Sentință în dosarul jafului de 500.000 euro de la liceu. Închisoare și averi confiscate

2160
Liceul Haralamb Vasiliu Podu Iloaiei
Liceul Haralamb Vasiliu Podu Iloaiei

@ Magistrații Tribunalului au pronunțat sentința în dosarul de corupție de la Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” din orasul Podu Iloaiei @ Directoarea Gabriela Dobrea a fost condamnata la o pedeapsa de 3 ani de inchisoare @ Gabriela Dobrea si complicele sale contabila Liliana Botez, Georgeta Cataramă dirigintele de santier au platit catre firma de constructii Nova Construct SA, firma cu care se incheiase contract de reabilitare a liceului, suma de 1.955.063,6 lei fără ca societatea comercială să execute lucrările contractate @ După aceea firma de constructii a dat faliment, lucrarile nu s-au mai facut iar banii nu au mai fost recuperati

Prima sentinta (vezi aici) pronuntata de judecatori in dosarul de corupție de la Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” din orasul Podu Iloaiei, dosar in care, directoarea unitatii de invatamant Gabriela Dobrea si complicele sale au fost trimise in judecata de DNA deoarece au platit firmei Nova Construct SA, cu care incheiase contract de reabilitare si modernizare suma de 1.955.063,6 lei fără ca societatea comercială să execute lucrările contractate. Astfel, Gabriela Dobrea, fosta directoare a liceului din Podu Iloaiei a fost condamnata la o pedeapsa de 3 ani cu suspendare, Liliana Botez, contabila unitatii de invatamant – 2 ani si 10 luni cu suspendare, Georgeta Cataramă,  diriginte de șantier – 3 ani cu suspendare, Maria Gabor, fost administrator al SC Nova Construct SRL – 2 ani cu suspendare in baza unui acord de recunoastere incheiat cu DNA. Liceul Tehnologic Haralamb Vasiliu Podu Iloaiei s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de 1.955.063,6 lei reprezentând contravaloarea lucrărilor achitate dar neexecutate și suma de 188.444 lei reprezentând garanția de bună execuție insa judecatorii au constatat ca cele 4 inculpate mai au de returnat in prezent catre Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu”  suma de 1.474.223,39 lei si de aceea le-au mentinut sechestrele pe avere instituite de procurorii DNA. Daca sentinta va ramane definitiva si la Curtea de Apel, casele si apartamentele in care locuiesc acestea vor fi scoase la vanzare pentru acoperirea prejudiciului.

Fapte comise in urma cu 12 ani

Procurorii de la DNA Iasi au aratat in rechizitoriu ca totul a inceput in anul 2007 cand printr-o hotarare de Guvern, in anul 2007, a fost aprobata repartizarea sumei de 151.206.000 lei de la bugetul de stat catre bugetele locale in vederea modernizarii unor campusuri scolare. In acest context, in perioada 2007-2008, Liceului Tehnologic „Haralamb Vasiliu” din orasul Podu Iloaiei, i-a fost aprobata repartizarea sumei totale de 4.530.000 lei. La data de 10 decembrie 2007 unitatea de invatamant a organizat licitatie pentru selectarea firmei de constructii care urma sa efectueze lucrarile de reabilitarea si modernizare a campusului de la Grupul Scolar Haralamb Vasiliu. Potrivit procurorilor, a doua zi dupa incheierea contractului cu societatea de constructii directorul liceului a confirmat documente care atestau in fals ca o buna parte din lucrari fusesera efectuate. In baza acestora directoarea si complicele sale au platit catre Nova Construct SA  suma de suma de 1.955.063,6 lei. Dupa aceea Nova Construct SA a dat faliment, lucrarile nu au mai fost efectuate iar banii nu au fost recuperati. Alte detalii am mai publicat in articolul ‘’Jaf de jumatate milion de euro la un liceu. Cum explica directorul aceasta frauda incredibila’’ din data de 20 martie 2018 si in articolul ‘’Au furat jumatate de milion de euro dintr-o semnatura. Dezvaluiri incredibile despre jaful de la liceu’’ din 3 mai 2018.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.