In Postul Pastelui, rectorul UMF Iasi ne trimite pe toti la crematoriu. Stupoare la Mitropolie

4766

@ V-ati asteptat ca Universitatea de Medicina din Iasi sa organizeze semninarii despre progresele medicinei in prelungirea vietii? @ Veti fi dezamagiti, acum in Postul Pastelui, UMF Iasi condusa de rectorul Viorel Scripcariu a organizat o dezbatere despre ”beneficiile” incinerarii corpurilor umane, adica despre cum sa disparem mai repede de pe pamant @ „Da, am organizat aceasta dezbatere. Nu aveti dreptul sa-mi reprosati nimic”, a spus nervos Viorel Scripcariu @ „A aduce in discutie, tocmai in aceasta perioada liturgica speciala din an, „moda” incinerarii poate sa fie si considerata o provocare mai mult decat o invitatie la reflectie”,  a spus parintele Constantin Sturzu, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei

Cu totii ne asteptam ca Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T.Popa din Iasi sa continue traditia cercetarilor in domeniul medical implinind in permanenta misiunea nobila de a vindeca pe cel bolnav, de a prelungi viata.  Dezamagire totala. UMF Iasi s-a transformat cel putin pentru o zi, intr-o firma de pompe funebre. In aceasta perioada a Postului Pastelui , la UMF Iasi nu se vorbeste despre Inviere, despre Viata, ci despre  moarte si despre cum sa dispari mai repede de pe pamant dupa ce-ti dai obstescul sfarsit. Mai exact, UMF Iasi condusa de rectorul Viorel Scripacriu a organizat pe data de 27 martiea a.c o conferinta pe tema „Medicii romani si problematica incinerarii. O perspectiva istorica”, sustinuta de Marius Rotar, cercetator la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Conferinta a fost organizata din initiativa rectorului UMF Iasi, Viorel Scripcariu care l-a invitat pe Marius Rotar, cercetator la Universitatea din Alba Iulia sa conduca ”dezbaterile” pe tema incinerarii. Mai mult, Viorel Scripcariu a luat cuvantul la aceasta conferinta si la final i-a inmanat si o placheta cercetatorului Marius Rotar. In cadrul acestei conferinte pe parcursul a 90 de minute, in fata mai mult cadre didactice dar si studenti din UMF, Marius Rotar a folosit  mai multe date statistice si fapte istorice pentru  a-si sustine teza despre ”avantajele” incinerarii. Mai mult, decat atat UMF Iasi a solicitat un punct de vedere si de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei in speranta ca vor obtine un raspuns care sa-i ajute sa cotinue aceasta dezbatere. Au fost insa foarte dezamagiti.

Mitropolia: „O astfel de dezbatere in aceasta perioada este o provocare”

Contactati de jurnalistii Dezvaluirea.ro, reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au aratat in primul rand ca o astfel de dezbatere nu trebuia sa aiba loc in acesta perioada, in Postul Pastilor cand crestinii sunt chemati sa-i pomeneasca pe cei adormiti. „Intr-adevar, in Postul Mare crestinii sunt chemati a se preocupa mai mult de cele duhovnicesti, inclusiv de slujbele care se fac pentru pomenirea celor adormiti, in sambetele consacrate ca atare in calendar. A aduce in discutie, tocmai in aceasta perioada liturgica speciala din an, „moda” incinerarii poate sa fie si considerata o provocare mai mult decat o invitatie la reflectie pe o tema atat de serioasa. Chiar daca domnul conferentiar (Marius Rotar-n.r) a atacat atunci pozitia Bisericii pe tema incinerarii, nu cred ca aceasta a fost si intentia (sau este si pozitia) organizatorilor”, a spus preotul Constantin Sturzu, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Mai departe, reprezentantul Mitropoliei a aratat ca nu se poate cere Bisericii sa accepte ideea incinerarii. „Nu se poate cere Bisericii sa accepte incinerarea (chiar și urmata de punerea intr-o groapa) in loc de inmormantarea unui trup neinsuflețit, indiferent de argumente. Aceasta nu este o chestiune conjuncturala si relativa, ci este ceva ce tine de esenta credintei crestine. Daca alegi sa fii incinerat dupa moarte, nu poti avea slujba crestineasca fie si din simplul motiv ca nu e nimic crestinesc in modul in care te raportezi la propriul trup, chiar si dupa ce e separat, temporar, de suflet (caci asta inseamna moartea). Trupul, in lumea materiala, are o demnitate maxima, chiar si dupa moarte, fiind trup al unei persoane. Faptul ca omul nu este om deplin decat numai fiind alcatuit si din trup, si din suflet, chiar daca vremelnic acestea pot fi despartite si ca, la invierea de obste, sufletul nostru se va uni din nou cu trupul nostru, dar cu un trup „nestricacios”, prin transfigurarea celui care s-a intors in pamantul din care a fost luat (cf. Facerea 3, 19), ar putea sa constituie subiect de reflectie si pentru cei care se raporteaza la corpul celui decedat ca la un gunoi de care trebuie sa te dispensezi cat mai „ecologic”,  a mai aratat preotul Constantin Sturzu.

Scripcariu: „Imi cereti socoteala?”

L-am contactat si pe Viorel Scripcariu rectorul UMF Iasi si l-am intrebat daca a ales bine momentul organizarii unei dezbateri pe aceasta tema, in aceasta perioada, si daca nu erau mai potrivite unele teme de discutie despre ultimele descoperiri din medicina. Sa  nu uitam ca Viorel Scripcariu este chirurg la Institutul Regional de Oncologie. „Da, am organizat aceasta dezbatere. Nu aveti dreptul sa-mi reprosati nimic”, a spus nervos Viorel Scripcariu dupa care a inchis telefonul.

Dezbatarea si dialogul reprezinta esenta democratiei. Problema este ca UMF Iasi nu a ales o tema demna de misiunea pe care o are, fiind un subiect care se potriveste mai mult firmelor de pompe funebre. In plus, momentul a fost ales foarte prost in aceasta perioada cand studentii si profesorii crestini de la UMF se pregatesc pentru Sarbatoarea Invierii.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.