@ În comuna Bălțați, condusă de primarul PSD Vasile Aștefanei, neregulile se țin lanț @ După ce s-a început executarea silită a comunei pentru plata unui prejudiciu de 1,2 milioane de euro, produs de Aștefanei și oamenii lui în dauna unei firme private, raportul anual publicat Curtea de Conturi arată că la Primăria Bălțați s-a furat și la contractele de pietruire @ Aștefanei a încheiat un contract de 321.000 lei pentru pietruirea unor drumuri, banii au fost plătiți dar nu există dovezi că a fost furnizată întreaga cantitate de piatră
Comuna Bălțați din județul Iași este îngropată de abuzuri, incompetență și corupție. Astfel , după ce recent executorul Bogdan Tufeanu a demarat procedura de executare silită împotriva acestei comune pentru a repara un prejudiciu de 1,2 milioane euro produs unei firme private de Aștefanei și oamenii lui, raportul anual publicat Curtea de Conturi arată că la Primăria Bălțați s-a furat la contractele de pietruire a drumurilor comunale. Raportul Curții de Conturi se referă la un contract de pietruire încheiat cu firma Freta Spireli din localitatea Corni, comuna Bodești, în luna februarie 2024. Astfel, în urma unei proceduri de achiziție direct derulată prin SICAP la data 23.02.2024, Primăria Bălțați a încheiat cu firma Freta Spireli din localitatea Corni, comuna Bodești, județul Neamț un contract în valoare de 321.379,73 lei cu TVA pentru cantitatea de 1.882 tone de pietriș. Firma Freta Spireli este patronată de un anume Florin Antoci. Inspectorii Curții de Conturi au constatat că deși au fost plătiți banii, nu s-a putut face dovada că firma lui Antoci a și furnizat piatra achitată. ‘’Cu privire la derularea contractului de furnizare nr.1099/23.02.2024, în valoare totală de 321.379,73 lei cu TVA, atribuit Freta Spireli, pentru cantitatea de 1.882 tone de pietriș (livrate în 73 de transe, documentate prin avize de însoțire a mărfii), destinată lucrărilor de întreținere și reparații ale drumurilor comunale, s-au constatat neconformități’’, se arată în raportul Curții de Conturi. Potrivit unor surse în această afacere este implicată și firma SC Simmar Trans SRL din localitatea Iugani, comuna Mircești, companie care ar fi trecută în documente ca și transportator al pietrișului.
Au făcut acte false
În plus inspectorii au constatat că cei implicați în această afacere au încercat să-și acopere ilegalitățile cu documente false. ‘’ Avizele de însoțire a mărfii sunt emise în mod repetat pentru aceeași autoutilitară, la intervale de timp nerealist de scurte (de ordinul minutelor), pentru cantități variabile de material, fapt ce generează suspiciuni privind realitatea transporturilor. Dintre cele 73 de avize de însoțire a mărfii, 44 nu sunt însoțite de tichete de cântar emise de către furnizorul direct, entitatea prezentând documente provenite de la un alt operator economic (furnizorul furnizorului). Restul de 29 avize sunt însoțite de tichete de cântar neconforme, incomplete, întrucât sunt emise cu mențiunea „cântărire statistică”, fără a cuprinde elemente de autentificare specifice documentelor emise din sistem autorizat de cântărire, elemente obligatorii prevăzute de lege. Întreaga cantitate de material, furnizată pe parcursul unei luni calendaristice a fost recepționată într-un singur proces verbal, întocmit la finalul perioadei, fără recepții parțiale care să ateste primirea cantităților pe parcursul derulării contractului. Pentru împrăștierea pietrișului, s-au emis 7 procese verbale sub același număr de înregistrare, iar pentru 2 dintre acestea s-au identificat neconcordanțe între cantitatea totală și însumarea cantităților distribuite pe străzi, diferențele rezultate nefiind justificate de documente sau explicate în cuprinsul proceselor verbale, (exemplificam: procesul verbal întocmit pentru pietrișul împrăștiat pe drumurile sătești din satul Bălțați, unde a rezultat o diferență nejustificată de 47,16 tone, respectiv procesul verbal întocmit pentru pietrișul împrăștiat pe drumurile sătești din satul Filiași, unde a rezultat o diferență nejustificată de 84,73 tone)’’, au mai arătat inspectorii Curții de Conturi.
Reamintim că Primăria Bălțați este supusă în această perioadă unei procedure de executare silită a demarată pentru recuperarea sumei de 1,2 milioane euro, prejudiciul adus firmei Caise Naturale SRL. Această societate comercială a obținut o finanțare europeană de 1,2 milioane euro pentru a construi un depozit de fructe dar a pierdut proiectul deoarece, în mod abuziv, Primăria Bălțați a refuzat să elibereze un certificate de urbanism. Mai multe detalii puteți citi în articolul repostat mai jos.
Constantin MAZILU