Jaf la primărie: au furat 6 tone de motorină. Firmele ‘’de casă’’, băgate la înaintare. Vezi documentul

2786

@ Nu mai puțin de 6,2 tone de motorină plătită din banii comunei Vânători, județul Iași au dispărut pur și simplu @ Jaful a fost descoperit de Curtea de Conturi Iași @ Primarul Constantin Lupu a justificat că motorina ar fi fost folosită de două firme care încheiaseră contracte cu Primăria Vânători @ O minciună având în vedere că sumele pentru lucrările făcute de cele două firme includeau și carburanții folosiți @ Lupu a băgat în față firma Marvio cu care a încheiat contracte de milioane de euro de când este primar @ Firma Marvio, patronată de afaceriarul Viorel Gheorghiu a încheiat în ultimii ani zeci de contracte cu primăriile conduse de primari PSD din zona Pașcani

Curtea de Conturi a descoperit cum se toacă ilegal banii în comuna  Vânători, județul Iași. Oamenii se întreabă de ce primarul Constantin Lupu, care conduce comuna de câteva mandate nu a mai făcut  nimic important pentru locuitorii csre l-au ales iar răspunsul a fost oferit de Curtea de Conturi: pentru că banii comunei se cheltuie ilegal sau se fură. Astfel, un control realizat de Curtea de Conturi la Primăria comunei Vânători a scos la lumină faptul că această instituție a consumat ilegal 6,2 tone de motorină. Adică, carburantul a fost plătit dar nu a fost folosit în interesul comunității. ‘’Datorită unor disfuncții de comunicare apărute între conducerea entității și gestionarul de la gestiunea de carburanți, precum și între aceștia și prestatori (prezentate ca argument în timpul controlului) cantitatea de 6.250 litri de motorină, consumată a rămas nejustificată urmând ca contravaloarea acesteia în sumă de 30.738,50 lei să fie recuperată împreună cu foloasele nerealizate calculate de la Marvio SRL Pașcani și SC Construcții Hidrotehnice Iași’’, se arată în raportul Curții de Conturi.

raport Curtea de Conturi Vanatori-1
raport Curtea de Conturi Vanatori-1

În perioada verificată de Curtea de Conturi, Primăria comunei Vânători încheiase un contract în valoare de 100.000 lei pentru repararea unor drumuri comunale și un contract cu Marvio SRL pentru închirierea unui autogreder iar primarul Constantin Lupu a susținut că întreaga cantitate de motorină consumată nejustificat a fost folosită de cele două firme pentru lucrările menționate. Inspectorii Curții de Conturi nu au crezut explicațiile oferite de Primăria Vânători și au dispus recuperarea banilor plătiți pentru motorină.

Combinație cu firma de partid

Firma Marvio SRL pe care a invocat-o Lupu când inspectorii Curții de Conturi i-au cerut socoteală aparține unui afacerist cu Pașcani pe nume Viorel Gheorghiu. De când a devenit Lupu primar al acestei comunei, firma lui Gheorghiu a încheiat anual contracte cu Primăria Vânători. Iată câteva exemple. Pe data de 12 septembrie 2017, Primăria Vânători a încheiat cu SC Marvio SRL un contract de reabilitare la școala gimnazială din Vânători. În aceiași zi s-a încheiat un similar contract și pentru școala din Hîrtoapele. Pe data de 19 noiembrie  2018 aceiași firmă a obținut de la Primăria Vânători un contract de ‘’execuție lucrări necesare aducțiunii de apă în comuna Vânători’’, în în valoare de 342.000 euro. Pe data de 31 mai 2022 a fost încheiat un de lucrări în valoare de 200.000 euro la Gura Bâdiliței. Exemplele pot continua.

Unde s-a dus motorina? Cine este adevăratul primar?

Costel Nechita-administrator Vanatori
Costel Nechita-administrator Vanatori

După cum am precizat mai sus, oamenii se întreabă de ce nu a mai făcut Lupu nimic semnificativ prin comună în ultimii ani deși a cheltuit o groază de bani. ‘’Afacerea’’ motorina descrisă mai sus ar putea fi o explicație pentru ceea ce se întâmplă. Gurile rele spun că acestă afacere are legătură cu Costel Nechita, adminstratorul public al comunei Vânători. Costel Nechita are o afacere agricolă, execută lucrări cu utilaje și pentru asta are nevoie de motorină. Nu ar fi de mirare dacă o anchetă ar scoate la lumină faptul că de benzina plătită de primarie au avut de beneficiat afacerile lui Nechita. Deja se vorbește prin comună că el este adevăratul primar, cel care conduce cu adevărat Primăria Vânători.

Jaf cu averea Bisericii și terenurile oamenilor. Primarul a dat totul grofului PSD, Pantazi de la Pașcani

Constantin MAZILU

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.