Mafia din Urbanism: un milion de euro, taxa de smecher pentru blocul ilegal de pe Arcu

3782

@ Firma Petro Grup, cea care a vandut proiectul blocului din spatele Salii Vointa si-a tras un ”capac” de 1  milion de euro @ Altfel spus, cumparatorul Zinan Investment Group SRL s-a ales cu o teapa de  1 milion de auro deoarece toate autorizatiile au fost anulate, dupa ce a demarat construirea blocului @ Tranzactia dintre cele doua firme s-a facut in doua etape, printr-un antecontract incheiat pe 11 aprilie 2016 finalizata cu un contract semnat 10  zile mai tarziu

Mafia din Urbanism jongleaza sume de ordinul  milioanelor de euro. Nu-i intereseaza decat banii.  Nu le pasa de lispa spatiilor verzi, disparitia spatiilor de joaca, inghesuirea blocurilor, poluarea de toate felurile, cu noxe  si fonica etc. Totul se face numai pentru bani. Dupa ce in editiile anterioare am aratat ca justitia a anulat atat autorizatia de construire (vezi aici) cat si Planul Urbanistic Zonal (vezi aici) pentru blocul de pe soseaua Arcu nr.8, in spatele fostei Sali Vointa, astazi vom dezvalui sumele uriase care s-au vehiculat in aceasta afacere ilegala.

Prima data a  fost Petro Grup

Totul a inceput in anul 2014 cand in baza unor acte incheiate la Biroul Notarului Public  Iulia Paduraru din Miroslava, firma Petro Grup SRL, societate apartinand sotilor Petru si Petronela Vicol au cumparat trei parcele de  teren pe soseaua Arcu nr.8. Este vorba despre o parcele de 1.778 mp, una  de 404 mp si o alta de 239 mp, in total 2.421 mp. Dupa aceea, firma Petro Grup SRL cunoscuta in Iasi prin dezvoltarea unor proiecte imobiliare cu blocuri in zona Nicolina-Valea Adanca, incepe demersurile pentru realizarea unui nou proiect pe soseaua Arcu nr.8. Firma a propus Primariei Iasi care i-a si acceptat cu usurinta de fiecare data mai multe variante de proiec. Astfel, initial s-a  propus un proiect de bloc  P+4,  dupa aceea s-a mers pe un bloc cu 11 nivele etc.

Proiect vandut dupa primele avize

Cert este ca, potrivit documentelor pe care le detinem, in momentul in care Petro Grup SRL a vandut proiectul catre Zinan Investment Group SRL reprezentata de un anume Alexandr Zincenco un tanar de 31 de ani  in momentul parafarii tranzactiei, sotii Vicol obtinusera de la primarie avize pentru un proiect de bloc 2S+P+
6E cu o inaltime maxima de 22 metri (un turn), un CUT de 3,5 si un POT de 40 la suta. In momentul in care a fost vandut  proiectul SC  Petro Grup SRL obtinuse de la primarie certificatul de urbanism nr.677/19.03.2014,  avizul Comisiei de Urbanism, Avizul unic de la Consiliul Judetean pentru PUZ si avizul Ministerului Culturii. Dupa aceea PUZ a fost aprobat de Consiliul Local iar primaria a emis autorizatia de construire, ambele documente fiind anulate recent in justitie.

Tranzactie in 2 etape

In perioada in care a  vandut proiectul Petro Grup promise unele certitudini ca PUZ  va fi aprobat de Consiliul Local, fapt ce s-a sii intamplat pe data de 29.09.2019 odata cu adoptarea HCL nr.301. Inainte ca acest lucru sa se petreaca, pe data de 11 aprilie 2016 Petro Grup SRL si Zinan Investment Group SRL incheie un antecontract de vanzare-cumparare. In baza acestui document Petro Grup primeste de la Zinan un avans de 600.000 euro stabilindu-se un pret final pentru tranzactie de 1.152.000 euro cu tot cu TVA. Suma este virate pe loc din contul BRD al firmei Zinan  in contul Unicredit a lui Vicol. Se stabileste ca tranzactia va fi finalizata la o  data ulterioare neprecizata foarte clar. Insa,  dupa numai 10 zile se incheie contractul de vanzare-cumparare document in baza caruia Petro Grup a primit si diferenta de bani pana la 1.152.000 euro.

Au dat banii degeaba

Dupa cum am aratat si mai sus, putem spune ca in momentul de  fata Zinan a luat o teapa de 1.152.000 euro. Asta deoarece  la data de 17.10.2018, Curtea de Apel Iasi a anulat autorizatia de construire nr. 850/04.09.2017 emisa de primarie in favoarea Zinan iar pe data de 29.05.2019 aceiasi  instanta, intr-un proces separat a anulat HCL nr. 301/29.09.2016 referitor la PUZ-ul pentru bloc. Procesele au fost deschise de compania de panificatie AFER care detine o unitate de productie pe soseaua Arcu, langa proprietatea Zinan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.