Investiții de milioane de euro la Ciurea. Prima comună care va avea un Complex Educational

4045
Catalin Lupu-primarul comunei Ciurea
Catalin Lupu-primarul comunei Ciurea

@ Ciurea va fi prima comună din județul Iași care va avea în perioada următoare un Complex Educational @ Cu fonduri europene în valoare de 2,3 milioane euro în localitatea Lunca Cetățuii, lângă școala gimnaziala va fi construita o sală de sport si laboratoare in cadrul unui proiect european cu o valoare de 5.227.961 lei @ „In ultimii ani am pus accentul pe investițiile in Educație. Am depus proiecte sa modernizam și să inființăm școli, grădinițe și creșe. De altfel, am depus documentatia pentru infiintarea unui liceu la Lunca Cetățuii lângă Parcul Memorial -Ciurea 1917. Vrem sa realizam acest lucru cu ajutorul unor fonduri europene alocate prin Programul Operațional Regional”, a spus Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea

Comuna Ciurea din județul Iași va avea in perioada următoare un complex educational care va fi amenajat cu ajutorul unor fonduri europene. Astfel, lângă Școala Gimnazială Comandor Alexandru Cătuneanu” din Lunca Cetatuii va fi amenajată cu toate dotările o sală de sport dar și laboratoare didactice in cadrul unui proiect cu finantare europeana avand o valoare totală de 5.227.961 lei. Lucrările au demarat deja urmând a fi finalizate in vara anului viitor. Vorbim de un complex educational deoarece in acelasi perimetru se află si gradinita si amenaje și date in folosinta recent de Primaria Ciurea. „In ultimii ani am pus accentul pe investițiile in Educație. Am depus proiecte sa modernizam și să inființăm școli, grădinițe și creșe. De altfel, am depus documentatia pentru infiintarea unui liceu la Lunca Cetățuii lângă Parcul Memorial -Ciurea 1917. Vrem sa realizam acest lucru cu ajutorul unor fonduri europene alocate prin Programul Operațional Regional”, a spus Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.   Clădirea care adăpostește creșa si gradinita din Lunca Cetățuii a fost construită cu fonduri europene in valoare de 4 milioane lei, o parte din bani fiind folosiți pentru dotări. Întreg complexul educational se intinde pe o suprafață de 1,5 hectare în centrul localității Lunca Cetățuii. Anual cel putin  1.100 de copii vor beneficia se serviciile acestui complex educational. În plus, cu ajutorul unor fonduri în valoare de 1 milion de lei alocate prin PNDL a fost modernizată și școala din satul Slobozia. De asemenea, clădirea în care vor funcționa creșa și grădinița din satul Dumbrava a fost construita cu fonduri europene in valoare de 800.000 euro fiind incluse și dotările. În comună au mai fost amenajate  terenuri de sport de care tinerii sa bucură practicând cele mai populare sporturi, fotbal, handbal, baschet etc. De asemenea pentru amenajarea terenului de sport multifunctional din Lunca Cetățuii, Primăria Ciurea a obținut fonduri europene in valoare de 383.767 lei.

Centre de zi pentru copii din familiile defavorizate

Tot la capitolul educație, Primăria Ciurea, in frunte cu primarul Cătălin Lupu a acordat o mare atenție copiilor din familiile defavorizate. Prin amenajarea unor centre de zi au fost realizate investiții pentru ca elevii din familiile nevoiașe să nu abandoneze școala. In comună au fost amenajate un număr de 4 astfel de centre de zi in localitățile Lunca Cetățuii, Dumbrava, Piciorul Lupului și Ciurea. În aceste centre de zi, copiilor li se asigura pe timp de zi activitati de îngrijire, educație, recreere-socializare, consiliere orientare școlară și profesională. În total 100 de copii din comuna benficiaza de serviciile acestor centre de zi. Recent, a fost dat în folosință centrul din satul Dumbrava, noul obiectiv social având denumirea „Dumbrava minunată”. In satul Picioru Lupului, centrul de zi are denumirea Scufița Roșie. De asemenea, cu fonduri europene în valoare de 300.000 euro alocate prin GAL Colinele Iașilor a fost amenajată Creșa Sfânta Maria din satul Lunca Cetățuii. Cel puțin 50 de copilași vor beneficia anual de serviciile acestei creșe. Rămânând la capitolul servicii sociale, trebuie sa precizam ca anul viitor Primaria Ciurea va da in folosință 4 blocuri de locuințe sociale de care vor beneficia in special familiile tinere. În total vor fi amenajate un număr de 96 de apartamente, proiectul fiind realizat cu fonduri guvernamentale in valoare de 11 milioane lei.

Zeci de kilometri de drumuri asfaltate

drum asfaltat Piciorul Lupului
drum asfaltat Piciorul Lupului

De când conduce destinele comunei Ciurea, primarul Cătălin Lupu a accesat toate programele guvernamentale si europene disponibile pentru modernizarea drumurilor comunale. Astfel, 12 kilometri de drum au fost modernizati prin programul european FEADR, inca 12 kilometri au fost asfaltați prin programul guvernamental PNDL etc. Primarul Catalin Lupu a modernizat până acum 50 de kilometri de drumuri. În plus, recent primaria a finalizat amenajarea unei parcări de 120 de locuri in Lunca Cetățuii. „Pentru infrastructura rutieră continuam invesitiile si in anul care urmeaza. Am depus proiectul de modernizare a 11 kilometri de drum prin programul guvernamental Anghel Saligny si avem in derulare un program finantat prin Compania Nationala de Investitii pentru refacerea si modernizarea drumurilor calamitate”, a adaugat primarul Cătălin Lupu.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.