procurorilor DNA Iași

Nu s-au terminat problemele pentru Dorian Marin, patronul Gip Est care a fost prins că a cheltuit ilegal o bună parte din fondurile obținute de la UE pentri a-și amenaja ferma piscicolă și pensiunea din Deltă, localitatea Chilia Veche. Dorian Marin a returnat suma cheltuită în mod fraudulos, adică 3.188.112 lei dar statul vrea ca firma Gip Est să plătească și penalități de întârziere de 180.143 lei pentru că banii nu au fost plătiți la timp. Evident, Gip Est a contestat în instanță suma calculată drept penalități (vezi aici) așa cum a contestat și raportul Direcției Generale de Control Antifraudă și Inspecții și a pierdut. Cu această ocazie au ieșit la iveală noi detalii privind modul în care au fost descoperite ilegalitățile. Astfel, inspectorii antifraudă au demarat verificările ca urmare a unei solicitări venite din partea procurorilor DNA Iași. ‘’Plecând de la aspectele menționate în solicitarea Direcției Naționale Anticorupție- Serviciul Teritorial Iași-Serviciul Teritorial Iași nr. 180/P/2015 din 11.04.2017 echipa de control DLAF conchide asupra următoarelor. Pentru realizarea lucrărilor aferente proiectului, SC Gip Est SRL a încheiat contract de execuție lucrări cu Hidroterm Execuție SRL Iași. În solicitarea de declanșare a unei acțiuni de control s-a menționat că beneficiarul a majorat în mod artificial, sumele decontate din fonduri europene prin impunerea unor subantreprenori, a unor firme controlate de numitul Dorian Eduard Marin, respectiv SC Fil Construct SRL, SC Hidroterm Execuție, Total Fitings SRL, SC Sistem Constructii SRL care nu au prestat nici un serviciu iar lucrările au fost realizate în cea mai mare parte de SC Miki Pres SRL’’, se arată în raportul de control întocmit de inspectorii antifraudă.

Licitații trucate să câștige cine trebuie

Reamintim că firma Gip Est a obținut fonduri europene în valoare de 3 milioane euro pentru „Modernizare amenajare piscicolă existentă“. Proiectul european in valoare de 14.335.591,55 lei a fost finantat prin Fondul European pentru Pescuit (FEP). Din valoare totala de 14.335.591,55 lei, asistenţa financiară nerambursabilă s-a ridicat la 6.502.711,32 lei. Prin procesul verbal de constatare a neregulilor si stabilire a creanțelor bugetare nr.236.000/18.03.2012  intocmit de Direcția Generala de Control Antifraudă și Inspecții din cadrul Ministerului Agriculturii s-a decis ca firma Gip Est SRL trebuie sa returneze , dupa cum s-a mai precizat 3.188.112, 48 lei din valoarea totala a fondurilor nerambursabile primite. Asta deoarece au fost descoperite mai multe nereguli cu privire la modul în care au fost cheltuite fondurile europene. Este vorba printre altele despre trucare procedurilor de achiziție pentru selectarea firmelor care urmau să efectueze lucrările dar și despre decontarea unor cantități de lucrari care nu au fost efectuate. ‘’Din analiza documentelor dosarului de achiziție depus de beneficiar la au rezultat suspiciuni cu privire la faptul că s-a urmărit crearea aparanței unei proceduri de achiziție concurențiale, ofertele depuse putând fi asimilate unor oferte de curtoazie pentru a facilita selectarea unui ofertant preferat’’, se mai arată în raportul inspectorilor antifraudă.

Milionar executat după ce și-a terminat resortul din Deltă. Statul are de recuperat 600.000 euro

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.