Marturii mincinoase in dosarul de coruptie al unui primar. Sotia edilului a dat un tun urias

3051

@ Prejudiciul adus statului roman si bugetului Uniunii Europene este de 500.000 euro @ Martorii audiati la DNA si-au schimbat marturiile cand au ajuns in fata judecatorilor @ In acest dosar, Mihai Bizdiga, primarul comunei Golaiesti a fost trimis in judecata pentru frauda cu fonduri europene @ In acest dosar este implicata si sotia primarului care a obtinut de asemenea fonduri europene cu acte false @ Bizdiga si sotia sa sunt judecati in dosarul nr.392/45/2013* aflat pe rolul Curtii de Apel

Decizie necrutatoare a Directiei Nationale Anticoruptie care a decis recent cercetarea sub aspectul savarsirii infractiunii de marturie mincinoasa mai multi cetateni din comuna Golaiesti deoarece au mintit in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi. Marturiile au fost facute in dosarul de coruptie in care a fost trimis in judecata Mihai Bizdiga, primarul comunei Golaiesti. Acesta a fost trimis in judecata deoarece a fraudat fondurile europene obtinute de Asociatia Crescatorilor de Taurine Golaiesti. Zeci de sateni din Golaiesti au declarat la DNA ca nu-si recunosc semnaturile pe actele de constituire a respectivei Asociatii sau pe documentele in baza carora au fost manipulate fondurile europene respective. Ulterior dupa ce primarul Bizdiga a fost trimis in judecata, iar judecatorii au trecut la audierea satenilor, acestia si-au schimbat declaratiile sustinand acum ca de fapt semnaturile respective le apartin. Cercetarile privind savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa au fost preluate de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi.

Risca inchisoarea

Daca va fi gasit vinovat primarul Mihai Bizdiga ae toate sansele sa obtina o pedeapsa cu inchisoarea. Asta deoarece acesta a fost trimis in judecata pentru savarsirea mai multor infractiuni. Astfel, in luna iunie a anului 2013, Mihai Bizdiga, primarul comunei Golaiesti a fost trimis in judecata de DNA pentru savarsirea infractiunilor de folosirea de documente false pentru obtinerea unor fonduri europene, inselaciune in forma continuata, cinci infractiuni de fals intelectual si complicitate la savarsirea infractiunii de conflict de interese. Asta deoarece in perioada 2008-2011, Mihai Bizdiga in calitate de presedinte al Asociatiei Crescatorilor de Taurine Golaiesti a depus la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) un numar de 4 cereri de acordare a subventiilor europene iar documentele contineau date false despre suprafata de pasune si numarul de animale pentru care se cereau sprijin din partea UE. „Aceste inscrisuri au fost semnate de Bizdigă Mihai atat in calitate de primar (cu privire la adeverinte) cat si in calitate de presedinte al Asociatiei (cu privire la numarul de animale)”, se arata in rechizitoriul DNA.
Procurorii au mai aratat ca Bizdiga a semnat atat ca primar cat si ca presedinte al Asociatiei contractul de concesionare a suprafatei de 548 hectare pasune obtinand astfel subventii europene. În aceasta modalitate, Asociaţia a obtinut în mod ilegal suma totala
de 894.943 lei reprezentand fonduri europene”, a mai aratat DNA.
Si sotia a luat fonduri europene

In acela timp, procurorii DNA au constatat ca si sotia primarului Maricica Bizdiga a depus la APIA Iasi in numele Intreprinderii Familiale Bizdiga Maricica 5 cereri de obtinere a unor subventii care de asemenea nu contineau data corecte, documentele fiind completate si de sotul sau primarul. „În aceasta modalitate intreprinderea familiala a incasat pe nedrept suma totala de 1.241.816 lei”, au mai aratat procurorii.
Valoarea totala a subventiilor obtinute cu documente false este de 500.000 euro.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.