Jaf cu averea Bisericii și terenurile oamenilor. Primarul a dat totul grofului PSD, Pantazi de la Pașcani

1881
Dumitru Pantazi si Constantin Lupu
Dumitru Pantazi si Constantin Lupu

@ A fost furat terenul parohiei, terenul proprietatea privată a protopopului de Pașcani, Gheorghe Muraru dar și suprafețele agricole a zeci de țărani din comuna Vânători, județul Iași @ Terenul, zeci de hectare a ajuns la baronul PSD de Pașcani,  Dumitru Pantazi care-l lucrează de aproape 20 de ani @ Totul cu acordul lui Constantin Lupu, primarul PSD al comunei Vânători @ ‘’Parohia din Gura Bâdiliței are dreptul la 5 hectare, avem sentință judecătorească. Nu vor, pentru că primarul face jocurile lui Pantazi care l-a pus primar pe Lupu’’, a spus Neculai Apetroaie, preotul din Gura Bâdiliței @ Fără, nici o jenă Pantazi stăpânește abuziv și terenul familiei protopopului Gheorghe Muraru, originar de asemenea din Gura Bâdiliței @ ‘’Pe terenul nostru a fost pusă în posesie Codruța Pantazi, cea care a fost procuror, nepoata lui Pantazi. Primarul Lupu îi face jocurile lui Pantazi care l-a pus primar’’, a spus Aneta Muraru, mama protopopului @ În urmă cu trei ani, Vasile Istrate, un alt țăran din Gura Bâdiliței a depus plângere penală deoarece utilajele Agrocomplex Lunca Pașcani i-au distrus recolta @ În trei ani, polițiștii și procurorii nu au mișcat nimic

Dumitru Pantazi este groful iar primarul Constantin Lupu este argatul lui. Dumitru Pantazi le-a luat abuziv terenurile oamenilor din Vânători, iar primarul comunei Constantin Lupu, face tot posibilul ca țăranii care l-au votat să nu aibă nici o șansă în lupta cu Agrocomplex Lunca, firma baronului PSD. Țăranii, parohia din satul Gura Bădiliței, familia protopopului de Pașcani, Gheorghe Muraru se luptă de zeci de ani să-și recupereze terenurile pe care le lucrează acum Pantazi. Documentele dovedesc clar că terenurile aparțin țăranilor și parohiei din satul Gura Bădiliței, comuna Vânători dar Pantazi și firma lui Agro Complex Lunca nu vrea să le cedeze. Pantazi se folosește de un protocol întocmit de regimul comunist în anii 60’ prin care terenurile au ajuns în adiministrarea teritorială a municipului Pașcani. Primăria Vânători trebuia să colaboreze cu Primăria Pașcani astfel încât să se elibereze titlurile de proprietate pentru biserică și țărani. Dar, Constantin Lupu, primarul PSD al comunei Vânători nu a îndrăznit să tulbure interesele șefului său de partid, Dumitru Pantazi, lider zonal la Pașcani al partidului condus de Ciolacu.

De la biserică au furat 5 hectare

biserica din Gura Bâdiliței
biserica din Gura Bâdiliței

În anul 2007, parohia Gura Bâdiliței a obținut o sentință definitivă prin care instanța a obligat Primăria Vânători și Comisia locală de fond funciar să retrocedeze suprafața de 5 hectare teren, în Lunca Siretului. Din 2007 și până în prezent parohia nu a reușit să-și recupereze terenul. Problemele au apărut exact când pe funcția de primar al comunei a intrat Constantin Lupu. ‘’Parohia din Gura Bâdiliței are dreptul la 5 hectare, avem sentință judecătorească. Nu vor, pentru că primarul face jocurile lui Pantazi care l-a pus primar pe Lupu. Primarul Lupu  a încercat să ne ofere alte amplasamente, cu teren de proastă calitate. Am refuzat deoarece acolo unde ar trebui să primească biserica, în luncă este teren roditor. De aceea nu renunță nici Pantazi la acest teren’’, a spus Neculai Apetroaie, preotul din Gura Bâdiliței.

Averea baronului PSD de Pașcani verificată de DNA

Baronul de Pașcani, Dumitru Pantazi face politică de peste 20 de ani. Averea sa, acumulată prin intermediul firmei sale Agrocomplex Lunca Pașcani a crescut proporțional cu înălțimea fucțiilor pe care le-a deținut (consilier local, viceprimar și primar al municipiului Pașcani). În prezent Agrocomplex Lunca Pașcani lucrează circa 3.000 de hectare, în municipiul Pașcani și comunele limitrofe. Problema este că această avere a fost acumulată și prin săvârșirea unor ilegalități sau abuzuri cum ar fi înregistrate împotriva țăranilor din Gura Bâdiliței. Justiția a încercat să taxeze aceste ilegalități. În anul 2015, Pantazi, consilieri din Pașcani și alți funcționari au fost trimiși în judecată de DNA deoarece au concesionat ilegal către firma lui Pantazi, Agrocomplex Lunca, suprafața de 60 ha teren situat în cuva barajului Siret (vezi aici). Pantazi și complicii săi au scăpat de pedeapsă deoarece guvernările PSD care s-au succedat în perioada judecării dosarului au modificat legislația privind abuzul în serviciu, făcând-ul mai greu de sancționat, tocmai pentru a-I scăpa de pușcărie pe baronii partidului.

