Monștrii uriași din beton ridicați de Niculiță aduc bezna în vilele luxoase din Copou. „Nu mai vedem soarele”

5940
montaj Daniel Niculita si Copou Garden Rezidenc
montaj Daniel Niculita si Copou Garden Rezidenc

@ Un număr de 7 blocuri cu 10 etaje si o inaltime de pana la 36 de metri vor fi lipite de casele de pe Aleea Sadoveanu @ Cel putin 1.120 de locatari din aceste blocuri vor iesi cu masinile din parcare pe o o strada cu o latime de maxim doua benzi si jumatate si o lungime de cca 100 de metri (foto) si isi vor continua drumul spre Copou pe o strada mult mai ingusta (foto) @ Această aberație urbanistica a fost botezata „Copou Garden Rezidence” chiar de beneficiar, cunoscutul dezvoltator Daniel Niculita, unul dintre imobiliarii aflati in gratiile lui Mihai Chirica alaturi de Cristinel Bolobiță, Cristin Zamosteanu etc @ Un număr de 9 proprietari de case din Copou din zona Aleea Sadoveanu au contestat in justitie, solicitand anularea autorizatiei de construire si a planului urbanistic zonal pentru cei 7 monștri din beton pe care Niculiță îi construiește la numai câțiva metri de casele lor

Iașul, administrat de Mihai Chirica, un primar fara nici o viziune de dezvoltare durabila este mutilat urbanistic încontinuu cu proiecte imobiliare aberante, zeci, sute de locuinte aprobate pe verticala, fără căi de acces suficient de late, fără spații verzi, blocuri cu o inaltime de peste 10 etaje lipite de casele unor ieseni care au facut sacrificii mari sa-si indeplineasca visul de a locui la casa, intr-o zona rezidentiala selecta. Calitatea vieții celor care locuiesc la case in Iasi (și nu numai in aceiasi situatie se afla de exemplu si Valea Lupului) este deteriorata brusc de construirea unor mastodonti din beton, blocuri ridicate la numai cativa metri distanta. In cadrul asa-zisului proiect „Copou Garden Rezidence” dezvoltatorul Daniel Niculita va ridica 7 blocuri cu 10 etaje la numai cativa metri de frumoasele vile de pe aleea Sadoveanu. Este un cosmar pentru proprietarii acestor case. Eu au fugit de la bloc, de zgomotul si praful din oras iar acum Niculita le aduce blocul si orasul la poarta. Nu poate fi decat frustrant pentru niste oamenii, care au investit sute de mii de euro, poate cu credite bancare, să-si cumpere o casa. Un numar de 7 prorprietari de case din Copou de pe Aleea Sadoveanu si anume Radu Dimitrie Tărniceru (fostul judecator), Petru Cojocariu Cristian, Cătălin Stupu, Ioan Săvinescu, Elena Cătălin Soficu, Petrișor Zamfir, Dănut Petru Simioniuc, Răzvan Șchiopu Alexandru si Florin Mitocariu au cerut in justitie anularea autorizației de de construire nr. 1334/28.12.2018 si a HCL nr.59/2009 prin care s-a aprobat PUZ-ul care permite construirea acestor blocuri, in care vor fi amenajate nici mai mult nici mai putin decat 1.120 de apartamente si spatii comerciale.

„Blocurile sunt intr-o neconcordanta totala cu aspectul zonei”

blocurile lui Niculita langa case in Copou-1
blocurile lui Niculita langa case in Copou-1

