Fonduri europene furate in numele unei fantome. Functionari AFIR complici la frauda

2465

@ Totul s-a facut cu complicitatea unor functionari de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (AFIR) @ Niste indivizi au reusit sa depuna o cerere de finantare pentru un proiect european in numele unei persoane plecate la munca in Spania @ Culmea, banii au fost alocati pentru dezvoltarea unei ferme de catre „beneficiar” adica de catre Nicu Irinel Ceausu, barbatul plecat la munca in Spania @ Aratam mai jos de ce au decis judecatorii sa-i condamne la inchisoare pe cei implicati

Sunt platiti regeste, au salarii de peste 1.000 euro pe luna si cu toate acestea unii dintre ei se preteaza la savarsirea unor fapte care nu pot fi calificate decat ca fiind niste „mizerii”. Vorbim de unii functionari ai Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale (AFIR) care s-au pretat la falsificarea unor documente importante intr-un privind finantarea unui proiect european si asta pentru ca a primit fiecare cate o „spaguta” de 400 lei. Magistratii Tribunalului Iasi au motivat zilele trecute sentinta prin care au dispus condamnarea la inchisoare a celor implicati in fraudarea unui proiect european pe masura „Instalarea tanarului fermier” in comuna Mosna, judetul Iasi, dosarul inregistrat la instanta cu nr. 480/99/2017. Pe scurt este vorba despre faptul ca niste indivizi au incasat fonduri europene depunand o finantare in numele unei persoane plecate la munca in Spania. Dezvaluirea.ro prezinta detalii din sentinta aratand ca magistratii au decis condamnarea celor implicati, constatand fara nici un dubiu vinovatia acestora, in principal prin audierea „beneficiarului” fondurilor europene adica a lui Nicu Irinel Ceausu, din comuna Mosna, judetul Iasi.

Avea ferma europeana si nu stia

La data de 20 aprilie 2016, Directia Nationala Anticoruptie Serviciul Teritorial Iasi a trimis in judecata mai multe persoane pentru frauda cu fonduri europene. Printre acestea se numara Vasile Marcas si sotia sa Gheorghita, pe „beneficiarul” Nicu Irinel Ceausu dar si mai multi functionari si sefi din AFIR printre care Adriana Anca Acojocaritei, Gica Dumitru, Laurentiu Paduraru si Carmen Hritac. Procurorii DNA au constatat ca la inceputul anului 2011, AFIR Iasi a acordat o finantare de 10.000 de euro Intreprinderii Individuale „Ciausu Nicu Irinel”. S-a mai constatat de asemenea ca banii au fost incasati insa de Gheorghita si Vasile Marcas care depusesera in numele lui Ceausu si dosarul proiectului dar si cererea de finantare. Potrivit cererii de finantare, proiectul consta in extinderea fermei detinute de Irinel Ceausu (exploatatie agricola de 4,97 hectare, compusa din 2,5 hectare de pepeni verzi, 0,5 hectare de pepeni galbeni si 0,95 hectare de orzoaica) dar si in dezvoltarea abilitatilor de management ale sefului de exploatatie adica ale aceluiasi Irinel Ceausu. Asta in conditiile in care dupa cum s-a mai precizat Ceausu era plecat la munca in Spania si nici macar nu participase la cursurile de calificare profesionala cerute de Lege, conditie obligatorie pentru acordarea finantarii.
De asemenea, la 4.10.2011, functionarii AFIR au efectuat o vizita in teren „la ferma” si au consemnat in fals faptul ca ferma exista si mai mult decat atat ca Ceausu a participat la „inspectia respectiva” desi dupa cum s-a mai precizat era plecat in Spania

„Eu nu am semnat nici un document”

Toate acestea s-au putut intampla deoarece doi dintre inspectorii AFIR care aveau misiunea sa monitorizeze proiectul adica Adriana Anca Acojocaritei si Gica Dumitru au primit „in timpul vizitei in teren la ferma” cate 400 de lei de la Gheorghita si Vasile Mercas cei care au pus la cale aceasta smecherie pentru a pune mana pe 10.000 euro din fonduri europene. Desi toti cei trimisi in judecata si-au sustinut tot timpul nevinovatia, adevarul a iesit la lumina in momentul in care judecatorii l-au audiat pe Ceausu cel in numele caruia a fost depus proiectul european. „Perioadele in care am lucrat in Spania sunt cele mentionate in contractele de munca pe care le-am depus in copia la prezenta cauza. Cu o singura exceptie , respectiv in anul 2012 cand am revenit in tara cu o luna mai devreme pentru decesul tatalui meu, de fiecare data am lucrat la data mentionata in contracte. In anul 2011 am inceput activitatea in Spania la data de 4 mai si am terminat activitatea pe 15 octombrie. In aceasta perioada nu am revenit niciodata in tara. Cererea de finantare a proiectului impreuna cu dosarul cererii de finantare nu sunt depuse de mine la AFIR. Semnaturile de conformitate din partea dreapta sus a documentelor din dosarul cererii de finantare nu imi apartin. Nu cunosc cui apartine aceasta semnatura. Nu imi apartin semnaturile nici de pe documentele privind formarea profesionalea, declaratia potrivit careia am lucrat 50 la suta din timpul de lucru in cadrul unei ferme, declaratia ca ma instalez in cadrul exploatatiei agricole care sef de ferma. De asemenea nu am participat la cursurile de formare profesionala”, a declarat in fata judecatorilor Nicu Irinel Ceausu.

Pedepse cu inchisoarea

Prin sentinta pronuntata judecatorii au decis ca Vasile Mercas sa execute o pedeapsa de 4 ani si 2 luni de inchisoare. Asta deoarece anterior, Vasile Mercas mai primise o pedepsa de 1 an si 6 luni de inchisoare cu suspendare. Sotia sa Gheorghita a primit 2 ani si 10 luni cu suspendare iar functionarii AFIR Carmen Hritac si Laurentiu Paduraru au fost achitati. Functionarii care au luat mita cate 400 lei de la familia Marcas, Anca Acojocaritei si Gica Dumitru au primit cate 1 an si 4 luni cu suspendare deoarece au recunoscut faptele. Sentinta nu este definitiva si a fost atacata recent de procurorii DNA la Curtea de Apel Iasi.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.