Ieșenii care contestă blocurile din Copou, prima victorie in Justiție. Expertiza va fi refăcută

17941
montaj Daniel Niculita si Copou Garden Rezidenc
montaj Daniel Niculita si Copou Garden Rezidenc

@ În procesul in care ieșenii de pe Aleea Sadoveanu contestă autorizatia de construire obținuta de dezvoltatorul Daniel Niculiță pentru a ridica  7 blocuri cu 10 etaje, judecătorii au dispus refacerea expertizei urbanistice @ Ieșenii implicați în acest proces au simțit că arhitectul care a făcut prima expertiza, i-a facut jocul lui Niculiță

Răsturnare de situație in procesul in care ieșenii care locuiesc in Copou, pe Aleea Mihail Sadoveanu, solicită  anularea autorizatiei de construire si a planului urbanistic zonal pentru cele 7 blocuri cu 10 etaje pe care dezvoltatorul Daniel Niculiță vrea sa le construiasca la numai câțiva metri de casele lor. Judecătorii au dispus anularea expertizei urbanistice efectuate de arhitectul Dan Octavian Botez. Asta deoarece, iesenii implicati, proprietarii caselor din zona au aratat ca expertiza nu a raspuns obiectivelor trasate de judecator. Acestia au formulat obiectii legate de distanta dintre blocuri si case, aratand ca exista diferențe între ceea ce există pe planșe si realitatea din teren, dimensiunile căilor de acces, gradul de însorire. Avocații proprietarilor au solicitat prin intermediul judecatorilor, unele lămuriri de la expert dar acesta nu a oferit raspunsuri clare. Practic, in așa-zisa expertiza efectuata de Dan Octavian Botez, lucrurile erau in regula, proiectul lui Niculiță nu avea nici o hibă. Avand in vedere toate acestea, judecătorii Tribunalului Iași au anulat expertiza făcuta de Botez. Noul expert desemnat in dosar se numeste Cristian Rădulescu.

Blocurile le ia soarele

Detalii despre procesul deschis de ieșeni impotriva blocurilor lui Niculiță am publicat în articolul „Monștrii uriași din beton ridicați de Niculiță aduc bezna în vilele luxoase din Copou. „Nu mai vedem soarele”, publicat in data de 14 februarie 2021. Aceștia au arătat în primul rand cu argumente preluate din acte normative ca Primaria Iasi nu trebuia sa autorizeze blocuri de locuinte intr-o zona de case. Ieșenii au adăugat că nu s-a facut consultarea publica, procedura obligatorie prin Lege, nimeni nu i-a intrebat daca sunt de acord cu realizarea acestui proiect. „Solicitam anularea autorizației de de construire nr. 1334/28.12.2018 in vederea construirii unui ansamblu rezidențial de locuințe colectivepe un teren in suprafata totala de 35.500 mp. Subsemnatii ne invecinam cu terenul pentru care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal prin HCL nr.59/2009 si emisa de autorizatia de construire nr.1334 din data de 28.12.2018, acte administrative emise cu incalcarea prevederilor legale. Sunt incalcate dispozitiille art.31 si art.32 din Regulamentul General de Urbanism aprobat prin HG nr. 525/1996 care impun pe de o parte armonizarea aspectului exterior al cladirii cu cel general zonal si pe de alta parte cu respectarea limitei inaltimii medii a cladirilor invecinate si a caracterului zonei fara ca diferenta de inaltime sa depaseasca doua niveluri fata de cladirea imediat invecinata. Dupa cum se observa din schite blocurile C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7 se afla intr-o neconcordanta totala cu aspectul zonei mai ales prin regimul de înălțime maxim propus. Toate celelalte cladiri au un regim de inaltime mediu de P+2”, se arata in actiunea deschisa in justitie.

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.