Oamenii lui Pantazi au distrus recolta unui țăran. Procurorii nu fac nimic

Și pentru că a scăpat de DNA, Pantazi a prins curaj. Unul dintre țăranii din Gura Bâdiliței care plânge după terenul pe care i l-a confiscate Pantazi se numește Vasile Istrate și are 81 de ani. Pantazi îi lucrează abuziv de ani de zile 1,26 hectare. În urmă cu trei ani Vasile Istrate a semănat lucernă pe terenul său, sperând că va avea ocazia să o și recolteze deoarece crește animale. Numai că, abia apucase să iasă lucerna că utilajele lui Pantazi i-au și întors-o. ‘’N-am mai recoltat nimic. Mi-a distrus toată lucerna. Am depus plângere pentru distrugere la postul de poliție din Vânători. Dosarul ar fi ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani. De atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Nimeni n-a mai făcut nimic pe dosar’’, s-a plâns Vasile Istrate.

Procuror, nepoata lui Pantazi împroprietărită pe terenul protopopului

Aneta Muraru-mama protopopului de Pașcani
Aneta Muraru-mama protopopului de Pașcani

De ce nu s-au implicat în toată această perioadă procurorii din Pașcani deși au primit mai multe plângeri de la oamenii din Gura Bâdiliței. Un posibil răspuns ar fi că și un coleg de-al lor a fost beneficiar de pe urma acestor abuzuri. O altă familie care s-a judecat ani de zile cu Pantazi și firma lui pentru teren este cea protopopului de Pașcani, Gheorge Muraru. Pentru teren s-a luptat Aneta Muraru, mama protopopului. Gheorghe Muraru a fost parte în proces în calitate de moștenitor. Aneta Muraru a aflat cu stupoare, în timpul procesului că pe terenul său a fost împroprietărită, Codruța Pantazi, fost procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani. Codruța Pantazi a fost nepoata lui Dumitru Pantazi. Aceasta a decedat în urmă cu trei ani. ‘’Mi-am pierdut orice speranță că se va mai face dreptate. Atât Pantazi cât și Lupu îmi sunt veri. Unul îmi este văr de pe mamă, celălalt îmi este văr de pe tată. Nici unul nu a vrut să mă ajute. Pantazi și-a făcut și acte pe terenul nostru. Codruța Pantazi avea titlu de proprietate eliberat de Primăria Pașcani’’, a spus Aneta Muraru.

Contactat telefonic protopopul Gheorghe Muraru a insistat să nu fie citat în acest articol.

Primarul Lupu recunoaște că nu s-a implicat să resolve problema țăranilor

Dumitru Pantazi si Constantin Lupu
Dumitru Pantazi si Constantin Lupu

În prezent, Dumitru Pantazi este lider zonal al PSD și, dacă vreun ales local al social-democraților vrea să devină primar în vreo comună din zonă, are nevoie de avizul lui pentru a-și depune candidatura. De aceea, Lupu de la Vânători nu are curaj să-i ceară lui Pantazi să cede terenul pentru a-l retroceda bisericii și locuitorilor din Gura Bâdiliței. ‘’Eu am încercat să rezolv problema. Am semnat un protocol cu municipiul Pașcani în perioada în care era primar Crăciunescu. Eu sunt conștient de faptul că s-au făcut niște nedreptăți dar eu nu am nici o putere. Ce să discut cu Pantazi. Nu este șeful meu de partid, nici nu are legătură cu asta. Recunosc ca poate nu am făcut nici eu destul pentru  a rezolva această problemă’’, a spus primarul Constantin Lupu.

Concluzia într-o țară dominată încă, după 30 de ani de la Revoluție, de PSD, dreptatea este numai pentru cei puternici, celor mici le sunt călcate în picioare drepturile. Pantazi a ajuns până acolo încât i-a dat în judecată pe țăranii care au cules recolta de pe terenul lor. A pretins că este terenul lui și le-a cerut despăgubiri. Mai multe detalii puteți citi în articolul de mai jos.

Groful de la Pascani. Pantazi a pierdut procesul cu taranii pe care i-a expropiat ilegal

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.