Razboi crunt pe o afacere de sute de milioane euro. Miza: un gigant comercial, rivalul Palas

3742

@ Ermes Holding proprietarul Era Shopping Park este din nou tinta unor procese in justitie care par sa aiba ca miza preluarea controlului afacerii @ O firma a dat in judecata Ermes Holding solicitand plata unei sume de 5 millioane euro reprezentand restituirea unui credit si dobanzi @ Asta dupa ce in urma cu un an, o firma off-shore inregistrata in Insula Mann, PK Investments a intrat in afacere platind nici maii mult nici mai putin decat 35 milioane euro @ Ermes Holding a depus la Primaria Iasi o tema de PUZ pentru construirea celui mai mare Mall din Moldova o investitie cu 300 de magazine, inalta cat un bloc cu 8 etaje, cinema etc @ Prezentam in exclusivitate documente ale afacerii

Lupta pentru preluarea celui mai mare proiect comercial aflat in derulare din zona Moldovei nu s-a incheiat nici pe departe anul trecut, cand in aceasta afacere a intrat platind un pret de 35 milioane euro o firma off-shore inregistrata in Insula Man si anume PK Investments. Firma Ermes Holding a incercat in zadar sa opreasca in justitie intrarea in afacere a PK Investments dar a vazut ca nu are sorti de izbanda si a renuntat la procese. Recent, o firma din Bucuresti a dat in judecata Ermes Holding solicitand sa i sa achite 5 milioane euro reprezentand un credit nerambursat si dobanzi. Sa mentionam din start ca miza acestui razboi economic este reprezentata de Era Shopping Park un complex comercial aflat la marginea municipiului Iasi, un complex care cuprinde deocamdata hipermarketul Era si Praktiker. Proprietarii afacerii au depus insa zilele trecute la Primaria Iasi, o tema de Plan Urbanistic Zonal pentru a ridica aici unul dintre cele mai mari centre comerciale din Moldova, un mall cu 8 nivele si 300 de magazine, aproape 9.000 de locuri de parcare etc. Avand in vedere si sumele care sunt in joc, sute de milioane de euro si interesele sunt pe masura.

Ermes Holding vrea sa detina din nou controlul?

Spuneam mai sus ca razboiul pentru a prelua controlul asupra acestei afaceri uriase nu s-a incheiat. Asta deoarece destul de recent, o companie din Bucuresti si anume Tora Brand SRL a dat in judecata Ermes Holding SRL solicitand ca proprietarii Era Shopping Park sa-i achite nici mai mult nici mai putin decat 5 milioane euro reprezentand un credit nerambursat si dobanzi. Astfel,  aflata in insolventa, Tora Brand SRL a dechis la Tribunalul Bucuresti, prin intermediul lichidatorului judiciar Eurobusiness SPRL din Iasi, un proces un proces de anulare a unui contract de credit incheiat pe care l-a incheiat cu Ermes Holding la data de 26.08.2008.  In acest dosar care are numarul 15792/3/2017. In acest dosar Tora Brand SRL solicita anularea contractului de credit din data de 26 mai 2008 si repunerea partilor in situatia anterioara adica obligarea Ermes Holding la restituirea sumei de 3,5 milioane euro si la plata unei dobanzi legale de 2.316.504,45 euro. Ne intrebam mai sus daca nu cumva  cipriotii de la Ermes Holding incearca astfel sa preia din nou controlul afacerii deoarece aceasta societate se numara printre actionarii Tora Brand. De asemenea printre actionarii Tora Brand se mai numara cipriotii de la Omelit Limited cei care sunt asociati la Ermes Holding. E ca si cum Ermes Holding s-ar fi dat in judecata singura. Insa daca va obtine la sfarsitul acestui proces o creanta certa de  5 milioane euro in baza unei sentinte judecatoresti va fi in masura sa ceara inclusiv insolventa sau falimentul Era Shoppinh Park ceea  ce le va da mai dureri de cap celor de PK Investments SRL si asociatilor lor, cei care au intrat dupa cum s-a mai spus anull trecut in aceasta afacere, achizitionand cu 35 de millioane euro creantele bancare nascute din necesitatea finantarii din credite a edificarii complexului comercial, pana la aceasta faza. Cladirile si terenurile Era Shopping Park erau gajate pentru creditele respective, si astfel prin preluarea creantelor bancare PK Investments a preluat practic controlul afacerii.

