La Iași, votul politic al PSD a fost mai prost decât în era Dragnea. Deși pe val la nivel național, PSD Iași s-a făcut de râs în județ

295
PSD Iași-Dragnea, Popa, Ciolacu, Cojocaru
PSD Iași-Dragnea, Popa, Ciolacu, Cojocaru

@ Rezultatele finale în urma votului din 9 iunie arată că PSD Iași a obținut un scor politic mai slab decât în era Dragnea @ Deși la nivel național, Partidul Social Democrat a avut rezultate parțial bune, pe un val al mesajelor naționaliste, la Iași lucrurile au stat cu totul altfel pentru organizația județeană PSD.

În cifre, lucrurile arată astfel: în 2020, PSD obținea la nivel național 22,32%, iar PSD Iași înregistra un procent de 24,29%. Deși a avut un scor peste cel obținut de partid la nivel național, PSD Iași a pierdut lamentabil alegerile locale în județul Iași, după ce a îngropat 10 milioane de euro în spitalul nefuncțional de la Lețcani și a lăsat județul Iași în prag de faliment. Cu toate astea, PSD Iași obținea un scor politic cu două procente peste cel obținut la nivel național. Pe vremea aceea, președinte PSD Iași era Maricel Popa, care ulterior a fost înlăturat de la conducere pe seama rezultatelor catastrofale. Alegerile locale din 2020 au fost câștigate la Iași de către liberali, într-o perioadă în care luase zece primari de la PSD, Mihai Chirica – primarul care câștigase municipiul Iași – era pe valul anti-Dragnea iar președintele de atunci al PNL Iași, Costel Alexe, era Ministrul Mediului, cu vizibilitate ridicată.

PSD Iași mai slab în Epoca Ciolacu decât în Era Dragnea

În 2024, cifrele arată un PSD Iași în cădere liberă, pe o poziție și mai proastă, din perspectiva votului politic, decât în 2020. Dacă la nivel național, PSD a înregistrat la alegerile locale un scor de 37%, organizația județeană a PSD Iași a obținut doar 27,7%, situația care complică viitorul actualului președinte al PSD Iași, Bogdan Cojocaru, pentru că acesta trebuie să-i explice lui Maricel Ciolacu cum nu s-a putut mobiliza pe valul național, așa cum s-a întâmplat în alte județe din Moldova. Mai mult, acest rezultat catastrofal înregistrat de PSD Iași la alegerile din 9 iunie este greu de explicat în contextul în care social-democrații ieșeni au racolat șase primari de la PNL, unul de la USR și unul de la PMP. În teorie, toate astrele erau așezate pentru o victorie completă a PSD în regiunea Moldovei, însă la Iași planurile au fost dejucate de liberali, care au învins categoric, obținând două municipii, respectiv Iași și Pașcani, două orașe – Podu Iloaiei și Târgu Frumos-, și 47 de comune. În total, 51 de UAT-uri din 98. Cu acest rezultat la alegerile locale din 2024, PSD Iași se clasează printre cele mai neperformante filiale social-democrate din țară, având un scor mai mic cu aproape 10% sub media partidului la nivel național și cu un rezultat extrem de slab obținut într-o Moldovă dominată de PSD. În tot acest context, Bogdan Cojocaru, șeful PSD Iași, își riscă poziția din fruntea organizației, după scorul mult prea mic obținut în raport cu media PSD pe țară, iar dacă fostul baron Maricel Popa a fost înlăturat deși obținuse în 2020 un rezultat mai bun decât media PSD pe țară, este posibil să urmeze un cutremur în organizația județeană PSD Iași, în acest an.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.