Fraudă cu fonduri UE de 1 milion de euro la Primăria Iași. DNA a cercetat afacerea timp de 6 ani

4761
Nichita si Chirica la lucrari modernizare linii de tramvai4
Nichita si Chirica la lucrari modernizare linii de tramvai4

@ Direcția Națională Anticorupție a cercetat timp de 6 ani această afacere in care sunt implicate firmele lui Paul Butnariu, presedintele Camerei de Comert Iași @ Inspectorii antifraudă din cadrul Ministerului Dezvoltării au constatat că, în cadrul proiectului finantat cu fonduri europene, în valoare de 90.766.562,64 de lei, privind modernizarea liniilor de tramvai din municipiul Iași au fost folosite materiale uzate neomologate @ Din cauza neregulilor Primaria Iași trebuie sa returneze fonduri europene de 5.240.781 lei @ Lucrările au fost efectuate de SC Construcții Feroviare SA și SC Constructii Feroviare Câmpulung Moldovenesc SA ambele patronate de Paul Butnariu, presedintele Camerei de Comert Iași @ Proiectul s-a derulat în perioada in care functia de primar al municipiului Iași era ocupata de Gheorghe Nichita iar actualul primar Mihai Chirica era viceprimar @ Amandoi inspectau impreuna lucrarile de modernizare a liniilor de tramvai si se pare ca nu au observat aceste nereguli

Municipalitatea ieșeană are de returnat fonduri europene de peste 1 milion de euro din cauza unor fraude descoperite la lucrările de modernizare a liniilor de tramvai din municipiul Iași. Este vorba despre proiectul denumit ‘’Dezvoltarea axelor de transport Est-Vest în orașul Iași’’ care a presupus printre altele modernizarea liniilor de tramvai din zona centrală a municipiului. Proiectul a fost finanțat cu fonduri europene in valoare de 90.766.562,64 de lei fiind implementat incepand cu anul 2010, când a fost semnat contractul de finanțare și până în anul 2013. Lucrările au fost efectuate de firmele SC Constructii Feroviare SA și SC Constructii Feroviare Câmpulung Moldovenesc SA ambele patronate de Paul Butnariu (foto), președintele Camerei de Comert Iași. Inspectorii de la Serviciul Constatare Nereguli și Antifraudă din cadrul Ministerului Dezvoltării au constatat ca firmele lui Paul Butnariu au folosit pentru respectivele lucrari materiale vechi și neomologate încălcând astfel prevederile caietului de sarcini. ‘’S-au constatat în cadrul devizului 0140 – cale de rulare de tramvai mai multe nereguli ce au condus la înlocuirea produselor ce trebuiau furnizate conform caietului de sarcini fără a fi fost făcută dovada că înlocuirea s-a făcut cu alte produse omologate sau superioare calitativ. Deși au fost confecționate traverse din șine uzate și nu au fost achiziționate traverse bibloc așa cum era prevăzut in caietul de sarcini de proiectare, se constată că au fost întocmite procese verbale de recepție calitativă pentru faze de armare-cofrare a traverselor bibloc (nr.6/12.09.2012, 8/14.09.2012, 9/13.09.2012, 10/20.09.2012, 11/25.09.2012). SC CF Iași a depus documente inexacte pentru execuția lucrărilor (lucrările nu au fost îndeplinite cu specificațiile tehnice ale contractului semnat). Lucrările au inclus traverse fabricate de SC Constructii Feroviara Câmpulung Moldovenesc SA și instalate de SC Constructii Feroviare Moldova SA care nu erau omologate’’, au constatat inspectorii antifraudă.

DNA s-a spălat pe mâini dupa 6 ani

În urma neregulilor constatate si a controalelor efectuate de inspectorii antifraudă, Direcția Națională Anticorupție – structura centrală a demarat o investigatie in anul 2013. Cercetarile s-au finalizat in anul 2013 cu o ordonanta de clasare, procurorii constatand ca ‘’fapta nu este prevăzută de legea penală’’. Chiar si in aceste conditii, raportul inspectorilor antifraudă a ramas in picioare. Conform acestui raport de constatare, din cauza neregulilor descoperite, Primăria Iași trebuie să ramburseze fonduri europene în valoare de 5.240.781,82 lei din care 3.395.942 lei, reprezinta contributia UE, suma de 745.966 lei reprezinta contributie de la bugetul de stat si diferenta de 84.528 este contributie de la bugetul local. TVA este in valoare de 1.014.344 lei. Lucrarile au demarat în perioada în care funcția de primar al municipiului Iași era ocupată Gheorghe Nichita iar actualul primar Mihai Chirica, ocupa funcția de viceprimar. Cei doi inspectau impreuna, in mod frecvent, lucrarile de modernizare ale liniilor de tramvai si se pare ca nu au observat neregulile constatate de inspectorii antifraudă. Actualul primar Mihai Chirica a deschis recent la Curtea de Apel Iasi un proces prin care solicită anularea raportului de control (vezi aici). Atât Gheorghe Nichita cât si Mihai Chirica au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu in dosarul Skoda.

Citeste si ‘’Condamnat pentru corupție cu banii primăriei, Mardarasevici îsi umple conturile și cu Chirica’’

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.