Jaf de un milion de euro cu facturi false. Autoarea merge la puscarie, banii nu s-au recuperat

2535
Directia Regionala de Finante Iasi
Directia Regionala de Finante Iasi

Procurorii au reusit cu greu sa afle cum de o firma infiintata in Lunca Cetatuii a reusit sa inregistreze facturi de la firme intreaga tara @ Prejudiciul adus bugetului de stat se ridica la 4.073.941 lei la care de adauga penalitati si dobanzi @ In total in contabilitea firmei Euro Company SRL s-au inregistrat 249 facturi false in numele unor societati din intreaga tara

Sentinta de 5 ani de inchisoare cu executare intr-un dosar de evaziune fiscala in care s-a constatat ca o firma inregistrat in contabilitate nici mai mult nici mai putin decat 249 de facturi fictive pentru a se sustrage de la plata taxelor si imopozitelor catre bugetul statului. Prejudiciul adus bugetului statului este de 4.073.941 lei plus penalitati si dobanzi in conditiile in care din sentinta reiese ca gaura adus bugetului public ar putea fi mai mare. Asta deoarece din cauza numarului mare de tranzactii fictive, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi au stabilit prejudiciul cu ajutorul unei expertize contabile. Cea care a reusit sa dea aceasta gaura un bugetul statului se numeste Floarea Stanescu si este din Lunca Cetatuii comuna Ciurea judetul Iasi. Ani de zile aceasta a fost administratorul firmei Euro Company SRL. In dosarul 6564/99/2015 aceasta a fost condamnata de magistratii Tribunalului Iasi la o pedeapsa de 5 ani de inchisoare dar a formulat apel. La ultimul termen de judecata care s-a desfasurat la Curtea de Apel, Floarea Stanescu le-a spus judecatorilor ca a primit o pedeapsa prea dura la Tribunal si ca a vrut sa faca doar ”afaceri”. Plangere penala a fost depusa de Directia Regionala de Finante in urma unui control efectuat la firma Floarei Stanescu.
Dupa cum am mai precizat Florea Stanescu a inregistrat in contabilitata nici mai mult nici mai putin decat 249 de facturi de la firme din toata tara cum ar fi Abigail Impex SRL din Cluj, Triumf Impex Hunedoara, Musatini SRL tot din Hunedoara, Megabil Adris Maramures, Relcom Invest Iasi, Accent Impex SRL din Ploiesti, Sidermeth Trading Prahova, Gysmer Impex SRL, Satu Mare, Mad Marv Impex SRL Bucuresti etc.
” Raportul de constatare evidentiaza ca prin înregistrarea acestor achizitii in evidentele contabile si declararea lor la organele fiscale, SC EURO COMPANY STIL SRL si-a majorat valoarea taxei deductibile cu suma de 2.226.503 lei, micsorandu-si corespunzator obligatiile de plata la bugetul de stat privind taxa pe valoare adaugata. De asemenea, acelasi raport arata ca valoarea impozitului pe profit aferent diferentei de baza impozabila este de 1.847.438 lei (11546481×16%), micsorându-si in acest mod, cu aceeasi suma, obligatiile de plata la bugetul de stat privind impozitul pe profit. Totalul prejudiciului creat de societatea administrata de catre inculpata bugetului consolidat al statului, prin micsorarea nelegala a obligatiiilor de plata la bugetul de stat privind taxa pe valoare adaugata si impozitul pe profit, este, deci, de 4.073.941 lei (2.226.503 +1.847.438)”, se arata in rechizitorul procurorilor.
Prin sentinta pronuntata magistratii ieseni au instituit sechestru pe bunurile actuale si veniturile viitoare ale Floarei Stanescu pentru a recupera peste 1 milion de euro adica 4.073.941 lei la care se adauga penalitati si dobanzi. Aceasta este insa de etnie rroma si locuieste in mahalauia tiganeasca Zanea din judetul Iasi si chiar daca ar fi proprietara unui castel in aceasta localitate statul nu ar avea nicio sansa sa-l vanda. De altfel, Directia Regionala de Finante se chinuie de ani de zile sa vanda niste castele tiganesti pentru a recupera prejudicii de genul celui descris mai sus dar nu a gasit nici un cumparator pentru nici un imobil. Cine s-ar muta intre tigani?
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.