Rasturnare de situatie intr-un dosar de coruptie. Au fost audiati directori din Ministerul Agriculturii

3095

Rasturnare de situatie intr-un dosar de coruptie. Au fost audiati directori din Ministerul Agriculturii

@ Desi in cursul zilei de astazi au fost audiati directori din cadrul Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale magistratii nu au putut stabili identitatea persoanelor care potrivit DNA au vrut sa „fure” fonduri europene @ Magistratii au stabilit ca este necesata audierea si audierea altor sefi din AFIR pentru a stabili lucrurile

Rasturnare incredibila de situatie intr-un dosar in care au fost trimisi in judecata mai multi tineri din judetele Neamt si Iasi acuzati ca au vrut sa obtina fonduri europene cu ajutorul unor acte false. Mai exact desi este vorba despre un dosar de cateva volume instrumentat de procurorii DNA, judecatorii nu au putut stabilit cine este „faptasul”.  Pe scurt, in acest dosar procurorii DNA sustin ca beneficiarul adica firma Agrotis Grum SRL din judetul Neamt care era beneficiara unei finantari europene de achizitie de utilaje ar fi folosit documente de achizitie neconforme cu realitatea, mai exact un dosar de achizitie cu documente ce contineau date inexacte  pentru a i de deconta masinile agricole pe care voia sa le cumpere.

In acest dosar au fost trimis in judecata reprezentantii firmei, adica Vasile si Violeta Grumazescu dar si consultanti si reprezentanti ai unor firme care au depus oferte in cadrul procedurilor de achizitie a utilajelor printre care se numara Diana si Razvan Lucian Sarbu, Stefan Iacob, Lucian Dasca. Proiectul a fost finantat prin Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale, unitate de implementare din subordinea Ministerului Agriculturii cu un sediu regional la Iasi unde pot depune solicitari si cetatenii sau firmele din Neamt. Proiectul ar fi trebuit sa aiba o valoare totala de 250.000 dar nu a mai fost finalizat deoarece intre timp a izbucnit scandalul si asta in urma unei sesizari a Departamentului de Lupta Antifrauda.

Directorii AFIR ridica din umeri

La termenul de ieri care s-a derulat la Tribunalul Iasi in acest dosar de coruptie au fost audiati si doi dintre directorii centrului regional Iasi al Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale printre care si Florentina Bernacic. Judecatorii si avocatii apararii au vrut sa afle de la aceasta care sunt persoanele care au depus respectivul dosar de achizitii si daca a verificat documentele continute de acesta. „Nu este treaba mea sa verific documentele ci a subordonatilor mei. Nu stiu cine a depus respectivul dosar de achizitie”,  a spus Doina Bernacic. Reprezentantul DNA a intrebat-o pe Bernacic daca respectivul dosar ar fi putut fi depus si de consultant. „Consultantul nu putea sa depuna dosarul. In toate manualele de specialitate este prevazut ca dosarul trebue depus de beneficiar”,a  spus Bernacic.

Procurorul DNA a intrebat-o dupa aceea daca in opinia sa dosarul de achizitii putea fi depus exclusiv de beneficiar si nu putea deloc sa apeleze la un reprezentant, imputernicit etc iar Bernacic nu a stiut ce sa raspunda. Avocatul iesean al apararii, Liviu Bran a spus in pledoaria sa ca din audierile efectuate pana acum in dosar nu a putut fi identificata persoana care a inregistrat dosarul de achizitie. Avand in vedere ca cei mentionati mai sus au fost trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunilor de tentativa, instigare si complicitate la folosirea de documente false in vederea obtinerii de fonduri europene si pentru fals in inscrisuri respectivul dosar de achizitie a constituit o proba de baza in dosarul instrumentat de serviciul teritorial Iasi al DNA.

Avand in vedere aceasta situatie la propunerea avocatului Liviu Bran judecatorii au fost de acord cu audierea altor sefi din AFIR pentru a se afla cine este persoana care a inregistrat dosarul de achizitii. Acestea se numesc Narcis Florea si Adriana Acojocaritei. Urmatoarele audieri in acest dosar inregistrat la Tribunalul Iasi cu nr. 3281/99/2016 vor avea loc pe data de 22 martie ac. Firma Agrotis Grum SRL a incheiat cu AFIR  contractul de finantare in valoare totala eligibila de 1.032.045 lei (249.775 Euro), din care valoare eligibila nerambursabila, în proporţie de 70 la suta, în cuantum de 722.429 lei diferenta reprezentand-o cofinantarea beneficiarului.

Finanţarea proiectului nu s-a mai acordat deoarece funcționarii din cadrul AFIR Iasi ar fi constatat caracterul fals al documentelor depuse (rapoartele de selecţie a ofertelor și notificarile catre ofertantii participanti).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.