Tranzactie de 35 milioane euro

Dupa cum arata si documentele prezentate in exclusivitate de Dezvaluirea.ro, PK Investments a preluat controlul asupra activelor din Era Shopping Park in  ziua de 18 mai 2017. Dupa cum am mai precizat PK Investments este inregistrata in Insula Man un paradis fiscal din Regatul Unit al Marii Britanii. Institutiile bancare care au finantat construirea hipermarketului Era sunt National Bank of Greece SA, Banca Romaneasca SA, Bank of Cyprus Public Company Limited,  Eurobank Private Bank Luxembourg. In data de 18 mai 2017, aceste banci au decis sa cesioneze toate creanttele pe care le au de recuperat de la proprietarul Complexului Era si anume firma Ermes Holding SRL, catre firma PK Investment Limited inregistrata in Registrul Societaților din Insula Man cu numărul 014469V și cu sediul pe strada Lord Douglas Anglo Internațional House etaj 2. Conform documentului semnnat în biroul notarului Ionuț Tărăcilă, băncile comerciale enumerate mai sus cesionează creanțele datorate de Ermes Holding si preiau in garantie intreaga proprietate reprezentata de Complexul Comercial Era, dar si veniturile din chiriile platite de magazinele sau alte companii care au deschis puncte de lucru în acest hipermarket. Cele patru bănci comerciale au fost de acord să cedeze creantele pentru un preț total de 35 de milioane de euro.

Bancile au vandut in pierdere

Sumele totale pe care le aveau de recuperat institutiile bancare sunt ceva mai mari decât pretul la care au convenit sa vanda toate creantele, adica 35 milioane de euro. Astfel, Eurobank Private Bank Luxembourg SA avea de recuperat 7.198.218 euro și dobânzi de  440.000 euro deci în total 7,6 milioane euro, National Bank of Greece SA revendica 30,2 milioane euro și dobânzi de 1,8 milioane euro deci în total circa  32 milioane euro, Bank of Cyprus Public Company Limited avea de recuperat un debit principal de 17,9 milioane euro și dobânzi de 1,1 milioane euro deci în total circa 19 milioane euro iar Banca Românescă avea de recuperat 870.000 lei. De precizat că toate proprietățile imobiliare ale Complexului Era inclusiv cele care țin de Centrul Comercial Praktiker au fost gajate când au fost acordate creditele respective. Printre chiriașii Ermes Holding din Complexul Era se numără  Altex România SRL,  B&B Colection SRL, Benvenuti SRL, BRD Group Societe General SA, Sedcom Libris SA, Leonardo Shoes Market SA,  Steilmann România SRL, Sofiaman, Lara Farm etc.

Se va ridica cel mai mare Mall din Moldova

Potrivit site-ului  apix.ro, Mall of Moldova, va fi un complex comercial care va avea dupa cum s-a mai precizat 300 de magazine, 30 de restaurante, o zona intinsa de agrement si cinematograf. Mall-ul va avea la dispozitie spatii de inchiriat in suprafata totala de 100.000 mp. Pe langa imobilele deja existente in Era Shopping Park vor fi construite 4 cladiri noi, doua cu inaltimea de 30 de metri. De asemenea, investitorii care au la dispozitie peste 30 hectare de teren vor sa amenajeze 8.778 locuri de parcare din care 5.361 vor fi pe acoperisul cladirilor sau in interior. Daca va arata asa cum este descris pe plansele urbanistice, complexul comercial va rivaliza de departe cu Ansamblul Palas.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.