In actiunea deschisa in justitie (vezi aici) oamenii au aratat in primul rand cu argumente preluate din acte normative ca Primaria Iasi nu trebuia sa autorizeze blocuri de locuinte intr-o zona de case. Acestia au aratat ca nu s-a facut consultarea publica, procedura obligatorie prin Lege, nimeni nu i-a intrebat daca sunt de acord cu realizarea acestui proiect. „Solicitam anularea autorizației de de construire nr. 1334/28.12.2018 in vederea construirii unui ansamblu rezidențial de locuințe colectivepe un teren in suprafata totala de 35.500 mp. Subsemnatii ne invecinam cu terenul pentru care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal prin HCL nr.59/2009 si emisa de autorizatia de construire nr.1334 din data de 28.12.2018, acte administrative emise cu incalcarea prevederilor legale. Sunt incalcate dispozitiille art.31 si art.32 din Regulamentul General de Urbanism aprobat prin HG nr. 525/1996 care impun pe de o parte armonizarea aspectului exterior al cladirii cu cel general zonal si pe de alta parte cu respectarea limitei inaltimii medii a cladirilor invecinate si a caracterului zonei fara ca diferenta de inaltime sa depaseasca doua niveluri fata de cladirea imediat invecinata. Dupa cum se observa din schite blocurile C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7 se afla intr-o neconcordanta totala cu aspectul zonei mai ales prin regimul de inaltime maxim propus. Toate celelalte cladiri au un regim de inaltime mediu de P+2”, se arata in actiunea deschisa in justitie.

„Ne-au luat soarele”

 

 

Conform proiectului cele 7 blocuri cu 10 etaje si o inaltime de pana la 36 de metri vor fi ridicate in apropierea unor case care au 6 metri inaltime. Oamenii au aratat ca astfel vor ramane fara lumina solara dar primaria nu a vrut sa-i asculte. „Supradimensionarea blocurilor  pe langa faptul ca vine in contradictie cu aspectul general al zonei, exclusiv de case cu un regim de inaltime mediude 6m afecteaza gradul de insorire al imobilelor subsemnatilor. Simpla depasire a regimului de inaltime al zonei are drept consecinta fireasca umbrirea fondurilor invecinate. Prin edificarea ansamblului rezidential de locuinte cu un regim de inaltime D+P+10 E constructiile subsemnatilor vor fi umbrite in intregime neavand iluminat natural din cauza distantei prea mici existente intre constructii, dar si a inaltimii acestora”, se mai arata in cererea adresata Justitiei.

Nu respecta indicatorii urbanistici

 

De asemenea, iesenii contestatori au aratat ca documentatia de urbanism nu respecta unul dintre cei mai importanti indicatori urbanistici si anume Procentul de Ocupare a Terenului. „In al patrulea rand si prin procentul de ocupare a terenului (POT) propus de 29,13 la suta observam ca acesta este in contradictie cu dispozitiile legale care impun in cazul proiectelor rezidentiale cu cladiri cu mai mult de trei niveluri, POT nu poate depasi 20%”, se mai arata in contestatie.

Accesul se face pe doua strazi inguste

Dupa cum am aratat si mai sus in cele 7 blocuri vor fi amenajate 1.120 de apartamente. Prin urmare este posibil ca 1.120 de masini sa iasa in fiecare dimineata din acest cartier pe doua stradute inguste (foto) una avand o latime de 2 benzi si jumatate (calculat la 3 metri pentru o banda, conform standardelor) si o alta de 3 benzi. Ambele strazi nu sunt foarte lungi, fiecare avand poate, putin peste 100 metri lungime.

Niculiță spune ca totul este in regula

In acest dosar in care se impinesc deja doi ani de cand se afla pe masa judecatorilor, avocatii au ajuns in faza in care se discuta asupra expertizelor urbanistice efectuate. Bine inteles, cum era si de asteptat Niculita sustine prin intermediul avocatilor sai ca proiectul sau nu deranjeaza pe nimeni cu nimic. Doar nu o sa renunte la un profit de ordinul a multe milioane de euro. „Nici una dintre afirmatiile reclamantilor din cuprinsul cererii de chemare in judecata nu este dovedita, se invoca fie chestiuni de ordin general fie norme legale care nu se aplica actelor normative contestate si se fac presupuneri cu privire la evenimentele viitoare si improbabile”,  a sustinut Niculita.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.