Atentat grav în Delta Moldovei, cel mai frumos loc din județul Iași. Șeful Gărzii de Mediu: „Am intervenit”

7451
aerodrom Vladeni-foto Asociatia Codrii Iasilor
aerodrom Vladeni-foto Asociatia Codrii Iasilor

@ O companie privată SC Aeragro SRL a amenajat ilegal un aerodrom pe terititoriul Ariei Protejate-  Eleșteele Jijiei și Miletinului, arie care a devenit in urma cu mai putin de un an zonă umedă protejată de interes internațional de către Secretariatul Convenției Ramsar (tratat internațional, aflat sub egida UNESCO) @ Garda de Mediu Iasi a efectuat un control si a aplicat deja doua sanctiuni in valoare totala de 60.000 lei

Atentat  grav impotriva celui mai protejat si totodata cel mai frumos loc din judetul Iasi. O firma privata si-a permis sa amenajeze ilegal un aerodrom chiar pe teritoriul Ariei Protejate-  Eleșteele Jijiei și Miletinului arie care a devenit in urma cu mai putin de un an zonă umedă protejată de interes internațional de către Secretariatul Convenției Ramsar (tratat internațional, aflat sub egida UNESCO. Firma se numeste SC Aeragro SRL si detine avioane utilitare pentru agricultura. Deja au fost fotografiate avioane utilitare pe acest aerdrom ilegal. Asta in conditiile in care situl natural găzduiește peste 20.000 de exemplare de păsări din aproape 200 de specii din care foarte multe pe lista celor aflate pe cale de dispariție. Activistii pentru protectia mediului printre care Asociatia Codrii Iasilor au atras atentia ca utilizarea acestor avioane in zona protejata va perturba habitatul multor specii protejate.

Garda de Mediu a intervenit

Gheorghe Bacusca
Gheorghe Bacusca

In urma semnalelor trase in mediul on-line, Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu a efectuat deja un control si a aplicat deja firmei doua sanctiuni usturatoare.  „S-a constatat  amenajarea unei piste pentru aterizarea aeronavelor pe un teren agricol situat pe teritoriul Ariei Naționale Protejate ROSPA 0042- Eleșteele Jijiei și Miletinului, destinat exclusiv in scopul utilizarii in interes agricol conform contractelor de arenda prezentate, fara a solicita si obtine actul de reglementare din punctul de vedere al Protectiei Mediului prevazut de articolul 1 din OUG 195/2005. De asemenea s-a intrat pe teritoriul aceleiasi arii protejate fara acordul reprezentantului Agentiei Naționale a Ariilor Protejate, Serviciul Teritorial Iași. Pentru aceste doua abateri am aplicat doua sanctiuni a cate 30.000 lei”, a spus Gheorghe Bacusca, comisarul sef al Garzii de Mediu Iasi.

Grav este ca aerodromul a fost amenajat pe un teren de 2 hectare concesionat de la stat adica de la Primaria Vladeni.

Cel mai protejat loc din judetul Iasi

Despre valoarea acestei arii protejate „Eleșteele Jijiei și Miletinului”, am vorbit in articolul „Cel mai frumos loc din județul Iași, Delta Moldovei a devenit arie protejată de UNESCO”, publicat pe data de 18 iulie 2020,  la scurt timp dupa ce a fost declarata zona umedă protejată de interes internațional de către Secretariatul Convenției Ramsar. Printre speciile de pasari protejate din aceasta arie se Stârcul roșu, Rață roșie, Buhaiul de baltă, Stârcul de noapte, Stârcul galben, Egreta mică, Barza albă, Lopătarul, Gârlița mică, Șerparul, Circaetus aeruginosus (specie de vultur), Eretele de vânt, Ciocântors, Ploier auriu, Bătauș, Fluierar de mlaștină, Pescăruș mic, Chira de baltă, Chirighiţa cu obraz alb, Chirighiţă neagră, Păpăludă, Pescăruș albastru, Dumbrăveanca, Fâsa de câmp, Sfrânciocu roșiatic, Sfrâncioc cu frunte neagră, Cormoran mic, Acvila de câmp, Becață mică, Piciorong, Stârc pitic, Eretele sur, Vânturelul de seară, Călifarul alb, Striga, Fluierarul cu picioare verzi, Nagîțul etc.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.