Don Corleone al Mafiei Defrisarilor la Iasi. Cum opera caracatita taierilor ilegale

2997

@ Prezentam detalii cu privire la modul in care a actionat ani de zile pe raza judetului Iasi, Mafia taierilor ilegale de lemne @ Afaceristul Constantin Vezeteu le dadea aprobari celorlalti afaceristi dar si taranilor sa ia lemne din padure in conditiile in care nu era angajat al Romsilva si nici nu avea in vreo proprietate forestiera @ „Pentru o caruta transportata in folosul lui Vezeteu, primeau o caruta pentru folosul propriu,ceea ce a incurajat un numar mare de persoane sa se deplaseze in padure pentru a obtine lemn de foc”, se arata in rechizitoriul procurorilor

Primul dosar penal prin care a fost lovita Mafia Defrisarilor ilegale din judetul Iasi, a fost finalizat. Mai mult decat atat in cursul zilei de  ieri magistratii Curtii de Apel au luat in discutie cererea procurorilor de majorare a pedepselor si asta deoarece cantitatile de lemn taiate ilegal sunt imense. Capul retelei este nimeni altul decat afaceristul Constantin Vezeteu, cel care dadea aprobari pentru taierea ilegala a unor arbori din paduri desi nu era angajat al autoritatilor silvice si nici nu avea o proprietate forestiera. Sa mai precizam ca recent magistratii Judecatoriei au pronuntat primele pedepse iar cei acuzati au primit peste 30 de ani de inchisoare. Sa mai precizam de asemenea ca acesta este primul dosar finalizat, cei implicati fiind judecati in doua dosare cu acuzatii  similare. Astfel, procurorii au constatat ca Vezeteu se comporta ca un adevarat Don Corleone al Mafiei Desfrisarilor din judetul Iasi. „Pretinzand ca este proprietarul si paznicul suprafetei de 22,43 ha padure privata, desi nu detine nici un document autentic de proprietate si nici o autorizatie de exploatare, inculpatul taie si vinde material lemnos din aceasta padure in mod constant. S-a aratat ca, profitand de sezonul rece si de faptul ca in zona comunelor Tibana – Tibanesti nu sunt organizate targuri in care sa se comercializeze material lemnos, inculpatul a anuntat oamenii din aceste zone, fie direct, fie prin intermediari, ca are lemne de vanzare, fiind de notorietate in comunitatea locala faptul ca Vezeteu Constantin  vinde lemne direct din padure, astfel incat persoanele din comunele Tibana si Tibanesti i se adreseaza in mod direct sau prin intermediari”, se arata in rechizitoriul procurorilor.

Munceau pentru Vezeteu daca voiau lemne din padure

S-a mai constatat ca taranii care voiau lemne de foc si nu aveau bani sa-i plateasca lui Vezeteu erau pusi sa munceasca in folosul acestuia. Acestia carau pentru Vezeteu lemne taiate ilegal pe care acesta la randul lui le vindea cui voia iar dupa ce-si terminau treaba puteau sa-si ia acasa o caruta de lemne. ” Persoanele interesate il contacteaza si se intalnesc cu inculpatul in padure, unde acesta le indica de unde sa incarce materialul lemnos care este gata taiat. Sumele incasate variaza intre 50 si 200 lei caruta, in functie de cantitate si esenta. De asemenea, inculpatul, cand primeste o comanda de lemn, apeleaza la diferite persoane pentru a transporta lemnul la cumparator, banii fiind incasati insa de el. Inculpatul a vandut, in principal arborii de esenta tare, specifici in zona respectiva: stejar, carpen, jugastru, paltin si, de regula, prima piesa din arborii taiati, adica prima bucata de la cioata, care este cea mai valoroasa. De regula, restul materialului lemnos – reprezentand varfuri si crengi – raman la locul de taiere fiind luate ca plata de catre cei care taie si transporta materialul lemnos la cumparator, care, pentru o caruta transportata in folosul lui Vezeteu, primeau o caruta pentru folosul propriu. Materialul lemnos ramas la fata locului urmare a actiunilor inculpatului este in cantitati mari, ceea ce a incurajat un numar mare de persoane sa se deplaseze in padure pentru a obtine lemn de foc”, se mai arata in rechizitoriul procurorilor.

Mii de arbori taiati ilegal

Conform estimarilor in zona respectiva se taiau ilegal lemne de ani de zile, iar pana in 2017 cand s-a finalizat ancheta urmele s-au mai acoperit. Pentru  acest dosar s-a putut dovedi taierea ilegala a circa 1.500 arbori de esenta foarte buna. Prejudiciul a fost constatat cu ajutorul Garzii Forestiere Suceava. „In perioada octombrie 2016 – februarie 2017, in mod constant, Vezeteu Constantin  a taiat fara drept si sustras, fie direct, fie prin intermediul altor persoane, care i-au achitat sume de bani sau i-au prestat munci, 1.342 arbori speciile carpen, stejar, cires, salcam, jugastru, ulm si fag din suprafata de padure privata din U.A. 21 Tibana, rezultand un prejudiciu de 87.000 lei, care depaseste de  635, 73 ori pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior”, se mai arata in rechizitoriul procurorilor.

In plus, complicilor lui Vezeteu, cei enumerati mai sus li se imputa prin rechizitoriu ca au taiat ilegal in aceiasi perioada un numar de 212 arbori. Asta dupa ce bine inteles i-au cerut permisiunea lui Vezeteu. De asemenea, dupa cum s-a precizat  Garda Forestiera Suceava a realizat un raport de specialitate. „Conform inventarului Garzii Forestiere Suceava efectuat in cursul lunii februarie 2017, in padurea proprietate a persoanelor fizice, situata in U.A. 21 s-au constatat un numar de 1.342 de cioate nemarcate, insumand un volum de 410,060 mc si o valoare a prejudiciului de 73.109 lei fara TVA, respectiv 87.000 de lei cu TVA”, au mai aratat anchetatorii.

Prima sentina

Dupa cum s-a precizat mai sus recent a fost pronuntata prima sentinta din primul dosar in care au fost trimisi in judecata cei implicati. Astfel, cel care era considerat capul retelei si principalul beneficiar al taierilor ilegale si anume Constantin Vezeteu a fost condamnat la o pedeapsa de 4 ani si 2 luni cu executare. Principalii sai complici au primit insa ani grei de puscarie dupa cum urmeaza: Vasile Perju-5 ani de detentie iar Dan Florea, Vasile Guta si Vasile Florea au primit cate 3 ani de inchisoare. Nicu Florea, un alt complice a fost condamnat la 3 ani si 11 luni de inchisoare iar Liviu Preda s-a ales cu 3 ani si 6 luni de inchisoare.  De asemenea „locotenentii” Marius Constantin Petrea, Florin Razvan Petrea, Robert Perju, Marius Perju si Andrei Tudorache au fost condamnati fiecare la cate 3 ani de inchisoare cu suspendare.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.