Fost primar si sef la Protectia Consumatorilor bagat aseara la inchisoare. Nelu Leonte, condamnare in dosarul de frauda

4212
Leonte Ioan
Leonte Ioan

@ Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis aseara sa pastreze sentinta de condamnare pronuntata de Curtea de Apel Iasi in cazul Ioan Leonte, fostul primar din Gorban care are de executat 3 ani si 8 luni de inchisoare @ Ioan Leonte care a fost o perioada si sef la Protectia Consumatorilor a fost trimis in judecata de DNA Iasi intr-un dosar de frauda cu fonduri europene

Vestea i-a venit aseara tarziu, cand abia dupa ora 20.00 Inalta Curte de Casatie si Justitie a publicat pe site-ul propriu sentinta din dosarul cu nr.1001/45/2012 si in care se spune ca practic ca apelul formulat de Ioan Leonte, fostul primar din Gorban, care fusese condamnat in urma cu doi ani la o pedeapsa de 3 ani si 8 luni de inchisoare, de Curtea de Apel Iasi, nici macar nu a fost luat in discutie. De altfel, numele lui Leonte nici macar nu apare in minuta Inaltei Curti, singura sintagma din textul publicat care-l intereseaza le Leonte este ”mentine celelalte dispozitii ale sentintei atacate”, cu referire la decizia Curtii de Apel Iasi, cea mentionata mai sus. In schimb au fost admise partial apelurile DNA si ale complicilor lui Leonte care au scapat cu pedepse mai mici sau cu achitare. Astfel, Constantin Lupei a fost condamntat la 4 ani si 2 luni de inchisoare, Sanducu Apetre a fost achitat, Gabriel Barbalata a ramas cu 3 ani de inchisoare iar in cazul lui Mihnea Prisecaru a incetat procesul penal. Ioan Leonte sau ”Nelu Leonte” cum ii spuneau cunoscutii, a fost primar al comunei Gorban din judetul Iasi, in perioada 2004-2012 iar dupa aceea, in anul 2013 a fost numit sef la Comisariatul pentru Protectia Consmatorilor Iasi, functie pe care nu ocupat-o putin  timp.

Dosar de frauda cu fonduri europene

Leonte a fost condamnat intr-un dosar de fraudarea a fondurilor europene printr-o schema devenita deja ”clasica” si anume cea privind deturnarea banilor alocati de UE pentru intretinerea pasunii comunale, prin arendarea suprafetei subventionare unor prieteni sau firmelor acestora. In cazul lui Leonte, in anul 2009 a fost bagata in fata firma Agroind Gorban SRL care a arendat 461,75 ha din pasunea comunala, in conditiile in care societatea nu detinea animale si nu desfasura activitati cu profil zootehnic sau vegetal, ”fiind infiintata n scopul exclusiv de arendare a pasunii comunale si de obtinere in mod ilegal a subventiei anuale pe suprafata acordate de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA)”, dupa cum au aratat procurori. ” Contractul a fost semnat de inculpatul Leonte Ioan, primar al comunei Gorban iar inculpatii Lupei Constantin si Barbalata Gabriel au votat aceasta hotarare in calitate de consilieri locali. Ulterior, inculpatul Barbalata Gabriel, consilier local, pentru a ascunde faptul ca aprobarea a fost acordata ilegal firmei fratelui sau Agroind Gorban si pentru a putea obtine aprobarea Institutiei Prefectului judetului Iasi, a falsificat aceasta hotarare si a mentionat ca aprobarea arendarii s-a realizat in favoarea Asociatiei Crescatorilor de Animale Gorban, asociete inexistenta”, au aratat procurorii DNA Iasi.
In baza acestor documente Leonte, Romica Barbalata si Constantin Lupei au solicitat de la APIA subventiile europene pentru pasunea comunala. ”Inculpatii au solicitat in numele SC Agroind Gorban subventia aferenta anului 2009 si au obtinut in mod ilegal suma de 91.641,07 lei. Din acesti bani, inculpatului Lupei Constantin i-a revenit suma de 10.000 lei. Barbalata Romica a depus la dosar si o adeverinta in care se atesta in mod nereal ca firma sa detine animale, adeverinta intocmita in fals de inculpatul Prisacariu Mihnea, medic veterinar, care, in acest scop, a primit de la Barbalata Romica suma de 500 lei cu titlu de mita”, au mai aratat procurorii.
Pentru a ascunde provenienta ilicita a acestei sume, banii au fost transferati prin conturile mai multor societati comerciale Adicons Trust SRL, Euro Roca Construct SRLm Green Construct SRL, sub aparenta unor tranzactii fictive si pe baza unor documente contabile false intocmite de Sanducu Apetrei si Romica Barbalata. Dupa aceea , in anul 2010, Consiliul Local Gorban a aprobat arendarea pasunii comunale (suprafata de 409,54 ha) catre Asociatia crescatorilor de bovine, ovine si caprine Gorban in care Constantin Lupeu la acea vreme, consilier local, avea interes direct, fiind presedinte. Lupei in calitate de presedinte al Asociatiei, folosind acest contract de arendare si alte documente false, pe care le-a intocmit personal sau i-au fost puse la dispozitie de Leonte Ioan (contract de cesiune, o anexa, un tabel al membrilor asociatiei, proces verbal de receptie a lucrarilor, act aditional al contractul de concesiune), a solicitat si a obtinut ajutoare financiare provenite din fonduri F.E.G.A. in valoare totala de 334.730,62 lei, aferent schemelor de sprijin pe suprafata acordate pentru anii 2010 si 2011.
Agentia de Plati si Interventie in Agricultura s-a constituit parte civila in acest dosar cu suma totala de 1.112.200 lei, echivalentul a aproximativ 101.562,15 euro. Cei implicati au fost condamnati sa returneze banii.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.