La iesirea din puscarie, un primar a fost intampinat cu un nou dosar penal

6386

La iesirea din puscarie, un primar a fost intampinat cu un nou dosar penal

@ Anterior, in decembrie 2013, Slabu Otonel a avut de executat o pedeapsa de 5 ani cu executare pentru frauda cu fonduri europene, fiind liberat conditionat dupa 3 ani in noiembrie 2016 @ In cursul zilei de ieri fostul primar de la Popricani a fost chemat din nou la Tribunal fiind trimis in judecata pentru deturnare de fonduri la scurt timp dupa ce a fost liberat conditionat

Penntru Slabu Otonel, fostul primar al comunei Popricani, judetul Iasi, problemele cu legea nu s-au terminat odata cu ispasirea unei pedepse de 5 ani cu executare pentru frauda cu fonduri europene. Liberat conditionat in luna noiembrie 2016, Slabu Otonel a fost asteptat de procurori pentru a fi audiat intr-un nou dosar penal fiind acuzat de aceasta data savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri in urma unor plangeri depuse de Directia Regionala de Finante Iasi si Camera de Conturi. La scurt timp dupa ce a fost audiat Slabu Otonel a fost trimis in judecata iar astazi s-a prezentat din nou in fata judecatorilor de la Tribunal pentru a fi judecat de aceasta data, dupa cum s-a precizat pentru deturnare de fonduri. Faptele care ii sunt imputate acum lui Otonel s-au petrecut in anul 2012 in perioda in care functia de premier al Romaniei era ocupata de Mihai Razvan Ungureanu.

Fostul premieri acordase fonduri suplimentare comunitatilor locale pentru plata arieratelor. In loc sa plateasca facturi mai vechi de trei luni, asa cum prevedea Hotararea de Guvern prin care au fost alocati bani, Slabu Otonel a incheiat un contract nou cu o firma si a pus pavele pe trotuare, in incercarea de a convinge electoratul sa-l aleaga pentru un nou mandat. A pus pavele si a pierdut si alegerile fiind incarcerat in decembrie 2013 pentru frauda cu fonduri europene. „Da, este un  nou dosar de deturnare de fonduri europene. Acest dosar s-a constituit in urma controalelor efectuate de Curtea de Conturi si Directia de Finante. De altfel, in acest dosar s-a constituit parte civila Directia de Finante, fiind vorba de fonduri alocate de la bugetul de stat”, a spus Valeriu Parlog, actualul primar al comunei Popricani. Noul dosar penal in care este judecat Slabu Otonel are numarul 5739/99/2017 si este inregistrat la Tribunalul Iasi.

O paguba de 12 milliarde lei vechi. Banii nu s-au recuperat

Slabu Otonel a fost trimis in judecata de procurorii DNA Iasi in anul 2012 pentru frauda cu fonduri europene. Alaturi de acesta a mai fost trimisa in judecata Monica Crasmariu inginer agronom la primarie si Vasile Zvoristeanu un crescator de animale. Acestia au fost judecati pentru ca au bagat in buzunare subventiile alocate de Uniunea Europeana pentru intretinerea pasunii comunale. Comuna Popricani are o suprafata de 1.274 hectare de pasune, iar acordarea acestor subventii s-a facut incepand din anul 2007.

Conform procedurii, aceste subventii acordate de UE prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura puteau fi incasate doar de crescatorii de animale, care trebuiau sa concesioneze suprafete de pasune de la consiliile locale pe care erau obligati sa le intretina folosind banii europeni. De aceea, pentru a pune mana pe bani, Slabu Otonel si Monica Crasmaru l-au bagat in fata pe crescatorul de animale Vasile Zvoristeanu. Toti au fost condamnati la pedepse cu inchisoarea si desi intre timp au fost liberati conditionat banii nu au fost recuperati. Asta deoarece acestia si-au trecut averile pe numele rudelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.