Primar condamnat pentru frauda cu fonduri europene. Gaura de 300.000 euro o plateste impreuna cu sotia

6095

@ In urma cu circa o ora magistratii au publicat sentinta prin care Mihai Bizdiga, primarul comunei Golaiesti a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani si 6 luni de inchisoare pentru fals, inselaciune si frauda cu fonduri UE @ A fost condamnata si Maricica Bizdiga care impreuna cu sotul sau trebuia se achite si prejudiciul @ Viceprimarul comunei Mihai Bojoga, prietenul primarului a primit un an de inchisoare @ Primarul si viceprimarul trebuie sa plece din functii

Sentinta de condamnare pentru Mihai Bizdiga, primarul comunei Golaiesti, judetul Iasi, care a fost trimis in judecata de DNA impreuna cu sotia sa dar si cu viceprimarul pentru frauda cu fonduri europene. Chiar daca au fost condmnati toti trei la pedepse cu inchisoarea cu suspendare, sentinta nu este deloc una usoara avand in vedere ca acestia trebuie sa achite prejudiciul care va depasi 300.000 euro cu tot cu penalitatile si dobanzile ce urmeaza a fi calculate. Mai mult decat atat dupa ce sentinta va ramane defnitiva Mihai Bizdiga si viceprimarul Mihai Bojoga vor fi nevoiti sa-si faca bagajele si sa plece din primarie. Asta deoarece judecatorii le-au interzis sa ocupe functii publice si de asemenea sa candideze pentru o functie de demnitate publica cel putin 3 ani. Cei trei, Mihai Bizdiga, sotia Maricica Bizdiga si viceprimarul Mihai Bojoga au fost condamnati pentru unele infractiuni de inselaciune, fals intelectual si conflict de interese precum si pentru infractiuni impotriva intereselor Uniunii Europene. Astfel,
Mihai Bizdiga a primit 2 ani si 6 luni de inchisoare, sotia Maricica Bizdiga – 2 ani si 3 luni de inchisoare
Mihai Bojoga – 1 an de inchisoare cu suspendare. De asemenea, Asociatia Crescatorilor de Taurine Golaiesti a fost condamnata ca persoana juridica la o amenda penala de 30.000 lei pentru prezentarea de documente false in vedere obtinerii de fonduri europene. Cei trei impreuna cu Asociatia Crescatorilor de Taurine Golaiesti au fost obligati sa achite prejudiciul de 1.241.536,34 lei. In sentinta se mai arata ca din suma totala de 1.241.536,34 lei, Mihai Bizdiga si sotia sa trebuie se achite minim 894.942 lei.

Acte false pentru fonduri europene

Reamintim ca este vorba despre dosarul in care Mihai Bizdiga, primarul comunei Golaiesti din judetul Iasi si sotia sa au fost trimisi in judecata de Directia Nationala Anticoruptie-Serviciul Teritorial Iasi pentru frauda cu fonduri europene, in anul 2013. Este vorba despre faptul ca Bizdaga si sotia sa ar fi folosit unele documente continand date false in vederea obtinerii subventiilor europene pentru pasune si animale. Faptele s-au petrecut in perioada 2008-2011. Bizdiga a fost acuzat ca in calitate de presedinte al Asociatiei Crescatorilor de Taurine Golaiesti a depus la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) un numar de 4 cereri de acordare a subventiilor europene iar documentele contineau date false despre suprafata de pasune si numarul de animale pentru care se cereau sprijin din partea UE. „Aceste inscrisuri au fost semnate de Bizdigă Mihai atat in calitate de primar (cu privire la adeverinte) cat si in calitate de presedinte al Asociatiei (cu privire la numarul de animale)”, se arata in rechizitoriul DNA.
Procurorii au mai aratat ca Bizdiga a semnat atat ca primar cat si ca presedinte al Asociatiei contractul de concesionare a suprafatei de 548 hectare pasune obtinand astfel subventii europene. În aceasta modalitate, Asociaţia a obtinut în mod ilegal suma totala
de 894.943 lei reprezentand fonduri europene”, a mai aratat DNA.

In acela timp, procurorii DNA au constatat ca si sotia primarului Maricica Bizdiga a depus la APIA Iasi in numele Intreprinderii Familiale Bizdiga Maricica 5 cereri de obtinere a unor subventii care de asemenea nu contineau data corecte, documentele fiind completate si de sotul sau primarul. „În aceasta modalitate intreprinderea familiala a incasat pe nedrept suma totala de 1.241.816 lei”, au mai aratat procurorii.

In urma cu o luna, la ultimul termen de judecata din acest dosar magistratii ieseni de la Curtea de Apel le-a acordat un ultim cuvant inculpatilor, inainte de pronuntarea sentintei. Cu aceasta ocazie, primarul Mihai Bizdiga s-a declarat nevinovat. „Nu am avut intentia sa furam fonduri europene. Am facut acea asociatie pentru a obtine fonduri europene sa ne facem treaba si  nu s-au folosit documente false. Eu am mai infiintat o Asociatie de Dezvoltare Intercomunitara impreuna cu o alta comuna si am gestionat astfel fonduri europene in valoare de 6 milioane euro si nu am avut probleme. Am incredere in justitie, acum las la aprecierea instantei. Sunt de acord si sa prestez munca in folosul comunitatii in cazul in care se va pronunta o sentinta de condamnare cu suspendare”, a spus primarul Mihai Bizdiga.

Amintim ca fondurile europene au fost obtinute in numele Asociatiei Asociatiei Crescatorilor de Taurine Golaiesti, persoana juridica trimisa de asemenea in judecata de DNA. Pe parcursul audierilor din acest dosar de coruptie o parte din satenii audiati, persoane care apar ca fiind membri ai Asociatiei nu si-au recunoscut semnaturile pe tabelele de constituire aratand ca s-a actionat nelegal in numele lor. O parte insa si-au schimbat la instanta marturiile date in fata procurorilor DNA si acum sunt anchetati pentru marturie mincinoasa.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.